Kan efterladt håndsprit sætte din varme bil i flammer? Nærmest umuligt, siger ekspert

Lader du håndsprit ligge i bildøren, mens solen skinner, kan der gå ild i bilen, påstår et yderst delt opslag på sociale medier. Men det er der nu ikke nogen fare for.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Under coronakrisen har de fleste danskere nok haft mere håndsprit liggende end normalt for at gardere sig mod smitte og sygdommen covid-19.

Men lader du håndspritten ligge i bilen, mens forårssolen brager ind ad vinduerne, kan det antænde en brand. I hvert fald ifølge den advarsel, der - når man tæller delinger af delinger med - nåede at blive delt mere end 10.000 gange på Facebook, inden personen bag slettede det ved udgivelsen af denne artikel. Kopier af opslaget kan dog stadig findes på den danske del af Facebook, ligesom der cirkulerer udgaver af opslaget på andre sprog i en lang række andre lande.

“Det er ikke klogt at have håndsprit i bilen i stærk solskinsvejr,” står der i opslaget, som ledsages af et billede, der viser indersiden af en bildør, der tydeligvis lige har været ild i.

Men kan efterladt håndsprit virkelig føre til brand i en solbeskinnet bil?

Næppe, siger Peter Hald, der er sikkerhedsleder ved Institut for Kemi på Aarhus Universitet. Han påpeger, at der skal umanerlig høje temperaturer til, før håndsprit selvantænder.

Artiklen fortsætter under billedet

Her er et af de mest delte danske opslag, der stærkt advarer mod, at lade håndsprit ligge i bilen, mens solen skinner. Men det kan du roligt gøre, siger ekspert. Facebookbrugeren har inden denne artikels udgivelse slettet opslaget, der nåede at blive delt mere end 10.000 gange, når man tæller delinger af delinger med. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Selvantænder først ved 365 grader

Peter Hald siger, at der helt tydeligt har været ild i bildøren på billedet. Men han mener, at det er højst usandsynligt, at håndsprit skulle være skyld i branden.

Det skyldes, at de to opløsningsmidler ethanol og isopropanol, som man normalt bruger i håndsprit, kræver ekstremt høje temperaturer, hvis det skal lykkedes dem at selvantænde.

“Ethanol og isopropanol selvantænder ved henholdsvis 365 og 399 grader. Så sandsynligheden for, at væsken skulle selvantænde, er forsvindende lille,” siger Peter Hald, og fortsætter:

"Så faktisk ville al plastik i hele bilen vil være smeltet længe før, at håndspritten selvantænder."

Artiklen fortsætter under billedet

Peter Hald er kemiker og sikkerhedsleder på Aarhus Universitet (Foto: Jesper Buch Rais/Aarhus Universitet)

Og meget tyder da også på, at der slet ikke er muligt at komme op på så høje temperaturer, selv ikke hvis solens varme brager ind ad samtlige vinduer. Et studie fra universitetet i brasilianske Maringá, peger på, at temperaturen i en solbeskinnet bil kun kan komme op på 65 grader.

Desuden slår Peter Hald fast, at branden på billedet med al sandsynlighed ikke har noget med håndsprit at gøre.

“Hvis en flaske håndsprit tænder dernede, og der løber brændende sprit ud, så ville den jo brede sig, så hele din sidelomme ville brænde af. Jeg tror derimod, at det er meget sandsynligt, at branden er startet af en defekt mobiltelefon eller andet elektronik. Men håndsprit ville jeg ikke sætte mine penge på,” forklarer han.

Hvad med spritdampe?

Det kan med andre ord ikke lade sig gøre at opnå de temperaturer, der skal til, før håndsprit kan forårsage en brand, som billedet viser.

Men sprit fordamper jo hurtigere ved høje temperaturer, som en bil i solen kan komme op på. Kan det føre til eksplosionsfare?

“Ikke hvis beholderen er lukket. Men hvis du hælder en stor mængde håndsprit ud i bilen, og lader det fordampe, så vil der på et tidspunkt være dampe nok til, at man når den nedre eksplosionsgrænse på 3,3 volumeprocent i bilen,” siger han.

Det vil altså sige, at 3,3 procent af luften i bilen skal indeholde ethanoldampe. Men for at opnå det i en almindelig bil på fire kubikmeter, er det ikke bare en lille sjat, der skal fordampes.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er altså håndspritflasker som disse, man frarådes at have liggende i en solbeskinnet bil. Men de selvantænder altså næppe. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

“Du skal hælde cirka 320 milliliter ren ethanol ud og lade det fordampe i en komplet lufttæt bil på fire kubikmeter, før du når den nedre eksplosionsgrænse,” siger Peter Hald.

Men det ville sådan set ikke være farligt i sig selv. Det kræver stadigvæk en antændelseskilde, hvis det skal starte en brand.

“Ethanol selvantænder jo først ved 365 grader, så det skal stadig tændes på en eller anden måde. Og hvis jeg hælder 320 milliliter ren ethanol ud i min bil, lader det fordampe, og smider en tændstik derind, ville jeg da også forvente, at der skete noget,” siger han.

Vær opmærksom på spraydåser

Man kan altså sagtens lade håndspritten stå i bilen, mens man tager på stranden. Men der er andre genstande, som du med god grund bør tjekke, ikke bliver efterladt i en ophedet bil.

“Hvis du kommer op på mere end 50 grader, så skal du ikke have din hårspray, deodorant eller lighter-refill liggende. For så stiger trykket i flaskerne, og så får du en mekanisk eksplosion, som giver et ganske pænt drøn,” advarer han.

Den mekaniske eksplosion vil sprede indholdet fra dåserne ud i hele bilen. Og hvis du så har en antændelseskilde?

“Ja, så kan det sætte ild til alt det, der har spredt sig fra spraydåsen,” siger Peter Hald.

Billedets historie uopklaret, men

Opslaget med påstanden og billedet af den afbrændte bildør er tilsyneladende slet ikke en dansk opfindelse. Selv samme billede og påstand cirkulerer, som tidligere nævnt, nemlig i flere lande, men har specielt været fremtrædende i Brasilien, hvor det også tidligere er blevet faktatjekket.

Men selvom billedet tidligere er blevet faktatjekket, er det hverken lykkedes nogen at fastslå, hvor billedet stammer fra, eller hvem der oprindelig satte påstanden og billedet i omløb. 

Men hvis man downloader billedet og retter på lysniveauet, kan man tyde skriften på muren i baggrunden, der peger pilen i retning af et portugisisk-talende land.

"BEM VINDOS A," står der, som betyder "Velkommen til" på portugisisk, der er det officielle sprog i Brasilien, hvor både billede og påstand altså har været delt flittigt.  

TjekDet har forsøgt at komme i kontakt med danskeren, hvis opslag fik over 10.000 delinger. Vi sendte ham en besked over Facebook. Kort efter blev opslaget slettet, og vi har ikke modtaget svar på vores henvendelse.

Forrige artikel Højrefløjen versus venstrefløjen: Hvor er der flest voldsparate ekstremister? Højrefløjen versus venstrefløjen: Hvor er der flest voldsparate ekstremister? Næste artikel “Det er noget pladder!” Viral video med falske corona-påstande hitter nu også i Danmark “Det er noget pladder!” Viral video med falske corona-påstande hitter nu også i Danmark

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.