Ansigtsgenkendelse i Danmark: Et mudret billede

Systemer til ansigtsgenkendelse er i hastig udvikling og bruges i stigende omfang af myndigheder og butikker rundt om i verden. I Danmark bruges det tilsyneladende kun i meget begrænset omfang – men politiet og efterretningstjenesterne afviser at fortælle, hvorvidt der skulle være mere omfattende anvendelse på vej.

Foto: Lea Meilandt Mathiesen / Ritzau Scanpix
Peter Hesseldahl

Ansigtsgenkendelse er et stærkt redskab. Hvis man automatisk kan identificere en person ved hjælp af et kamera, kan man omgående finde andre relevante oplysninger om vedkommende – hvad enten der er tale om en eftersøgt forbryder eller en ivrig forbruger. 

I Danmark er de rent teknologiske forudsætninger for at bruge ansigtsgenkendelse i høj grad til stede. Der er masser af overvågningskameraer og store databaser over alle borgere med fotos.

Imidlertid er det stadig meget begrænset, hvad teknologien bruges til herhjemme. EU’s persondataforordning GDPR sætter klare grænser for private virksomheders brug af ansigtsgenkendelse, og politiet og efterretningstjenesterne har indtil videre været meget tilbageholdende med anvendelsen. Myndighederne har imidlertid også været meget lidt oplysende om, hvilke tiltag der er på vej. Hverken Rigspolitiet, PET eller FE har ønsket at blive citeret i artiklen.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024