Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Foto: Pexels/Pixabay
Nikolaj Rodkjær Kristensen

Fakta

”Din partners snorken kan koste dig flere år af dit liv.”

Kilde: Artikel på Se og Hørs hjemmeside

 

De studier, der lægges til grund for påstanden, har fundet sundhedsrisici ved udsathed for støj fra trafik og fly. Men man kan ikke sammenligne støj fra trafik og fly til forhold omkring en partners snorken. At sove ved siden af en, der snorker, er ikke i sig selv forbundet med forkortet livslængde.

”Din partners snorken kan koste dig flere år af dit liv.”

Sådan lyder den foruroligende overskrift til en artikel på billedugebladet Se og Hørs hjemmeside.

Og det er en nyhed, der har vakt både opsigt, morskab og rædsel på sociale medier, hvor et opslag med artiklen i skrivende stund har opnået 642 delinger samt over 1.200 reaktioner og hele 23.000 kommentarer.

Artiklen fortsætter under facebookkommentarerne.

Se og Hørs artikel kommenteres flittigt på Facebook. 

Men ifølge de forskere, TjekDet har talt med, tyder intet på, at man lever kortere, bare fordi man sover ved siden af en, der snorker.

”I sig selv er det ikke noget, der giver forkortet livslængde,” siger Poul Jennum, der er overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet og klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

Artiklen fortsætter under billedet.

På Se og Hørs facebookside er et opslag med artiklen kommenteret mere end 23.000 gange. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Påstand rejser i kulørte medier

I Se og Hørs artikel beskrives et studie fra Imperial College of Science i London (ICL), som skulle have undersøgt sammenhængen mellem forventet dødsalder og vedvarende støj fra blandt andet snorken.

Og her skulle det britiske studie altså have fundet, at ”snorkeri kan faktisk berøve partneren for flere års livslængde”.

Man skal dog lede længe efter links til de omtalte forskningsresultater i Se og Hørs artikel. Der er nemlig slet ikke nogen.

Efter en googlesøgning finder vi en række udenlandske artikler fra forskellige internetmedier, der ligesom Se og Hør henviser til studier fra ICL og skriver, at det er usundt at have en snorkende partner.

Ad denne vej lykkes det at finde en artikel fra det amerikanske mode- og underholdningsmagasin Cosmopolitan, der også henviser til ICL, og som linker til to studier herfra, som altså skulle påvise, at det er usundt at have en snorkende partner.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Flere udenlandske medier, herunder det amerikanske modemagasin Cosmopolitan, har også skrevet historien om de dødbringende konsekvenser ved at have en snorkende partner. (Foto: Skærmbillede af Cosmopolitans hjemmeside)

Undersøger ikke snorken

Det ene studie, Cosmopolitan henviser til, er fra 2015.

Men Jaana Halonen, som er hovedforfatter på studiet, og som i dag er forskningsleder ved det finske nationalinstitut for sundhed og velfærd, kan ikke svare på, om en partners snorken skærer flere år ens liv. Og det er der en god grund til: Det er nemlig slet ikke det, studiet undersøgte.

”Jeg har ikke undersøgt snorken, kun stress, støj og søvn,” skriver Jaana Halonen i en mail.

Det studie, hun var hovedforfatter på, som refereres i artiklen, fandt et sammenfald mellem let øget dødelighed og længerevarende udsathed for trafikstøj – altså ikke snorken.

Artiklen fortsætter under billedet. 

De refererede studier har fundet sundhedsrisici ved udsathed for støj fra trafik og fly, men ikke fra snorken. (Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix)

Kortvarig effekt på blodtryk

Det andet studie, som nævnes i Cosmopolitans artikel, er fra 2008. Dét studie var del af et større projekt, som undersøgte, hvordan flystøj påvirker helbredet for folk, der bor tæt på lufthavne.

ICL interviewede dengang studiets hovedforfatter, Lars Jarup, som på det tidspunkt var ansat som forsker ved universitetets institut for epidemiologi og folkesundhed. Han fortæller her, at en delundersøgelse viste, at den støj, man udsættes for under søvn – herunder snorken – har en kortvarig effekt på blodtrykket.

”I en undersøgelse af kortvarige effekter fandt vi, at det var ligegyldigt, hvilken slags støj der var tale om. Vi så en stigning i blodtryk efter en støjhændelse, uanset om det var fra en flyvemaskine, en lastbil eller en snorkende partner,” siger Lars Jarup i interviewet.

Han forklarer dog videre, at langsigtede helbredsrisici kun viste sig ved flystøj. Undersøgelsen fandt dermed ikke en forbindelse mellem støj fra snorken og forhøjet blodtryk – hvad der i medicinske termer kaldes hypertension:

”Men ser du på hovedundersøgelsen, som inkluderede 5.000 personer, var det tydeligt, at det var flystøj, der var relateret til risiko for forhøjet blodtryk. Det kunne ikke forklares med snorken eller noget andet,” siger Lars Jarup i interviewet med ICL.

Lars Jarup er i dag pensioneret, og det er ikke lykkedes TjekDet at få en kommentar fra ham.

Artiklen fortsætter under billedet.

Poul Jennum er overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet og klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet. (Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix)

Trafikstøj og snorken er ikke det samme

Ingen af de omtalte studier kan lægges til grund for, at en partners snorken forkorter ens livslængde med flere år, sådan som Se og Hør skriver. Det fastslår Poul Jennum fra Dansk Center for Søvnmedicin.

”Man kan ikke sammenligne ekstern støj fra trafik med videre til forhold omkring en partners snorken. Det er vidt forskellige ting,” siger han.

Her bakkes han op af Marit Otto, der er overlæge ved Neurofysiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

”Larm fra fly og trafik er jo ikke snorken. Og forhøjet blodtryk er ikke det samme som ’flere års forkortet liv’,” skriver hun i en mail til TjekDet.

Ifølge Marit Otto findes der ikke umiddelbart videnskabelig opbakning til Se og Hørs påstand.

”Jeg har aldrig hørt om, at partnersnorken er undersøgt som skadeligt – og kan ved hurtig screening heller ikke finde noget på PubMed (medicinsk forskningsdatabase, red.),” skriver hun.

Poul Jennum påpeger dog, at snorken ofte ses i forbindelse med lidelsen søvnapnø, hvor søvnen forstyrres af længerevarende pauser i vejrtrækningen.

Og undersøgelser har faktisk påvist, at partnere til personer med søvnapnø, har forhøjede udgifter til sundhed.

Det er dog ikke ensbetydende med, at din partnerens lidelse – eller snorken for den sags skyld – påvirker dit helbred negativt, understreger Poul Jennum.

”Man skal være opmærksom på, at partnere ofte har samme livsstil i forhold til vægt, kost, rygning, motion, adfærd og sociale forhold. Så der er mange forhold, der påvirker det,” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet. 
 Niels Pinborg er chefredaktør på Se og Hør (Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix)

Se og Hør: ”Den er lige stram nok”

Chefredaktør for Se og Hør Niels Pinborg medgiver, at artiklens overskrift og påstand om, at "snorken kan berøve partneren for flere års livslængde", er skåret for skarpt.

”Den er nok lige stram nok,” siger han til TjekDet.

Er det noget, I vil rette?

”Ja, det vil jeg se på.”

Se og Hør har dog ikke rettet artiklen inden denne artikels deadline.

Efter henvendelsen fra TjekDet, oplyser Se og Hør, at studiet, der ligger til grund for artiklens overskrift, netop er studiet fra 2015, som ifølge hovedforfatter Jaana Halonen ikke handler om snorken.

Se og Hør har nu udstyret artiklen med links til de omtalte studier.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu