Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Topsoe øjner gigantmarked

Det globale marked for brint fremstillet af fossilfri energi kan blive 500-doblet i de kommende år, og Topsoe, som har udviklet en særligt effektiv teknologi til at fremstille brint, kan blive en af de store vindere i den grønne omstilling af dansk industri.

Topsoes kommende fabrik i Herning skal levere komponenter til elektrolyse fra starten af 2025.
Topsoes kommende fabrik i Herning skal levere komponenter til elektrolyse fra starten af 2025.

Topsoe har i årtier været en af Danmarks klassiske, lidt ubemærkede ingeniørdrevne virksomheder med højt specialiserede teknologiske løsninger. Med de kommende års omstilling til fossilfri energi ser det ud til, at Topsoe kan vokse sig markant større. Virksomheden kan nemlig blive leverandør af en af de helt centrale teknologier i det, der kaldes Power to X eller PtX.

PtX er en helt central strategi i forbindelse med de enorme satsninger på vindmøller og solceller. Idéen er at udnytte rigelige mængder vedvarende energi til at fremstille brint og derfra flydende brændsler, kunstgødning, stål eller et væld af materialer, der i dag laves på basis af olie. 

Flaskehalsen i den vision er at gå fra elektricitet til kemi. Man omdanner strøm til brint ved at spalte vand – det kaldes elektrolyse – og det er ikke for meget sagt, at der bliver behov for at installere en enorm global kapacitet fra nu af og i de næste par årtier. Markedet ser ud til at skulle vokse til flere hundrede gange den nuværende størrelse. 
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu