SF går enegang på EU’s venstrefløj

SF står til et kanonvalg. I resten af EU er den rødgrønne venstrefløj på nedtur. Socialister og socialdemokrater i Bruxelles afviser samarbejde med grupperne til højre for EPP, hvilket både Ursula von der Leyen og Mette Frederiksen lægger op til. SF udelukker ingen samarbejder.

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

I Danmark ser SF ud til at blive en markant undtagelse fra hovedtendensen i EU. Partiet står til at få et kanonvalg til Europa-Parlamentet 9. juni og måske hele tre af Danmarks i alt 15 pladser. Enhedslisten står til en mindre fremgang, men det må også ses som et godt resultat i den aktuelle europæiske kontekst.

Det generelle billede i EU-landene er ellers, at det kniber gevaldigt for venstrefløjen at få de unge til at stemme på sig ved valget.

Således står de yderste og de moderate venstrefløjspartier til en samlet tilbagegang på omkring 20 procent af deres mandater i Europa-Parlamentet, mens det først og fremmest er højreorienterede indvandrerkritiske og klimakritiske partier, som står til stor fremgang – ikke mindst blandt kontinentets unge vælgere. I Frankrig og Holland ventes henholdsvis godt 35 og godt 31 procent af de 18-24-årige således at stemme på Marine Le Pens National Samling og på Geert Wilders Frihedspartiet.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024