Putins 'multitool' er lejesoldater med krigserfaring fra Syrien og Afrika

Wagner Gruppen er Putins fleksible og mangefacetterede krigsværktøj, der på trods af sin beskedne størrelse ses på med alvor hos både Pentagon og Udenrigsministeriet. Men hvem er de, og hvad kan de betyde for krigen i Ukraine? 

<div>Vladimir Putin fotograferet med to top folk fra Wagner Gruppen i 2016. Oberst Andrey Troshev (anden fra venstre), der har modtaget den prestigiøse orden 'Helt for Rusland' og en 'Gylden Stjerne' for sin indsats som 'frivillig i Syrien'. Yderst til højre&nbsp; oberst Dmitry Utkin, iført fire tapperhedsordrer. Verificeret af uafhængige facttjekkere fra&nbsp;Bellingcat.<br></div>
Vladimir Putin fotograferet med to top folk fra Wagner Gruppen i 2016. Oberst Andrey Troshev (anden fra venstre), der har modtaget den prestigiøse orden 'Helt for Rusland' og en 'Gylden Stjerne' for sin indsats som 'frivillig i Syrien'. Yderst til højre  oberst Dmitry Utkin, iført fire tapperhedsordrer. Verificeret af uafhængige facttjekkere fra Bellingcat.
Siri Marie Munch Schrøder

Lige nu er de formentligt på jagt efter hovedet på den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj. 

Men verden kender dem helt tilbage fra Krim-halvøens annektering i 2014, hvor mystiske og umarkerede soldater dukkede op på den Ukrainske halvø og på kort tid overtog kontrollen med stedets vigtige militærbaser. Putin svarede dengang, at han ikke kunne blande sig i, hvad russere foretog sig i deres ferie, hvorfor lejesoldaterne gik under navnet ’turisterne’. 

Siden er de russiske lejesoldater blevet bedre kendt som Wagner Gruppen, opkaldt efter gruppens leder, Dmitrij Valerievich Utkin, der også bærer øgenavnet Wagner efter den tyske komponist Richard Wagner, som Utkin er stor beundrer af. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024