Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

”Din partners snorken kan koste dig flere år af dit liv.”

Kilde: Artikel på Se og Hørs hjemmeside

 

De studier, der lægges til grund for påstanden, har fundet sundhedsrisici ved udsathed for støj fra trafik og fly. Men man kan ikke sammenligne støj fra trafik og fly til forhold omkring en partners snorken. At sove ved siden af en, der snorker, er ikke i sig selv forbundet med forkortet livslængde.

”Din partners snorken kan koste dig flere år af dit liv.”

Sådan lyder den foruroligende overskrift til en artikel på billedugebladet Se og Hørs hjemmeside.

Og det er en nyhed, der har vakt både opsigt, morskab og rædsel på sociale medier, hvor et opslag med artiklen i skrivende stund har opnået 642 delinger samt over 1.200 reaktioner og hele 23.000 kommentarer.

Artiklen fortsætter under facebookkommentarerne.

Se og Hørs artikel kommenteres flittigt på Facebook. 

Men ifølge de forskere, TjekDet har talt med, tyder intet på, at man lever kortere, bare fordi man sover ved siden af en, der snorker.

”I sig selv er det ikke noget, der giver forkortet livslængde,” siger Poul Jennum, der er overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet og klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

Artiklen fortsætter under billedet.

På Se og Hørs facebookside er et opslag med artiklen kommenteret mere end 23.000 gange. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Påstand rejser i kulørte medier

I Se og Hørs artikel beskrives et studie fra Imperial College of Science i London (ICL), som skulle have undersøgt sammenhængen mellem forventet dødsalder og vedvarende støj fra blandt andet snorken.

Og her skulle det britiske studie altså have fundet, at ”snorkeri kan faktisk berøve partneren for flere års livslængde”.

Man skal dog lede længe efter links til de omtalte forskningsresultater i Se og Hørs artikel. Der er nemlig slet ikke nogen.

Efter en googlesøgning finder vi en række udenlandske artikler fra forskellige internetmedier, der ligesom Se og Hør henviser til studier fra ICL og skriver, at det er usundt at have en snorkende partner.

Ad denne vej lykkes det at finde en artikel fra det amerikanske mode- og underholdningsmagasin Cosmopolitan, der også henviser til ICL, og som linker til to studier herfra, som altså skulle påvise, at det er usundt at have en snorkende partner.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Flere udenlandske medier, herunder det amerikanske modemagasin Cosmopolitan, har også skrevet historien om de dødbringende konsekvenser ved at have en snorkende partner. (Foto: Skærmbillede af Cosmopolitans hjemmeside)

Undersøger ikke snorken

Det ene studie, Cosmopolitan henviser til, er fra 2015.

Men Jaana Halonen, som er hovedforfatter på studiet, og som i dag er forskningsleder ved det finske nationalinstitut for sundhed og velfærd, kan ikke svare på, om en partners snorken skærer flere år ens liv. Og det er der en god grund til: Det er nemlig slet ikke det, studiet undersøgte.

”Jeg har ikke undersøgt snorken, kun stress, støj og søvn,” skriver Jaana Halonen i en mail.

Det studie, hun var hovedforfatter på, som refereres i artiklen, fandt et sammenfald mellem let øget dødelighed og længerevarende udsathed for trafikstøj – altså ikke snorken.

Artiklen fortsætter under billedet. 

De refererede studier har fundet sundhedsrisici ved udsathed for støj fra trafik og fly, men ikke fra snorken. (Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix)

Kortvarig effekt på blodtryk

Det andet studie, som nævnes i Cosmopolitans artikel, er fra 2008. Dét studie var del af et større projekt, som undersøgte, hvordan flystøj påvirker helbredet for folk, der bor tæt på lufthavne.

ICL interviewede dengang studiets hovedforfatter, Lars Jarup, som på det tidspunkt var ansat som forsker ved universitetets institut for epidemiologi og folkesundhed. Han fortæller her, at en delundersøgelse viste, at den støj, man udsættes for under søvn – herunder snorken – har en kortvarig effekt på blodtrykket.

”I en undersøgelse af kortvarige effekter fandt vi, at det var ligegyldigt, hvilken slags støj der var tale om. Vi så en stigning i blodtryk efter en støjhændelse, uanset om det var fra en flyvemaskine, en lastbil eller en snorkende partner,” siger Lars Jarup i interviewet.

Han forklarer dog videre, at langsigtede helbredsrisici kun viste sig ved flystøj. Undersøgelsen fandt dermed ikke en forbindelse mellem støj fra snorken og forhøjet blodtryk – hvad der i medicinske termer kaldes hypertension:

”Men ser du på hovedundersøgelsen, som inkluderede 5.000 personer, var det tydeligt, at det var flystøj, der var relateret til risiko for forhøjet blodtryk. Det kunne ikke forklares med snorken eller noget andet,” siger Lars Jarup i interviewet med ICL.

Lars Jarup er i dag pensioneret, og det er ikke lykkedes TjekDet at få en kommentar fra ham.

Artiklen fortsætter under billedet.

Poul Jennum er overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet og klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet. (Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix)

Trafikstøj og snorken er ikke det samme

Ingen af de omtalte studier kan lægges til grund for, at en partners snorken forkorter ens livslængde med flere år, sådan som Se og Hør skriver. Det fastslår Poul Jennum fra Dansk Center for Søvnmedicin.

”Man kan ikke sammenligne ekstern støj fra trafik med videre til forhold omkring en partners snorken. Det er vidt forskellige ting,” siger han.

Her bakkes han op af Marit Otto, der er overlæge ved Neurofysiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

”Larm fra fly og trafik er jo ikke snorken. Og forhøjet blodtryk er ikke det samme som ’flere års forkortet liv’,” skriver hun i en mail til TjekDet.

Ifølge Marit Otto findes der ikke umiddelbart videnskabelig opbakning til Se og Hørs påstand.

”Jeg har aldrig hørt om, at partnersnorken er undersøgt som skadeligt – og kan ved hurtig screening heller ikke finde noget på PubMed (medicinsk forskningsdatabase, red.),” skriver hun.

Poul Jennum påpeger dog, at snorken ofte ses i forbindelse med lidelsen søvnapnø, hvor søvnen forstyrres af længerevarende pauser i vejrtrækningen.

Og undersøgelser har faktisk påvist, at partnere til personer med søvnapnø, har forhøjede udgifter til sundhed.

Det er dog ikke ensbetydende med, at din partnerens lidelse – eller snorken for den sags skyld – påvirker dit helbred negativt, understreger Poul Jennum.

”Man skal være opmærksom på, at partnere ofte har samme livsstil i forhold til vægt, kost, rygning, motion, adfærd og sociale forhold. Så der er mange forhold, der påvirker det,” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet. 
 Niels Pinborg er chefredaktør på Se og Hør (Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix)

Se og Hør: ”Den er lige stram nok”

Chefredaktør for Se og Hør Niels Pinborg medgiver, at artiklens overskrift og påstand om, at "snorken kan berøve partneren for flere års livslængde", er skåret for skarpt.

”Den er nok lige stram nok,” siger han til TjekDet.

Er det noget, I vil rette?

”Ja, det vil jeg se på.”

Se og Hør har dog ikke rettet artiklen inden denne artikels deadline.

Efter henvendelsen fra TjekDet, oplyser Se og Hør, at studiet, der ligger til grund for artiklens overskrift, netop er studiet fra 2015, som ifølge hovedforfatter Jaana Halonen ikke handler om snorken.

Se og Hør har nu udstyret artiklen med links til de omtalte studier.

Forrige artikel EU kan ikke tvinge Danmark til at stille med soldater – hverken med eller uden forsvarsforbehold EU kan ikke tvinge Danmark til at stille med soldater – hverken med eller uden forsvarsforbehold Næste artikel Rapport viser slet ikke fordele ved at anbringe børn tidligt. Men det synes Astrid Krag den gør Rapport viser slet ikke fordele ved at anbringe børn tidligt. Men det synes Astrid Krag den gør
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.