Chefredaktørens blog 
Tanja Nyrup Madsen

Tak fordi I tager ansvaret

Lad os bruge den 16. november til at anerkende de mennesker, der de seneste måneder har hængt i lygtepælene og stillet op for fællesskabet. Det er ikke altid nogen lige taknemmelig opgave at tage ansvar. Vi skylder dem et stort tak for at gøre det.

Foto: Kristian Djurhuus / Scanpix

Hvem stiller op? Til forældrerådet. Ejerforeningen. Eller til håndboldklubbens, bådelaugets, børnehavens, boligforeningens eller virksomhedens bestyrelse …..?

Hvem melder sig?

Hvornår har du sidst siddet i et lokale, hvor den sætning hang i luften, mens alle tilstedeværende forsøgte at gøre sig usynlige og undgå øjenkontakt? Undgå at være den, der skal tage ansvar for fællesskabet.

Når jeg går til valg i morgen, vil jeg sende en særlig varm tanke til de flere end 10.515 mennesker, der har løftet blikket, rakt hånden op og meldt sig klar til at tage et ansvar for vores lokale fællesskab og den nære velfærd i kommunerne og regionerne.

Det er ikke altid nogen særlig taknemmelig opgave.

De næste fire år vil de godt 2000 fritidspolitikere, der får en plads i byrådssalen, formentlig møde mere mistro og utilfredshed end ros fra alle os andre. Nu er det dem, der sidder med de umulige prioriteringer mellem flere hænder i børnehaven eller ældreplejen eller renovering af skolen. Dem, der har ansvaret, når sygemeldte borgere oplever systemet som modstander, eller når et udsat barn ikke får den rigtige hjælp fra forvaltningen. Dem, der skal stå på mål for, at den lokale busrute bliver nedlagt, at skatten stiger, eller at der stadig ikke er elbiler nok i kommunen.

Og de 205 nye regionsrådspolitikere vil lige om lidt stå med ansvaret for at forklare, forsvare eller gøre noget ved sygeplejerskernes lave lønninger, kaos på fødeafdelingerne og køerne til de praktiserende læger. 

Når man får magt, må man også stå til ansvar for den. Sådan er det. Men tak, fordi I tager det ansvar! 

Tanja Nyrup Madsen
Chefredaktør, Mandag Morgen

NÅR MAN FÅR MAGT, må man også stå til ansvar for den. Sådan er det. Men tak, fordi I tager det ansvar! 

I gennemsnit kommer I nyvalgte byrødder til at bruge 18 timer om ugen på forberedelse, byrådsmøder, udvalgsmøder og andre forpligtelser, der følger med det lokalpolitiske arbejde, viser en undersøgelse fra Vive.

Det er mange timer i en travl hverdag og måske en god forklaring på, at mange venter med at række hånden op, til de er kommet lidt op i årene. Den økonomiske kompensation svinger fra kommune til kommune, men ligger typisk omkring 10.000 kroner om måneden. Det bruger nogle forståeligt nok til at gå lidt ned i tid – med de afledte effekter, det nu har på karrieren. 

RESPEKT for, at I prioriterer arbejdet for fællesskabet højere end jeres egen professionelle karriere!

Går det jer som forgængerne, vil I indgå i brede forlig og samarbejde godt med de fleste af de politiske modstandere, I har diskuteret så inderligt med i valgkampen. Men hver tredje af jer vil også føle, at der er medlemmer af byrådet, som det simpelthen ikke er muligt at have en meningsfuld eller frugtbar dialog med. I har ikke selv valgt, hvem I skal dele byråd med, så det eneste, I kan gøre, er selv at være gode byrådskolleger for de andre. Jeg ønsker jer alt mulig held med det – alle vi andre er afhængige af, at det lykkes!

Der kan blive brug for kollegernes støtte i byrådet. For det er ikke altid, den feedback, der møder jer fra jeres medborgere på sociale medier eller i indbakken, er lige konstruktiv. Hver fjerde kommunalpolitiker har modtaget mindst én trussel. Og hver femte har fået ubehagelige eller stødende kommentarer om deres krop, udseende eller køn. Kvinder og etniske minoriteter, der vover at stikke næsen frem og ind i byrådssalen, er i særlig stor risiko.

Uanset hvor god stemningen er i byrådet, så undgår I ikke de opslidende aftenmøder eller ugerne, hvor forberedelserne til udvalgsmøderne fylder mere, end der egentlig er overskud til i familien. Har I det som de byrødder, der sidder på pladserne i dag, så vil over halvdelen af jer opleve, at det går ud over privatlivet. Særligt jer, der har børn, går fire udfordrende år i møde.

TAK både til jer, der stiller op i byrådet og til jeres medforældre, der stiller op derhjemme.

Jeres arbejde for fællesskabet er vigtigt. Ja, faktisk uundværligt. Men det ved I vist allerede godt? I hvert fald genopstiller 8 ud af 10 byrødder til en tur mere ved dette valg. En chance mere for at påvirke det samfund, I er en del af. Og en mulighed for at komme i mål med det, I ikke nåede i første runde. En mulighed mere for at tage ansvar. Uanset om I selv fik nøglerne til borgmesterkontoret eller var i opposition til det meste af det, der blev vedtaget, så har de fleste af jer mod på at kæmpe videre for at skabe et bedre liv for alle os andre. Respekt for det.

Når jeg står i køen til mit lokale stemmested, vil jeg helt sikkert igen gribes af den rare følelse af at være en borger, der gør sin demokratiske pligt ved at sætte et kryds. Men demokratiets sande helte er jo jer, der står på stemmesedlen!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024