Du kan sagtens træne under coronaepidemien, hvis bare du er helt rask

“Hård træning svækker immunforsvaret og kan forværre sygdom med coronavirus,” advarer et kædebrev, der deles på Facebook. Men så længe du holder afstand og ikke har feber, kan du roligt træne videre, fastslår overlæge.

"Pas på med at dyrke hård træning. Det kan nemlig gøre dig mere modtagelig over for coronavirus." 

Sådan lyder budskabet i et kædebrev, der de seneste uges tid hastigt har spredt sig blandt danskere på Facebook. 

Teksten i kædebrevet, som angiveligt skulle være skrevet af en læge på Herlev Hospital, advarer om, at én times motion ved 70 procent af ens maksimale iltoptagelse kan svække immunforsvaret.  

”Efter særlig hård træning er immunsystemet presset helt i bund, og man er pivåben over for infektioner,” lyder det i beskeden, der også advarer om, at det kan tage op til fem døgn, før immunsystemet er helt ovenpå igen efter hård træning.

Og med et nedsat immunforsvar er risikoen for at blive hårdt ramt af covid-19 altså større. 

Som eksempel beskrives en italiensk maratonløber, der lå tre uger i respirator efter at være blevet smittet af coronavirussen som en af de første i Italien. 

Men der er ikke en fasttømret sammenhæng mellem hård træning og en øget risiko for at blive smittet. Faktisk kan det modsatte være tilfældet. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Kædebrevet er angiveligt skrevet af en læge på Herlev Hospital og advarer om, at én times motion ved 70 procent af ens maksimale iltoptagelse kan svække immunforsvaret. Det spreder sig hastigt blandt danskere på Facebook.

Motion er godt for immunsystemet 

Ifølge Bente Klarlund, der er overlæge og leder af Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet og tidligere præsident for det internationale selskab for træning og immunologi, kan man roligt tage sig en rask løbetur og holde sig i form i disse coronakrisetider.  

Faktisk kan man være i større risiko for at blive syg, hvis man slet ikke motionerer. 

”Folk er i større risiko for at blive syge lige nu, hvis de ikke motionerer. Det er en rigtig god idé at løbe, gå eller cykle en tur, så længe man holder afstand. Det er den bedste måde, man kan holde sit immunsystem oppe,” siger Bente Klarlund. 

Betyder det så, at opslagets påstand er usand? Nej, ikke helt.  

Opslaget refererer til fænomenet ’det åbne vindue’, som Bente Klarlund også selv har forsket i.  

”Efter mindst én times fysisk træning ved 75 procent af ens maksimale iltoptag kan man måle i blodet, at der er et lavere niveau af immunceller, og at de immunceller, der er i blodet, ikke fungerer særligt godt,” forklarer hun. 

Studier af australske svømmere har desuden fundet, at det lokale immunforsvar i næseslimhinden bliver hæmmet, oplyser Bente Klarlund.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bente Klarlund er overlæge og leder af Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.

Uvis sammenhæng  

Det betyder dog ikke, at der er en fasttømret sammenhæng mellem hård træning og en øget risiko for at blive smittet. Faktisk kan det modsatte være tilfældet. 

”Én ting er, at immunsystemet ser ud til at fungere dårligere i blodet, men det kan faktisk godt være, fordi immuncellerne er derude, hvor de skal fungere. Der er ikke noget, der tyder på, at én times hård motion betyder, at man får flere infektioner eller er mere modtagelig over for infektioner,” siger Bente Klarlund. 

I tilfælde, hvor motion kan have ført til sygdom, er der som oftest tale om hård træning på et niveau, hvor de færreste kan være med. 

"Efter maraton- og triatlonløb fortæller flere, at de har symptomer på øvre luftvejsinfektioner, men man har ikke påvist, at der er tale om infektioner. Det kan lige så godt skyldes, at man får ondt i slimhinderne i halsen, når man har trukket vejret hårdt i længere tid,” siger Bente Klarlund. 

Men hvad med den italienske maratonløber, der berettes om i kædebeskeden, var han i større risiko, og bør elitesportsudøvere generelt være mere bekymrede? 

Svaret er ifølge Bente Klarlund et “måske”. 

“Man kan godt vise, at dyr får mere alvorlige infektioner, hvis man i eksperimentelle forsøg stresser dyrene til at svømme og så giver dem en infektion. Men jeg synes ikke, man kan overføre det til mennesker,” siger Bente Klarlund. 

Hun anbefaler, at man ikke motionerer hårdt, hvis man har symptomer under halsniveau, for eksempel hoste eller brystsmerter. Det samme gælder, hvis man har feber. 

”Men man kan godt motionere, hvis man er forkølet og ikke har feber,” fastslår hun. 

Artiklen fortsætter under billedet.

"Man kan sagtens træne almindelig fysisk træning, men man skal ikke i desperation begynde at gå i overtræning," udtaler Team Danmark direktør, Lone Hansen, i pressemeddelelse om, hvordan elitesportsudøvere skal træne i disse coronatider. (Foto: Mads Nissen/Politiken/Ritzau Scanpix)

Kædebeskeden delt til unge elitecyklister 

Det opslag, der nu bliver delt som kædebesked, skulle oprindeligt være slået op i en privat facebookgruppe for folk med tilknytning til ungdomscykelholdet Team Cycling Elite Copenhagen. 

En facebookbruger har spurgt holdet, om opslaget stammer fra deres gruppe, og om ophavsmanden nu også har lægelig baggrund, sådan som det påstås i kædebeskeden. 

”Vi kan som hold bekræfte, at en forælder, som er læge, har skrevet dette indlæg på vores gruppe,” lyder det i en facebookkommentar fra holdet.  

Det sammen bekræfter en talsmand fra Team Cycling Elite Copenhagen i en tekstbesked til TjekDet, da vi kontakter holdet for at få en kommentar fra den pågældende læge.  

Talsmanden oplyser, at forælderen ikke ønsker at udtale sig, men i stedet henviser til eksperterne i Dansk Cykle Union og Team Danmark. 

Ifølge Team Danmark, der varetager dansk eliteidræt, kan man sagtens fortsætte elitetræningen. De advarer dog mod overtræning. 

”Langt de fleste atleter ved godt, at såkaldt overtræning aldrig har ført noget positivt med sig, og atleterne er ofte i god dialog med deres trænere og Team Danmark i forhold til at dosere træningen rigtigt. Det gælder også i disse coronatider. Det betyder, at man sagtens kan træne almindelig fysisk og aerob træning, men man skal ikke i desperation begynde at gå i overtræning, fordi ens andre træningsmuligheder er stærkt begrænsede i øjeblikket,” udtaler Team Danmarks direktør, Lone Hansen, i en pressemeddelelse

Forrige artikel Stor reklame i dansk avis: Luftrenser fjerner coronavirus fra luft og overflader Stor reklame i dansk avis: Luftrenser fjerner coronavirus fra luft og overflader Næste artikel Nej, Cristiano Ronaldo omdanner ikke sine hoteller til coronahospitaler Nej, Cristiano Ronaldo omdanner ikke sine hoteller til coronahospitaler
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.