Hvorfor ser vi så mange miljøskandaler for tiden?

Hvorfor popper miljøskandaler op over hele Danmark? Det spørgsmål har Mandag Morgen stillet fire iagttagere af dansk miljøpolitik, der giver deres bud på udfordringerne.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Mads Thunestvedt Hansen

Et dødt hav. Et mudderskred af forurenet jord. Importeret spildevand fra olieindustrien, der løber ud i Storebælt. En jysk provinsby med giftigt grundvand. Den årtier gamle strid med kemikaliefabrikken Cheminova, som endnu engang har skabt overskrifter med deres fortsatte og forhøjede udledning af miljøfarlige stoffer i havet. Mere end 1.100 steder med forhøjet niveau af PFAS i grundvandet.

Som historiker kan det undre en, at der er så mange miljøskandaler for tiden

Bo Poulsen
Professor i miljøhistorie fra Aalborg Universitet
Dertil en række af de såkaldte generationsforureninger, der går årtier tilbage, og som myndigheder over det meste af Danmark stadig arbejder på at rydde op efter. Danmark er med andre ord stadig giftig, selvom miljøet har været på den politiske radar siden 1970’erne.

Ifølge professor i miljøhistorie fra Aalborg Universitet Bo Poulsen kan man derfor godt undre sig over, at miljøet stadig volder så mange problemer i Danmark. For selvom generationsforureningerne er nedarvede udfordringer fra gamle fabrikker, så beviser sagerne med Nordic Waste, Cheminova og havets dårlige tilstand, at der stadig opstår mange interessekonflikter i håndteringen af Danmarks natur.

”Som historiker kan det undre en, at der er så mange miljøskandaler for tiden,” siger han og ridser den nuværende situation op.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024