Analyse af 
Claus Kragh

Klimapolitik er Kina-politik

Der er tre nyheder, vi skal fordøje. Den dårlige nyhed er, at klimakrisen er alvorligere end nogensinde. Den gode nyhed er, at EU, USA og Kina alle ser den grønne omstilling som det geoøkonomiske vinderparadigme. Den sure nyhed er, at den fossile energibranche stadig skaber milliardprofitter.

Foto: Pavel Byrkin/AFP/Ritzau Scanpix

Uncle Sam går på pension. Uncle Xi tager over.

Mens USA ikke længere har lyst til at varetage rollen som global politibetjent, er Kina klar. Det er det kommunistiske regimes præsident, Xi Jinping, i færd med at slå fast med syvtommersøm her i foråret 2023.

Kinas indtræden i en global diplomatisk hovedrolle blev markeret med præsident Xi Jinpings højt profilerede besøg hos Ruslands præsident, Vladimir Putin, samme dag som FN’s klimapanel udgav sin seneste status over klodens klimamæssige tilstand. Selvom klimaet ikke var på dagsordenen, understregede mødet i Moskva en kinesisk geopolitisk styrke, som kan få markant indflydelse på den klimapolitik, der i de kommende år vil kunne findes enighed om i FN.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024