Er østers elskovens vidundermiddel?

Det bliver nu og da fremhævet, at østers kan øge sexlysten hos mennesker. Men indtil videre har ingen kunnet bevise den påstand, siger forsker.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


Mange fødevarer får jævnligt skyld for at nedsætte liderligheden. Det gælder dog ikke østers, som igen og igen bliver fremhævet som naturens viagra. Men at det skulle være tilfældet, kender forskerne ikke noget til, viser et faktatjek som DR har lavet.

Det er en påstand, der har cirkuleret i mange år og fremhævet af for eksempel mange ugeblade. Det gælder også motionsmagasinet iForm:

”Du har måske allerede hørt, at østers øger sexlysten. Men hvorfor er det nu lige? Østers er spækket med de to aminosyrer D-asparaginsyre og N-Methyl-D-aspartat, som sætter gang i sex-hormonerne hos både mænd og kvinder,” fremgår det af en artikel på magasinets hjemmeside.

Men at de to stoffer skulle spille en rolle for vores lyster, er endnu ikke blevet undersøgt, siger Ditte Trolle, der er overlæge og lektor i sexologi ved Aarhus Universitet til DR Viden. Hun kender udmærket de to aminosyrer, for de er helt almindelige i vores krop.

”De stoffer er nogle transmittersubstanser, der findes rigtig mange steder i kroppen, de findes i kirtler, knogler og hjerne, for eksempel,” siger Ditte Trolle og slår også fast, at hun ikke har fundet nogle videnskabelige undersøgelser, der kan underbygge, at østers af den - eller andre grunde - skulle være særlig velegnet til at øge sexlysten.

Helt afvise, at dyret alligevel kan sætte gang i lagengymnastikken vil hun dog ikke. Tro kan jo som bekendt flytte bjerge, og hvis man tror nok på østersens fortræffeligheder, så kan der godt være noget om det. Ditte Trolle forklarer nemlig, at placeboeffekter har meget stor indflydelse, når det kommer til myter om sex.

"Men jeg kan også give dig et glas vand og sige, at der er noget i det, der vil gøre dig noget så liderlig i aften, og så kan det være det virker. Sandsynligheden er lige så stor for det," siger hun til DR Viden.

Læs hele faktatjekket her.

 

Forrige artikel Landkortene snyder dig: Grønland er langt mindre end Afrika Landkortene snyder dig: Grønland er langt mindre end Afrika Næste artikel Hvem betaler egentlig topskat? Hvem betaler egentlig topskat?
FIK DU LÆST? Nej! Alle dine billeder bliver ikke tilgængelige for hele verden i morgen

FIK DU LÆST? Nej! Alle dine billeder bliver ikke tilgængelige for hele verden i morgen

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk: Et ældgammelt kædebrev er nu igen i omløb på Facebook. Her opfordres du til at dele en juridisk tekst. Ellers vil det sociale medie i morgen gøre dine billeder tilgængelige for hele verden. Men påstanden er noget pjat. Og i øvrigt er den juridiske tekst i kædebrevet intet værd.

Nej, Jørgen Leth har ikke investeret 500 millioner kroner i bitcoins

Nej, Jørgen Leth har ikke investeret 500 millioner kroner i bitcoins

Journalist og forfatter, Jørgen Leth, har investeret store summer i en platform, der skal hjælpe danske familiers økonomi. Sådan lyder en historie i en falsk artikel, der lige nu florerer internettet. Men artiklen er blot seneste udgave af en lang række om kendte danskere. 

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd.