I Holland bliver de cirkulære tanker til virkelighed

Danmark halter bagud, når det kommer til ansvarligt forbrug og genbrug af materialer, påpeger 2030-panelet i ny statusrapport om Danmarks vej til opfyldelse af verdensmålene. Kig til Holland for at få en masterplan, siger en af panelets medlemmer.

Foto: Ton Koene/AP/Ritzau Scanpix
Mads Thunestvedt Hansen

I en cirkulær økonomi er det meningen, at materialer genbruges igen og igen i et lukket kredsløb. Men lige nu er der ikke meget cirkulært over den danske økonomi. For danskere forbruger langt flere materialer, end der bliver genbrugt. Det gør Danmark til det næstdårligste land i Europa, når det kommer til danskernes materielle fodaftryk, så der skal nu bruges 4,8 jordkloder, hvis alle verdens borgere skulle leve, ligesom vi gør i Danmark.

Det er en af konklusionerne i 2030-panelets årsrapport, der udkommer i dag. Her anbefaler 2030-panelet den danske regering til at kigge mod Holland for at få inspiration til at etablere helhedsorienterede løsninger, fortæller en af panelets medlemmer og rektor på det kongelige akademi Lene Dammand Lund.

”Vi er bagud, som i seriøst bagud, i Danmark. Derfor opfordrer 2030-panelet regeringen til at sætte nogle præcise mål på det her område, hvor forbrugere og virksomheder får bedre støtte til at rykke i en positiv retning,” siger hun og henviser til den hollandske regerings planer på bygge- og anlægsområdet.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu