Coronavirus er første test for EU-beredskab mod falske nyheder

På sociale medier spredes historier om, at coronavirus kan kureres ved for eksempel at drikke blegemiddel. Nu sætter EU strøm til sit værn mod misinformation for at bekæmpe den slags løgne.

Tirsdag blev det for første gang alvor. EU's egne våben mod misinformation bliver for første gang kørt i stilling. De skal bekæmpe falske nyheder om coronavirus.

Det skete, da Vicepræsident for EU-Kommissionen, Věra Jourová, indkaldte techvirksomhederne, der har underskrevet af EU's code of conduct for misinformation, til et møde, skriver Altinget Digital.

Ansvaret for at standse misinformationen om virusset bliver dermed delt mellem EU og techgiganterne Microsoft, Google, Twitter og Facebook, som deltog i mødet.

I en pressemeddelelse udtrykker kommissæren også en bekymring for, om misinformation spredes ad andre kanaler end de store, åbne platforme som Facebook og Twitter:

"Det er åbenlyst, at vi skal fortsætte med at holde øje med, hvad platformene foretager sig. Vi skal især være bedre til at forstå skalaen og risikoen relateret til kommunikation på krypterede tjenester," sagde hun.

Artiklen fortsætter under billedet


Sociale medier synliggør autoriteter

Som modsvar vil techvirksomhederne angiveligt til at promovere autoritativt indhold fra eksempelvis sundhedsmyndigheder og fjerne ulovligt eller problematisk indhold som modsvar mod desinformation.

Ifølge Věra Jourová skal gruppen af myndigheder og techvirksomheder mødes igen om fire uger.

På både Facebook, Twitter og Google bliver brugere præsenteret for informationsbokse, der leder til autoritative kilder, hvis man direkte søger på "coronavirus".

Hos Facebook stiller man gratis annonceplads til rådighed for WHO og andre organisationer, så de lettere kan få troværdige budskaber om coronavirus ud.

Blandt andet har de danske sundhedsmyndigheder og Facebook etableret et samarbejde om at sprede information om coronavirus, blandt andet gennem gratis annoncering. Det bekræfter Facebook over for Altinget.

Læs mere om, hvad de andre platforme ud over Facebook gør for at inddæmme misinformation om coronavirus på Altinget Digital (kræver abonnement).

FALSK INFORMATION I MANGE GENRER

Der er mange fortællinger på spil på sociale medier, som ikke flugter med dem, der kommer fra sundhedsmyndighederne.

Blandt andet spredes der rygter om, at man kan undgå smitte ved at smøre eddike i næseborene. Og at man kan kurere virussen ved at drikke blegemiddel.

Der florerer også fantasifulde historier om virussets ophav. Et hemmeligt laboratorie i Wuhan i Kina får nogle steder skylden for bevidst at have skabt sygdommen.

Andre steder får tests af de kommende 5G-telenetværk skylden for "aktivere" sygdommen eller gøre den mere smitsom.

Forrige artikel Forsker: Falske nyheder sadler om og udnytter lokalmediers død Forsker: Falske nyheder sadler om og udnytter lokalmediers død Næste artikel Overblik: Så mange smittede er der konstateret i de europæiske lande Overblik: Så mange smittede er der konstateret i de europæiske lande
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.