Er østers elskovens vidundermiddel?

Det bliver nu og da fremhævet, at østers kan øge sexlysten hos mennesker. Men indtil videre har ingen kunnet bevise den påstand, siger forsker.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


Mange fødevarer får jævnligt skyld for at nedsætte liderligheden. Det gælder dog ikke østers, som igen og igen bliver fremhævet som naturens viagra. Men at det skulle være tilfældet, kender forskerne ikke noget til, viser et faktatjek som DR har lavet.

Det er en påstand, der har cirkuleret i mange år og fremhævet af for eksempel mange ugeblade. Det gælder også motionsmagasinet iForm:

”Du har måske allerede hørt, at østers øger sexlysten. Men hvorfor er det nu lige? Østers er spækket med de to aminosyrer D-asparaginsyre og N-Methyl-D-aspartat, som sætter gang i sex-hormonerne hos både mænd og kvinder,” fremgår det af en artikel på magasinets hjemmeside.

Men at de to stoffer skulle spille en rolle for vores lyster, er endnu ikke blevet undersøgt, siger Ditte Trolle, der er overlæge og lektor i sexologi ved Aarhus Universitet til DR Viden. Hun kender udmærket de to aminosyrer, for de er helt almindelige i vores krop.

”De stoffer er nogle transmittersubstanser, der findes rigtig mange steder i kroppen, de findes i kirtler, knogler og hjerne, for eksempel,” siger Ditte Trolle og slår også fast, at hun ikke har fundet nogle videnskabelige undersøgelser, der kan underbygge, at østers af den - eller andre grunde - skulle være særlig velegnet til at øge sexlysten.

Helt afvise, at dyret alligevel kan sætte gang i lagengymnastikken vil hun dog ikke. Tro kan jo som bekendt flytte bjerge, og hvis man tror nok på østersens fortræffeligheder, så kan der godt være noget om det. Ditte Trolle forklarer nemlig, at placeboeffekter har meget stor indflydelse, når det kommer til myter om sex.

"Men jeg kan også give dig et glas vand og sige, at der er noget i det, der vil gøre dig noget så liderlig i aften, og så kan det være det virker. Sandsynligheden er lige så stor for det," siger hun til DR Viden.

Læs hele faktatjekket her.

 

Forrige artikel Landkortene snyder dig: Grønland er langt mindre end Afrika Landkortene snyder dig: Grønland er langt mindre end Afrika Næste artikel Statsministeren snubler i beskæftigelsestal Statsministeren snubler i beskæftigelsestal
Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.