Nægter Trump at hænge dette Obama-portræt op i Det Hvide Hus?

Et portrætmaleri af Obama spreder sig på sociale medier, som en kritik af at Trump angiveligt nægter at hænge det op i Det Hvide Hus. Men det er slet ikke det maleri af Obama, der skal hænges op i Det Hvide Hus. 

Daniel Greneaa HansenAndreas Oved Askjær Rasmussen

Fakta

Trump nægter at hænge Obamas præsidentportræt i Det Hvide Hus.

Kilde: Adskillige opslag på Facebook

 

Det billede, man kan se i opslagene, er slet ikke det officielle portrætbillede af Barack Obama, der skal hænge i Det Hvide Hus. Billedet i opslaget er malet af en hollandsk maler, mens det officielle billede slet ikke er offentliggjort endnu.

Opslagene hævder også, at Trump nægter at hænge portrættet op i Det Hvide Hus. Men Trump har ikke officielt meldt ud, at han nægter at hænge billedet op, og desuden er der tegn på, at hverken Trump eller Obama har lyst til at hænge billedet op lige nu.

Når en amerikansk præsident går af, og en ny bliver valgt, er der tradition for, at et portrætbillede af den tidligere præsident og hans præsidentfrue præsenteres ved en stor ceremoni for senere at blive hængt op i Det Hvide Hus til evig tid.

Sådan har portræt-traditionen gået sin gang i mere end et århundrede, men traditionen utro kommer det ikke til at gentage sig for Barack Obamas portræt.

For ifølge et yderst populært facebookopslag, der er blevet delt over 16.000 gange, nægter Donald Trump nemlig at hænge portrættet op.

“Trump nægter at hænge Obamas portræt op i Det Hvide Hus. Lad os alle hænge det op på Facebook,” kan man læse i opslagsteksten, der vedhæfter det portræt, som Trump altså ikke vil have hængende.

det bredt delte portrætbillede af Obama, kan man se den tidligere præsident stå i et beigefarvet jakkesæt, og i kommentarsporet kan man læse flere brugere omtale portrættet med rosende vendinger.

Artiklen fortsætter under billedet

Her er det opslag, som tusindvis af danskere har delt på Facebook. I opslaget kan man se et portrætbillede af Barack Obama, men det har aldrig været tiltænkt væggene i Det Hvide Hus. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Men billedet, som tusindvis af danskere har delt på sociale medier, er slet ikke det officielle portrætbillede af Barack Obama, der skal hænges op i Det Hvide Hus.

Og hverken Trump eller andre fra Det Hvide Hus har endeligt aflyst ceremonien, hvor maleriet skulle hænges op. Desuden er der tegn på, at det lige så vel er Obama, der ikke ønsker en ceremoni.

Kun Trump der nægter?

Det er sandsynligvis rigtigt nok, at portrættet af Obama ikke kommer op at hænge i Det Hvide Hus lige foreløbig, skriver NBC News på baggrund af unavngivne kilder tæt på sagen.

NBC News peger på, at Obama næppe får sit portræt præsenteret, mens Trump styrer skuden. Hvis Donald Trump bliver genvalgt til november, vil portrættet derfor formentlig ikke blive præsenteret før 2025, hvor Trumps tid i præsidentembedet er løbet ud.

Men modsat facebookopslagene, så lader det ikke til, at man alene kan klandre Trump for at portrættet ikke bliver hængt op. Kilder, der er tæt på sagen, siger ifølge NBC News, at heller ikke Obama har lyst til at deltage i en ceremoni, så længe Trump er ved magten.

Artiklen fortsætter under billedet

Her afsløres Barack Obamas portrætmaleri, der skal hænge på Det Nationale Portrætgalleri i Washington. Derimod bliver portrættet til Det Hvide Hus sandsynligvis ikke offentliggjort lige foreløbig. (Foto: Jim Bourg/Reuters/Ritzau Scanpix)

Og det skyldes efter sigende kontroverser mellem de to, hvor Obama eksempelvis indirekte kritiserede Trumps strategi under coronapandemien.

Som svar på tiltale rettede Trump en yderst skarp kritik af den tidligere præsident.

“Se, han (Obama, red.) var en inkompetent præsident. Det er alt jeg kan sige. Ulækker inkompetent,” lød det resolut fra Trump.

Om en aflyst ceremoni også betyder, at Obamas billede slet ikke bliver hængt op, har TjekDet ikke kunnet få svar på. Det Hvide Hus er ikke vendt tilbage på TjekDets henvendelsen

Ikke et officielt portræt

Men billedet er slet ikke malet med det formål at komme op at hænge i Det Hvide Hus, slår en talsmand for den tidligere præsident fast.

Bag det omdelte portræt står nemlig den hollandske kunstner Edwin van den Dikkenberg. Han afviser, at portrættet skulle være det officielle præsidentportræt, selv om han godt kan lide tanken om at have malet det officielle maleri af Obama.

“Jeg ville ønske at jeg havde muligheden for at male det officielle portræt, men det er ikke tilfældet. Som kunstner håber jeg altid på, at noget som det her sker. Og som en professionel portrætkunstner, ville det være en stor ære at male præsidenten,” sagde han til Buzzfeed News i 2017, da billedet første gang var på en viral rundtur af en fejlagtig årsag.

Da blev billedet første gang delt og misforstået som Barack Obamas officielle maleri i Det Hvide Hus.

Hvilket billede der i virkeligheden bliver Obamas officielle portrætbillede, ville under alle omstændigheder først blive offentliggjort under den ceremoni, som nok ikke bliver afholdt foreløbigt. 

Ikke bare et jakkesæt

På portrætmaleriet er Obama iklædt et lyst, beigefarvet jakkesæt, også kaldet et tan suit. Men det ville han sandsynligvis aldrig lade sig male i på et officielt portrætbillede, der skal hænge i Det Hvide Hus, forklarer Torsten Grunwald, der skriver om klassisk herremode på online-magasinet  Den velklædte mand.

Obama har nemlig båret sådan et lyst jakkesæt en enkelt gang som præsident uden succes. Den 28. august 2014 - altså for næsten seks år siden – troppede han op i et beige jakkesæt til en nyhedskonference, og så gik både sociale- og nyhedsmedier amok.

Artiklen fortsætter under billedet

Torsten Grunwald driver online-magasinet Den velklædte mand, hvor han gennem mange år har skrevet om klassisk herremode.

Han blev kritiseret for at bære et useriøst look, selv om han som præsident havde et meget seriøst ærinde. Nogle mente, at han lignede en bilsælger, mens andre spillede på hans velkendte slogan “Yes we can” og kreativt ændrede det til “Yes we tan”.

“De seneste mange år har jakkesæt næsten udelukkende været koksgrå og marineblå. Derfor springer et khakifarvet jakkesæt i øjnene. Nogen kan synes, at det er sjusket. Så Obama ville nok aldrig lade sig male i det her jakkesæt på et officielt portrætbillede, der skal hænge i Det Hvide Hus," forklarer Torsten Grunwald.

Fakta

ARTIKLEN ER OPDATERET 10-06-2020: Torsten Grunwalds citat er præciseret.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu