Nej, der er intet galt med kvinders IT-evner

En påstand om, at kvinder slet ikke har forstand på IT har den seneste måned floreret på nettet. Men kvinder har lige så gode IT-evner som mænd, viser forskningen på området.

Rasmus Kerrn-Jespersen

Søgegiganten Google fyrede den 7. august en medarbejder, fordi han i et 10 sider langt notat blandt andet påstår, at kvinder slet ikke har evner for IT-teknologien. Sådan blev hans ord i hvert fald udlagt af flere danske medier - og ikke mindst i debatten på de sociale medier

Men det er faktisk ikke hovedbudskabet i hans notat, forklarer eksperter til TjekDet. Den 28-årige software-ingeniør James Damore, som den fyrede medarbejder hedder, taler nemlig primært om forskellen på mænd og kvinders interesser. Og den pointe bakker forskere på området faktisk op om.

I notatet, som han oprindelig rundsendte til sine kolleger, men som senere blev lækket til netmediet Gizmodo, forsøger James Damore at forklare, hvorfor der er færre kvinder end mænd, der arbejder med IT. Og det er her, han slår fast, at mænd og kvinder gennemsnitligt har forskellige interesser, og at disse forskelle til dels skyldes biologien.

“Det er jo et faktum, at der er en statistisk forskel på interesser, men mænd og kvinder har muligheden for at udvikle de samme færdigheder. Det er ikke sikkert, de har lysten til at udvikle dem, men den ene er mindst lige så god som den anden,” forklarer Birgit Petersson, der er speciallæge i psykiatri, til TjekDet.

Hængt ud som sexist

Herhjemme var mediernes fokus rettet mod forskellen i IT-evner hos kønnene, som James Damore nævner ét enkelt sted i sit notat. Blandt andet kunne man hos Politiken læse, at den fyrede Google-ansatte havde givet udtryk for, at kvinder generelt ikke egner sig til at arbejde med eksempelvis software. Hos TV2 lød overskriften “Google-medarbejder: Kvinder egner sig ikke til teknologi”, og DR skriver den 22. august, at James Damore i sit notat antyder, at kvinder af biologiske årsager ikke egner sig til visse typer af job inden for teknologi.

Men medierne fejltolker, hvad James Damore rent faktisk forsøger at sige, mener Christian Gerlach, der er professor ved Institut for Psykologi på Syddansk Universitet.

“Jeg synes, han gør sig umage med at nuancere, at vi snakker om gennemsnitlige forskelle her, og dem kan man ikke sige noget om for det enkelte individ. Han havde jo ikke sagt, at det havde noget med evner at gøre. Han havde faktisk gjort det meget klart, at det handlede om interesseforskelle,” siger Christian Gerlach til TjekDet.

Forskningsfællesskab støtter op om Damore

Et af James Damores centrale argumenter er, at årsagen til underrepræsentation af kvinder i IT-branchen er helt naturlig. Kvinder går nemlig gennemsnitligt mere op i det menneskelige, mens mænd gennemsnitligt går mere op i systemer og ting.

Men netop biologiens rolle er et betændt emne i kønsdebatten, fordi forskere generelt er uenige om, hvor stor en rolle biologien spiller.

TjekDet har været i kontakt Heterodox Academy, der er en sammenslutning af forskere på tværs af videnskabelige discipliner og lande. De har lavet en større analyse af forskningen på området i kølvandet på fyringen af James Damore. 

“Vi har ikke fundet en forsker på området, der afviser at biologi spiller en rolle i kønsforskelle, ligesom vi heller ikke har fundet en, der siger det hele handler om biologi," oplyser Sean Stevens, forskningsleder ved Heterodox Academy.

Studier viser, at forskellene på mænd og kvinders interesser kan findes på tværs af lande og kulturer. Det er derfor antagelsen hos flere forskere, at biologien i en eller anden grad har en betydning, dog uden man helt specifikt kan pege på årsagerne bag.

“De fleste forskere i kønsforskelle er enige om at biologi, miljø, socialisering, kultur osv. interagerer. Dermed er de biologiske forudsætninger ikke sikre. Men for at være helt konkret, så har James Damore aldrig sagt, at det hele handlede om biologi, men kun at nogle af kønsforskellene delvist skyldes biologi, og det er i overensstemmelse med forskningen,” oplyser Sean Stevens til TjekDet.

Damore forsvarer sig

James Damore har tidligere udtalt sig til CNN, hvor han forklarer, at han aldrig har sat spørgsmålstegn ved kvinders evner.

“Flere medier har udlagt det som om, at jeg er imod mangfoldighed, og at kvinder er dårligere til at være IT-ingeniører. Det er ikke rigtigt. Jeg sagde egentlig bare, at hvis vi vil reducere underrepræsentationen af kvinder, så skal vi kigge på, hvordan mennesker er forskellige, så vi kan gøre tech mere attraktivt for kvinder,” udtaler han.

Han understreger også, at han har haft mange kompetente kvindelige IT-kolleger. 

“Kvinder er helt sikkert i stand til at være kompetente programmører. Der er mange hos Google, og de er ikke dårligere end mændene,“ siger han til CNN.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu