Coronavirus er fundet hos danske heste, men du skal ikke være bekymret

Coronavirus er fundet blandt danske heste, kan man læse på netmediet Malgré Tout, og det har vist sig at være kras læsning for hesteejere. Men der er ingen grund til bekymring, slår to forskere fast. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Coronavirus er fundet blandt danske heste.

Kilde: Det danske hestemedie Malgré Tout.

 

 

Coronavirus er en fællesbetegnelse for flere forskellige varianter af vira. Den, der er fundet blandt danske heste, hedder ECoV og er en mave-tarm-infektion, hvorimod den, der lige nu breder sig fra Kina, hedder covid-19 og er en luftvejsinfektion. ECoV har desuden været kendt hos danske dyr i flere år og smitter på nuværende tidspunkt ikke mennesker. ECoV er altså en helt anden variant – og mindre farlig – end covid-19. 

Coronavirus har ramt Danmark. Mere præcist danske heste.

Det skriver det danske hestemedie Malgré Tout i en artikel under overskriften “Coronavirus fundet blandt danske heste – skal vi være bekymrede?”. Artiklen har næsten 800 interaktioner på Malgré Touts facebookside.

Og flere danske hesteejere er tilsyneladende blevet bekymrede. På Universitetshospitalet for Store Husdyr på Københavns Universitet har de modtaget flere opkald fra nervøse hesteejere, oplyser hospitalschef Susanne Nautrup Olsen.

“Vi har haft bekymrede hesteejere, som er bange for, om den coronavirus, der er fundet hos nogle få danske heste, er den samme som den, der lige nu spreder sig fra Kina,” siger hun.

Men selv om der rent faktisk er fundet coronavirus i de danske hestefolde, er der ingen grund til bekymring.

Virussen er nemlig slet ikke den samme som den, der er konstateret blandt mennesker i flere lande rundt om i verden og foreløbig har kostet over 2.500 personer livet. Desuden er det yderst usandsynligt, at en hest kan overføre virussen til mennesker.

Artiklen fortsætter under GIF'en.

Hestemediet Malgré Touts artikel, der er delt mere end 280 gange.

Der findes mange typer af coronavirus

Faktisk har coronavirus eksisteret blandt både mennesker og dyr i flere år. Corona er nemlig ikke kun én virus, men derimod en fællesbetegnelse for mange typer virus.

Den udgave af coronavirus, der udspringer fra Kina, og som lige nu rammer mennesker, kaldes officielt covid-19, mens den, der er fundet blandt danske heste, hedder ECoV.

"Coronavirus forekommer ganske almindeligt i Danmark hos blandt andet kvæg og svin, men findes altså også hos heste. En vigtig forskel er, at den omtalte kinesiske version af coronavirus er en luftvejsinfektion, mens den, der rammer kvæg, svin og heste, er en mave-tarm-infektion," siger Susanne Nautrup Olsen.

Corona er faktisk en af de mest udbredte vira, og du har måske endda selv haft det i kroppen, oplyser Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet. Det er bare ikke den variant, der hærger især i Kina.

"Coronavirus er nok den hyppigste årsag til forkølelse hos voksne om vinteren. Der er masser af voksne, der går rundt med coronavirus, også denne vinter," siger Hans Jørn Kolmos.

Artiklen fortsætter under billedet.

Coronavirussen er fundet blandt danske heste, men det betyder langtfra, at vi skal være bekymrede. (Foto: Getty Images)

Men selv om navnet er det samme, er der stor forskel på menneskers forkølelsesvirus, den coronavirus der er fundet hos danske heste og covid-19, der først blev konstateret i Kina, og som gør mange mennesker alvorligt syge lige nu.

“Den kinesiske coronavirus er en ny variant, som har lært at knytte sig til cellerne i lungerne, og så bliver det farligt. Se bare, hvordan det går i Kina, hvor de nærmest er i undtagelsestilstand,” siger Hans Jørn Kolmos. 

Ikke farligt at være i nærheden af smittede dyr

Mange af de bekymrede hesteejere, der den seneste tid har ringet til Universitetshospitalet for Store Husdyr, vil gerne have svar på, om de selv kan blive smittet af en hest, hvis den bærer coronavirussen ECoV.

"Der er intet, der tyder på, at der sker smitte fra heste til mennesker. Den smitte, der er, sker fra hest til hest via kontakt med afføring, der indeholder virus. Og de skal have det ind i munden, for at det smitter. Og så er det vigtigt at understrege, at det kun er en lille del af de smittede heste, der faktisk bliver syge," siger Susanne Nautrup Olsen.

Men selv om intet tyder på, at ECoV kan overføres fra heste til mennesker, kan man ikke helt udelukke det.

“Mennesker og dyr bærer ikke de samme typer af coronavirus. Men en gang imellem går det galt, og så kan der opstå smitte, men det er sjældent,” siger Hans Jørn Kolmos.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hans Jørn Kolmos er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet (Foto: Robert Wengler)

Dyr og mennesker skal være i meget tæt kontakt, før det kan gå galt, forklarer han.

“Jo flere dyr, jo tættere du er på dem, og jo flere mennesker du er omgivet af, jo større er smittespredningen fra individ til individ. Det kan være både fra dyr til menneske, fra menneske til menneske og for så vidt også fra menneske til dyr,” siger Hans Jørn Kolmos.

Men han mener ikke, at der er nogen grund til at være bange for at ride på sin hest.

“Det skal man slet ikke bekymre sig om. Så skal man gå og være bekymret evigt og altid. Forløbene har jo netop vist, at den slags virus kun opstår steder, hvor der er meget tæt kontakt mellem dyr og mennesker, og hvor mange dyr og mennesker er samlet på meget lidt plads,” forklarer han.

Forrige artikel EU-tænketank spreder ensidig og uvidenskabelig viden om 5G EU-tænketank spreder ensidig og uvidenskabelig viden om 5G Næste artikel Derfor står danske marker under vand, mens tyske går fri Derfor står danske marker under vand, mens tyske går fri
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.