Analyse af 
Simon Friis Date

Selve den grønne omstillings legitimitet er på spil i ny analyse fra Klimarådet

Omstillingen fra fossile til vedvarende energikilder risikerer at ramme forsyningssikkerheden hårdt. En ny analyse fra Klimarådet optegner en mulig fremtid med op til 200 timers årlige strømafbrydelser og prisstigninger, der kan overgå det, danskerne oplevede i 2022. Det er hård kost for politikerne, der dog kan trøste sig med, at de kan investere sig ud af skrækscenariet.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Et djævelsk trilemma forfølger dansk energipolitik. Formålet med et moderne energisystem er, at det skal være bæredygtigt, billigt og stabilt. Det djævelske ved det såkaldte energitrilemma er, at man, som med alle andre trilemmaer, kun kan vælge to ud af de tre ting, man gerne vil have.

Hidtil har Danmark – og resten af verden – kompromitteret bæredygtigheden til gengæld for et billigt og stabilt energisystem. Takket været fossil energi har Danmark i mange år nydt godt af en særdeles stabil energiforsyning, som kunne holde også de lave indkomstgruppers stuer nogenlunde varme om vinteren.

Men den fossile energi har skadet klimaet i en grad, som kræver politisk handling. Derfor er det ikke længere en mulighed blot at nedprioritere det bæredygtige ben i energitrilemmaet.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu