Læger får nøglerolle i opgør med geografisk ulighed i sundhed  

I årevis har vi diskuteret mangel på læger i udkantskommuner uden at have fundet den gode løsning. Nu skal Sundhedsstrukturkommissionen forsøge at knække koden. Nye vilkår for praktiserende læger kan blive en nøglefaktor. Forude venter et tovtrækkeri om, hvem der skal være med til at definere de praktiserende lægers arbejdsopgaver.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Jens ReiermannTorben K. Andersen

Vi hører ofte, at postnummeret betyder noget. Det er i særdeleshed rigtigt, når vi taler om befolkningens adgang til læger. 

Hvis du for eksempel bor i Nakskov eller i Nykøbing Sjælland, to byer i Region Sjælland, er der 4 læger for hver 1.000 indbyggere. Bor du i stedet i København eller Gentofte, er lægekapaciteten 50 procent større; i hovedstadsområdet er der 6 læger per 1.000 indbyggere. 

Det er ovenikøbet sådan, at færre borgere i Nakskov og Nykøbing Sjælland mener, de har et godt helbred, end det er tilfældet for borgerne i København og Gentofte. Derfor har borgerne i Nakskov og Nykøbing Sjælland oftere brug for lægen. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024