Er fremtidens danske fremstillingsvirksomhed open source?

Der er en open source revolution på vej. Elon Musk og hans virksomhed Tesla har smidt patenterne til side og givet andre adgang til deres teknologi. Også giganter som Google, Facebook, Microsoft og IBM vælger ofte at frigive kildekoden til deres software. 
I den næste bølge af open source produkter handler det om fysiske produkter, som enhver kan kopiere og forbedre.

Tekst: Christian Villum, Director of Digital & Future Thinking, DDC

Open source-begrebet kommer oprindeligt fra softwareudvikling, vi kender det fra eksempelvis Linux styresystemet og webbrowseren Firefox.

Et af hovedprincipperne i open source er såkaldt peer-produktion, hvor man stiller komponenter som design, kildekode og dokumentation frit til rådighed for offentligheden uden begrænsning.

Ved at dele sit design inviterer man sine kunder til at være medskabere, og man åbner man op for, at alle med interesse for produktet kan samles i store udvikler-communities, som bidrager til udviklingen.

Open source har i mange forbindelser vist sig at være meget effektivt til at udvikle softwareprodukter, der både formår at konkurrere med proprietær software i kvalitet, design og funktionalitet og at skabe økonomisk bæredygtige virksomheder og hundredtusinder af arbejdspladser på verdensplan.

Det er mindre kendt, at open source modellen også kan bruges til udvikling af hardware - altså håndgribelige, fysiske produkter.

I Dansk Design Center har vi i løbet af det seneste år samarbejdet med en række danske fremstillingsvirksomheder for at udforske potentialet i open source hardware - og for at forstå hvordan og hvornår, det giver mening at lade andre - herunder konkurrenter - få adgang til at bruge de designs, den kode og de blueprints, som vi ellers hidtil har beskyttet så godt?

Gør dine kunder til dine medskabere

Svaret ligger i den nye form for innovationsform, som open source begrebet bygger på:
At mange hjerner er mere kreative end de få, og at man ved at afgive noget af ejerskabet kan få adgang til den globale “hive mind” - altså kollektive udviklingskraft - og at man med den rette forretningsmodel til at støtte en sådan ændring, kan blive en del af en helt ny måde at lave forretning på. En model, hvor man bygger et community af medskabere rundt om sit produkt.

Udvikling i netværker rummer et kæmpe potentiale for skalering i specielt startups og SMV’er, hvor udviklingsbudgetterne og -resourcerne ofte er små.

Der findes allerede en række fremragende og succesfulde eksempler på open source-hardware.

Drone-producenten 3D Robotics, det populære elektroniske byggesæt Arduino og det engelske møbelfirma Open Desk, som i samarbejde med 600 møbelbyggere verden over laver møbler under åbent design, viser, hvordan open source hardware kan være grundlaget for nyskabende forretningsmodeller med stor gennemslagskraft.

Også danske virksomheder fra vidt forskellige brancher som Novozymes, Bang & Olufsen, møbelfabrikanten Stykka og teknologivirksomheder Tekpartner er i gang med at udvikle helt nye open source-baserede forretningsmodeller.

Danske pionerer indenfor åbne fysiske produkter

Ikke desto mindre er der stadig udbredt tøven overfor at eksperimentere med den åbne tilgang. Det er et stort skridt, når som virksomhed går stik imod det traditionelle fokus på beskyttelse af ophavsret og brug af patenter for at sikre konkurrenceevnen.

I det projekt, Dansk Design Center har gennemført sammen med blandt andet de ovennævnte danske virksomheder, har vi arbejdet ud fra en formodning om, at open source tilgangen kan være den bedst egnede i situationer, hvor både teknologiens muligheder og markedets krav er under hastig forandring, og hvor det er afgørende, at kunne tilbyde løsninger, der matcher kunders stadig skiftende behov meget præcist.

Nyt toolkit gør det nemt at gå igang

Men hvordan finder man ud af, om open source-fremstilling er fremtiden for ens virksomhed? Det er ikke let at besvare. Derfor har vi kondenseret det sidste års fælles udviklingsarbejde sammen til et køreklart toolkit, som gør det muligt for alle virksomheder at teste relevansen af open source begrebet.

REMODEL, som toolkittet kaldes, er således en måde at afmystificere et ellers komplekst begreb, og hjælpe virksomheden til - med små skridt - at træde ud på isen og udvikle økonomiske bæredygtige forretningsmodeller, som åbner op for helt nye markeder og økonomier. Prøv selv kræfter med toolkittet her: https://remodel.dk/.

Om open source bliver et normalt element i danske fremstillingsvirksomheders forretningsmodeller i fremtiden er stadigvæk et åbent spørgsmål, men det er et uomtvisteligt faktum, at digitaliseringen i stigende grad ikke bare sætter strøm til ikke blot vores ting, men også til måden vi bygger dem på.

Med andre ord er nye strømninger der udfordrer vores nuværende forretningsmetoder, noget vi bør udforske, eksperimentere med og præge - som samfund, virksomheder og individer.
Lad os smøge ærmerne op og komme i gang, Danmark.

 

 

Forrige artikel Israel har succes med startup-miljøer i forbindelse med hospitaler Israel har succes med startup-miljøer i forbindelse med hospitaler Næste artikel Den tyske industri skal lære at lytte til forbrugerne Den tyske industri skal lære at lytte til forbrugerne
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?