Er danske forældre storforbrugere af daginstitutioner?

Er Danmark det land i verden, hvor flest børn må tilbringe dagen i børnehaver og vuggestuer, mens forældrene arbejder? Svaret er både og.

 


Fakta
tjekdet tjek det påstand

"Ingen steder i verden er så mange børn i daginstitutionerne."

Citat: Morten Østergaard i pressemeddelelse fra Radikale Venstre 13. januar 2017.

tjekdet tjek det både sandt og falsk

Om påstanden er sand eller ej, afhænger af hvilken aldersgruppe af børn, man ser på. Det er formodentlig korrekt, at ingen kommer over eller på siden af Danmark, når det gælder de 0-2-årige. Men i Island er andelen af børn i daginstitution større, når børnene er tre år og indtil skolealderen.

De fleste danske forældre går, cykler eller kører alle hverdagsmorgener forbi vuggestuer og børnehaver for at sætte deres børn af, inden de skynder sig videre på arbejde. Danske forældre har faktisk verdensrekord i at sende deres børn i daginstitutioner - i hvert fald ifølge Radikale Venstre.

I en pressemeddelelse fra partiet, der har den politiske leder Morten Østergaard som afsender, står der nemlig, at "ingen steder i verden er så mange børn i daginstitutionerne [som i Danmark, red.]".

Men er det nu rigtigt, at danskerne sender flest børn afsted i vuggestue og børnehave? Både ja og nej.

Der findes ikke tal for, hvor mange børn, der er i daginstitutioner på verdensplan. Men både OECD og Eurostat har lavet opgørelser, der dækker hhv. OECD-landene og de europæiske lande, hvor brugen af daginstitutioner især er et udbredt fænomen. I OECD’s opgørelse er det europæiske lande, der placerer sig i top 10, og i begge opgørelser lægger Danmark sig helt i top, når det gælder børn i alderen 0-2 år.

I 2014 var 64 pct. af de danske 0-2-årige i daginstitution 30 timer om ugen eller mere ifølge Eurostat. Hos OECD er tallet nogenlunde det samme: 65,2 pct. OECD’s opgørelser skelner ikke mellem, om børnene går i daginstitution på fuld tid eller blot en time eller to om ugen.

På anden og tredjepladsen kommer Island og Norge, der dog ligger noget lavere med hhv. 44 og 42 pct.

"Rigtig mange danske børn begynder i daginstitution, når de kun er ti måneder gamle. Og jeg tror, rigtig mange forældre er i tvivl, om det er den rigtige beslutning, men alligevel kører de afsted med børnene med en klump maven. For de skal ud og arbejde," forklarer Ole Henrik Hansen, der er lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet.

Så når man ser på de helt små, er det altså rigtigt, at Danmark har flest børn i daginstitutionerne. Lidt mere nuanceret bliver billedet, når man retter blikket mod børnene i børnehavealderen - altså fra de er tre, til de er gamle nok til at begynde i skole.

"Når man ser på førskoleområdet (børnehavealderen, red.), vil der være mange lande, der sender rigtig mange børn afsted - især i de vestlige lande. Det er en del af velfærdsstaten," siger Ole Henrik Hansen.

Det bakker både OECD’s og Eurostats opgørelser op om, for når børnene er 3-5 år, er der ikke helt så stor forskel fra land til land på, om de er i daginstitution eller ej.

Fokuserer vi på børn, der går i daginstitution 30 timer eller mere om ugen, viser Eurostats opgørelse, at en endnu større del af de islandske forældre sender deres børn i børnehave. I Island er andelen af børn, der bliver sendt i børnehave - på islandsk leikskoli - endnu større end i Danmark. Her blev 96 pct. af børnene i 2014 sendt i daginstitution på fuld tid. Til sammenligning var det i Danmark 88 pct.

Danmark har altså ikke flest 3-5-årige i daginstitutionerne, men det er ikke langt fra. Og når det gælder børn under tre år, ligger vi helt i top.

"Sådan er det, fordi vi har et samfund, der fordrer, at både mor og far kan komme hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet. Det er ikke for børnenes skyld. Det er for samfundets skyld," siger Ole Henrik Hansen, men påpeger samtidig, at det ikke nødvendigvis er dårligt for børnene.

Hvilke konsekvenser det har for børnene at blive sendt i daginstitution i en tidlig alder, er der ifølge Ole Henrik Hansen ikke noget forskning, der har klarlagt. Derfor er det strengt taget også svært at sige noget om, hvorvidt der er mange danske børn, der har en dårligere "start på tilværelsen", fordi de i højere grad end børn i andre lande bliver passet i en daginstitution, mens forældrene er på arbejde, som Morten Østergaard antyder i pressemeddelelsen.

TjekDet har bedt Morten Østergaard (RV) om en kilde til påstanden, og en af partiets medarbejdere henviser til tallene fra OECD. Som skrevet, viser de, ligesom tallene fra Eurostat, at flest danske børn er i daginstitution, når de er 0-2 år gamle, men at for de ældre børn over tre, må Danmark vige fra 1. pladsen.

Så har Morten Østergaard ret i, at der ikke er nogen steder i verden, hvor flere børn er i daginstitutioner? Ikke helt, men det er heller ikke helt forkert. Det kommer an på, hvilken aldersgrupper man ser på. Det er dog ikke helt nemt at afgøre spørgsmålet, da der ikke findes data på verdensplan.

 

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu