Coronavirus er første test for EU-beredskab mod falske nyheder

På sociale medier spredes historier om, at coronavirus kan kureres ved for eksempel at drikke blegemiddel. Nu sætter EU strøm til sit værn mod misinformation for at bekæmpe den slags løgne.

Tirsdag blev det for første gang alvor. EU's egne våben mod misinformation bliver for første gang kørt i stilling. De skal bekæmpe falske nyheder om coronavirus.

Det skete, da Vicepræsident for EU-Kommissionen, Věra Jourová, indkaldte techvirksomhederne, der har underskrevet af EU's code of conduct for misinformation, til et møde, skriver Altinget Digital.

Ansvaret for at standse misinformationen om virusset bliver dermed delt mellem EU og techgiganterne Microsoft, Google, Twitter og Facebook, som deltog i mødet.

I en pressemeddelelse udtrykker kommissæren også en bekymring for, om misinformation spredes ad andre kanaler end de store, åbne platforme som Facebook og Twitter:

"Det er åbenlyst, at vi skal fortsætte med at holde øje med, hvad platformene foretager sig. Vi skal især være bedre til at forstå skalaen og risikoen relateret til kommunikation på krypterede tjenester," sagde hun.

Artiklen fortsætter under billedet


Sociale medier synliggør autoriteter

Som modsvar vil techvirksomhederne angiveligt til at promovere autoritativt indhold fra eksempelvis sundhedsmyndigheder og fjerne ulovligt eller problematisk indhold som modsvar mod desinformation.

Ifølge Věra Jourová skal gruppen af myndigheder og techvirksomheder mødes igen om fire uger.

På både Facebook, Twitter og Google bliver brugere præsenteret for informationsbokse, der leder til autoritative kilder, hvis man direkte søger på "coronavirus".

Hos Facebook stiller man gratis annonceplads til rådighed for WHO og andre organisationer, så de lettere kan få troværdige budskaber om coronavirus ud.

Blandt andet har de danske sundhedsmyndigheder og Facebook etableret et samarbejde om at sprede information om coronavirus, blandt andet gennem gratis annoncering. Det bekræfter Facebook over for Altinget.

Læs mere om, hvad de andre platforme ud over Facebook gør for at inddæmme misinformation om coronavirus på Altinget Digital (kræver abonnement).

FALSK INFORMATION I MANGE GENRER

Der er mange fortællinger på spil på sociale medier, som ikke flugter med dem, der kommer fra sundhedsmyndighederne.

Blandt andet spredes der rygter om, at man kan undgå smitte ved at smøre eddike i næseborene. Og at man kan kurere virussen ved at drikke blegemiddel.

Der florerer også fantasifulde historier om virussets ophav. Et hemmeligt laboratorie i Wuhan i Kina får nogle steder skylden for bevidst at have skabt sygdommen.

Andre steder får tests af de kommende 5G-telenetværk skylden for "aktivere" sygdommen eller gøre den mere smitsom.

Forrige artikel Forsker: Falske nyheder sadler om og udnytter lokalmediers død Forsker: Falske nyheder sadler om og udnytter lokalmediers død Næste artikel Er det virkelig værre i Danmark end i Kina? Lad dig ikke fuppe af coronatallene Er det virkelig værre i Danmark end i Kina? Lad dig ikke fuppe af coronatallene

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.