Forskning afdækker, hvorfor indflydelse på jobbet er afgørende for trivsel og effektivitet

Trivslen og motivationen i arbejdslivet er tæt forbundet med oplevelsen af indflydelse på jobbet, viser et netop udgivet forskningsprojekt. Forskeren bag undersøgelsen er overrasket over, at manglen på indflydelse kan have deciderede helbredsmæssige konsekvenser. 

Foto: AI-genereret af Mandag Morgen og Midjourney
Stine Bjerre Herdel

Et dyk ned i et flere år gammelt forskningsmateriale har givet arbejdslivsforskningen nye perspektiver, som kan bruges i moderne ledelse. Det fortæller seniorforsker Ida E. H. Madsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som står bag undersøgelsen. 

”Vi har taget et stort datasæt fra 4.340 personer, som stammer fra 2015, og beriget det med nye, kvalitative data. Ud af det har vi fået helt ny viden om, hvad det at have indflydelse på sit arbejde betyder for den enkelte i arbejdslivet, og hvor vigtig den indflydelse er for at sikre trivsel og forebygge stress,” forklarer Ida E. H. Madsen. 

Det er som sådan ikke nyt, at indflydelse på, hvilke opgaver man udfører, hvordan og hvornår man udfører dem, og hvad man bliver målt på, har betydning for, om man trives i sit job. Det har man vidst siden 70’erne. Men den viden er aldrig siden blevet testet i det moderne arbejdsliv. Det er den nu, og det har givet nye indsigter. 

Det var faktisk en aha-oplevelse for mig, at hvis man ikke har indflydelse på sit arbejde, så opleves det direkte som manglende respekt og anerkendelse af, at man er et værdifuldt menneske.

Ida E. H. Madsen
Seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024