Er fremtidens danske fremstillingsvirksomhed open source?

Der er en open source revolution på vej. Elon Musk og hans virksomhed Tesla har smidt patenterne til side og givet andre adgang til deres teknologi. Også giganter som Google, Facebook, Microsoft og IBM vælger ofte at frigive kildekoden til deres software. 
I den næste bølge af open source produkter handler det om fysiske produkter, som enhver kan kopiere og forbedre.

Tekst: Christian Villum, Director of Digital & Future Thinking, DDC

Open source-begrebet kommer oprindeligt fra softwareudvikling, vi kender det fra eksempelvis Linux styresystemet og webbrowseren Firefox.

Et af hovedprincipperne i open source er såkaldt peer-produktion, hvor man stiller komponenter som design, kildekode og dokumentation frit til rådighed for offentligheden uden begrænsning.

Ved at dele sit design inviterer man sine kunder til at være medskabere, og man åbner man op for, at alle med interesse for produktet kan samles i store udvikler-communities, som bidrager til udviklingen.

Open source har i mange forbindelser vist sig at være meget effektivt til at udvikle softwareprodukter, der både formår at konkurrere med proprietær software i kvalitet, design og funktionalitet og at skabe økonomisk bæredygtige virksomheder og hundredtusinder af arbejdspladser på verdensplan.

Det er mindre kendt, at open source modellen også kan bruges til udvikling af hardware - altså håndgribelige, fysiske produkter.

I Dansk Design Center har vi i løbet af det seneste år samarbejdet med en række danske fremstillingsvirksomheder for at udforske potentialet i open source hardware - og for at forstå hvordan og hvornår, det giver mening at lade andre - herunder konkurrenter - få adgang til at bruge de designs, den kode og de blueprints, som vi ellers hidtil har beskyttet så godt?

Gør dine kunder til dine medskabere

Svaret ligger i den nye form for innovationsform, som open source begrebet bygger på:
At mange hjerner er mere kreative end de få, og at man ved at afgive noget af ejerskabet kan få adgang til den globale “hive mind” - altså kollektive udviklingskraft - og at man med den rette forretningsmodel til at støtte en sådan ændring, kan blive en del af en helt ny måde at lave forretning på. En model, hvor man bygger et community af medskabere rundt om sit produkt.

Udvikling i netværker rummer et kæmpe potentiale for skalering i specielt startups og SMV’er, hvor udviklingsbudgetterne og -resourcerne ofte er små.

Der findes allerede en række fremragende og succesfulde eksempler på open source-hardware.

Drone-producenten 3D Robotics, det populære elektroniske byggesæt Arduino og det engelske møbelfirma Open Desk, som i samarbejde med 600 møbelbyggere verden over laver møbler under åbent design, viser, hvordan open source hardware kan være grundlaget for nyskabende forretningsmodeller med stor gennemslagskraft.

Også danske virksomheder fra vidt forskellige brancher som Novozymes, Bang & Olufsen, møbelfabrikanten Stykka og teknologivirksomheder Tekpartner er i gang med at udvikle helt nye open source-baserede forretningsmodeller.

Danske pionerer indenfor åbne fysiske produkter

Ikke desto mindre er der stadig udbredt tøven overfor at eksperimentere med den åbne tilgang. Det er et stort skridt, når som virksomhed går stik imod det traditionelle fokus på beskyttelse af ophavsret og brug af patenter for at sikre konkurrenceevnen.

I det projekt, Dansk Design Center har gennemført sammen med blandt andet de ovennævnte danske virksomheder, har vi arbejdet ud fra en formodning om, at open source tilgangen kan være den bedst egnede i situationer, hvor både teknologiens muligheder og markedets krav er under hastig forandring, og hvor det er afgørende, at kunne tilbyde løsninger, der matcher kunders stadig skiftende behov meget præcist.

Nyt toolkit gør det nemt at gå igang

Men hvordan finder man ud af, om open source-fremstilling er fremtiden for ens virksomhed? Det er ikke let at besvare. Derfor har vi kondenseret det sidste års fælles udviklingsarbejde sammen til et køreklart toolkit, som gør det muligt for alle virksomheder at teste relevansen af open source begrebet.

REMODEL, som toolkittet kaldes, er således en måde at afmystificere et ellers komplekst begreb, og hjælpe virksomheden til - med små skridt - at træde ud på isen og udvikle økonomiske bæredygtige forretningsmodeller, som åbner op for helt nye markeder og økonomier. Prøv selv kræfter med toolkittet her: https://remodel.dk/.

Om open source bliver et normalt element i danske fremstillingsvirksomheders forretningsmodeller i fremtiden er stadigvæk et åbent spørgsmål, men det er et uomtvisteligt faktum, at digitaliseringen i stigende grad ikke bare sætter strøm til ikke blot vores ting, men også til måden vi bygger dem på.

Med andre ord er nye strømninger der udfordrer vores nuværende forretningsmetoder, noget vi bør udforske, eksperimentere med og præge - som samfund, virksomheder og individer.
Lad os smøge ærmerne op og komme i gang, Danmark.

 

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu