Israel har succes med startup-miljøer i forbindelse med hospitaler

Israel er ikke stort, hverken geografisk eller med hensyn til indbyggertal. Med knap 9 mio. Indbyggere har Israel alligevel formået at blive en global sværvægter inden for innovation og startups - ikke mindst indenfor life science.

Tekst: Tue David Bak, Direktør for Innovation Centre Denmark, Tel Aviv

Med investeringer i tech startups på 150 mia. kr. over de seneste fem år, og såkaldte ‘exits’ af markedsmodne tech startups for over 50 mia. kr. i samme periode, er det tydeligt, at Israel, med Tel Aviv som centrum for udviklingen, har fundet modeller for udvikling, der virker.
 
Det er især inden for life science, at de israelske startups rykker. I perioden 2013-2018 har der været exits for 36 mia. kr. alene inden for life Science. En afgørende grund til den imponerende vækst er, et unikt samarbejde mellem hospitaler, universiteter og startups.
 
Tre eksempler illustrerer hvordan israelerne konkret griber innovationsopgaven an:

- I Haifa, i det nordlige Israel, har universitetshospitalet Rambam sammen med IBM, Medtronic, investeringsfonden Pitango og den statslige innovationsfond lavet en inkubator for startups indenfor digital sundhed.

Ledelsen på Rambam ved, at de er afhængige af, at der konstant er en underskov af nye startups omkring dem, der både kan videreudvikle lovende ny teknologi, bringe hospitalets mest lovende forskningsresultater på markedet, og sikre adgangen til yderligere talent og viden.

Derfor er Rambam gået aktivt ind i inkubatoren, med lidt penge, en masse tid og et åbent sind.
“Uden innovation, intet Rambam” sagde Dr. Rafi Beyar, adm. dir. for hospitalet, under et møde for nyligt med den danske forskningsminister Tommy Ahlers.

- I Tel Aviv har SHEBA Medical Centre etableret et ‘open innovation centre’ på hospitalet i samarbejde med investorer, startups, og internationale forskere. Håbet er, at skabe flere og bedre ideer, og få dem hurtigt omsat til driften på SHEBA og kommercialiseret på verdensmarkedet.

Modellen for samarbejdet har allerede givet gode resultater, og nu skalerer SHEBA modellen, og gør ”open innovation” til en del af hele hospitalets DNA.

- I Jerusalem arbejder universitetshospitalet Hadassah sammen med Hebrew universitets MBA-studerende og ingeniørstuderende om at finde forretningsorienterede løsninger på konkrete problemer i sundhedssystemet.
 
Idémanden bag initiativet, den Harvard uddannede professor, Yaakov Nahmias, forklarer modellens styrke med at “Vores læger har masser af gode idéer og banebrydende forskning, men de kan sjældent drive virksomhed. Det kan vores MBA studerende. Og ingeniørerne er dygtige til at udvikle teknologien. Den kombination har vist sig vanvittig succesrig.”
 
Sultne og fandenivoldske udviklere
Fælles for indsatserne ved universitetshospitalerne i Haifa, Tel Aviv og Jerusalem er, at et levende startup miljø på og omkring hospitalerne er afgørende for deres udvikling.

Benjamin Soffer, tech-transfer guru ved Technion universitetet i Haifa udtrykker det således:
“Startup miljøet er affyringsrampen. Det er der sulten og fandenivoldskheden er. Det er der hvor investorerne har mod på at placere deres millioner. Det er der hvor de etablerede virksomheder kigger efter deres næste blockbuster. Det er der hvor innovationen sker!”


Udfordringen for Danmark
I sidste måned besøgte jeg Region Midts hospitaler i Randers og Skejby. Træder man et skridt tilbage og sammenligner dem og andre danske hospitaler, med Israel, er udfordringen i Danmark ikke mangel på idérigdom eller intern innovation.

Tværtimod, der er masser af ideer. Udfordringen er snarere manglende rammer og mod til at modne, kommercialisere og skalere anvendelsen idéerne og den intern innovation, der bliver skabt på hospitalerne.

Når markedet ikke er koblet med til udviklingen af de gode idéer og den banebrydende hospitalsforskning, er konsekvensen at langt færre patienter i Danmark, og i resten af verden, får gavn af resultaterne. Det er en spildt mulighed for patienterne, og for dansk økonomi. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu