Israel har succes med startup-miljøer i forbindelse med hospitaler

Israel er ikke stort, hverken geografisk eller med hensyn til indbyggertal. Med knap 9 mio. Indbyggere har Israel alligevel formået at blive en global sværvægter inden for innovation og startups - ikke mindst indenfor life science.

Tekst: Tue David Bak, Direktør for Innovation Centre Denmark, Tel Aviv

Med investeringer i tech startups på 150 mia. kr. over de seneste fem år, og såkaldte ‘exits’ af markedsmodne tech startups for over 50 mia. kr. i samme periode, er det tydeligt, at Israel, med Tel Aviv som centrum for udviklingen, har fundet modeller for udvikling, der virker.
 
Det er især inden for life science, at de israelske startups rykker. I perioden 2013-2018 har der været exits for 36 mia. kr. alene inden for life Science. En afgørende grund til den imponerende vækst er, et unikt samarbejde mellem hospitaler, universiteter og startups.
 
Tre eksempler illustrerer hvordan israelerne konkret griber innovationsopgaven an:

- I Haifa, i det nordlige Israel, har universitetshospitalet Rambam sammen med IBM, Medtronic, investeringsfonden Pitango og den statslige innovationsfond lavet en inkubator for startups indenfor digital sundhed.

Ledelsen på Rambam ved, at de er afhængige af, at der konstant er en underskov af nye startups omkring dem, der både kan videreudvikle lovende ny teknologi, bringe hospitalets mest lovende forskningsresultater på markedet, og sikre adgangen til yderligere talent og viden.

Derfor er Rambam gået aktivt ind i inkubatoren, med lidt penge, en masse tid og et åbent sind.
“Uden innovation, intet Rambam” sagde Dr. Rafi Beyar, adm. dir. for hospitalet, under et møde for nyligt med den danske forskningsminister Tommy Ahlers.

- I Tel Aviv har SHEBA Medical Centre etableret et ‘open innovation centre’ på hospitalet i samarbejde med investorer, startups, og internationale forskere. Håbet er, at skabe flere og bedre ideer, og få dem hurtigt omsat til driften på SHEBA og kommercialiseret på verdensmarkedet.

Modellen for samarbejdet har allerede givet gode resultater, og nu skalerer SHEBA modellen, og gør ”open innovation” til en del af hele hospitalets DNA.

- I Jerusalem arbejder universitetshospitalet Hadassah sammen med Hebrew universitets MBA-studerende og ingeniørstuderende om at finde forretningsorienterede løsninger på konkrete problemer i sundhedssystemet.
 
Idémanden bag initiativet, den Harvard uddannede professor, Yaakov Nahmias, forklarer modellens styrke med at “Vores læger har masser af gode idéer og banebrydende forskning, men de kan sjældent drive virksomhed. Det kan vores MBA studerende. Og ingeniørerne er dygtige til at udvikle teknologien. Den kombination har vist sig vanvittig succesrig.”
 
Sultne og fandenivoldske udviklere
Fælles for indsatserne ved universitetshospitalerne i Haifa, Tel Aviv og Jerusalem er, at et levende startup miljø på og omkring hospitalerne er afgørende for deres udvikling.

Benjamin Soffer, tech-transfer guru ved Technion universitetet i Haifa udtrykker det således:
“Startup miljøet er affyringsrampen. Det er der sulten og fandenivoldskheden er. Det er der hvor investorerne har mod på at placere deres millioner. Det er der hvor de etablerede virksomheder kigger efter deres næste blockbuster. Det er der hvor innovationen sker!”


Udfordringen for Danmark
I sidste måned besøgte jeg Region Midts hospitaler i Randers og Skejby. Træder man et skridt tilbage og sammenligner dem og andre danske hospitaler, med Israel, er udfordringen i Danmark ikke mangel på idérigdom eller intern innovation.

Tværtimod, der er masser af ideer. Udfordringen er snarere manglende rammer og mod til at modne, kommercialisere og skalere anvendelsen idéerne og den intern innovation, der bliver skabt på hospitalerne.

Når markedet ikke er koblet med til udviklingen af de gode idéer og den banebrydende hospitalsforskning, er konsekvensen at langt færre patienter i Danmark, og i resten af verden, får gavn af resultaterne. Det er en spildt mulighed for patienterne, og for dansk økonomi. 

Forrige artikel Innovations-hubs blomstrer i Sydkorea Innovations-hubs blomstrer i Sydkorea Næste artikel Er fremtidens danske fremstillingsvirksomhed open source? Er fremtidens danske fremstillingsvirksomhed open source?
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?