Kunsten at printe en bøf – i en fart

Ét er at mikse bønner, ærter og soja sammen til en fars, der kan erstatte kødet i burgere og nuggets. Noget helt andet er at producere en plantebøf, der ligner, smager og føles som en rigtig steak. Mød Daniel Dikovsky, teknisk direktør i Redefine Meat.

For de fleste plantebaserede køderstatninger spiller strukturen af ‘kødet’ ikke den store rolle. Det er fars, der bruges til hakkebøffer, postejer, nuggets, kødboller eller pølser.

En rigtig steak derimod er langt sværere at efterligne, fordi den har en kompliceret struktur af mange forskellige typer fibre og celler, der afgør, hvor modent kødet er, og hvordan det opfører sig, når man laver forskellige udskæringer og tilberedninger. 

Den struktur forsøger det israelske selskab Redefine Meat at efterligne ved at 3D-printe deres køderstatninger – det, de kalder ‘plantebaserede analoger’. Og det har de stor succes med. Trods en generel afmatning i markedet efter flere års hastig vækst i salget af plantebaseret kød vokser Redefine Meat stadig hurtigt. Der er i dag 240 medarbejdere, fabrikker i Holland og Israel og salg i det meste af Europa – snart også i Danmark. 
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu