Nej, du afslører ikke corona-infektion ved at holde vejret i ti sekunder

Hvis du kan holde vejret i ti sekunder uden at hoste, er du ikke inficeret med coronavirus. Sådan beskrives en hurtig coronatest på sociale medier. Men testen kan slet ikke bruges til at finde ud af, om du er smittet eller ej, fastslår eksperter.  

”Tag en dyb indånding, og hold vejret i mere end ti sekunder. Hvis du afslutter det med succes uden hoste, uden ubehag, stivhed eller træthed og så videre, viser det dig, at der ikke er nogen fibrose i lungerne, hvilket indikerer dybest set ingen infektion"

Kilde: Påstand, der gentages i forskellige opslagsociale medier.

 

Anbefalingen om at holde vejret i 10 sekunder deles i flere forskellige opslag på sociale medier. Angiveligt kan det afsløre, om du har lungebetændelse, der er et af symptomerne, hvis man er blevet smittet med coronavirussen, covid-19. Men at lukke munden, holde sig for næsen i ti sekunder og vente på, om du hoster eller ej, kan du ikke bruge til noget som helst, lyder det fra eksperter.  

Det er klart, hvis man er alvorligt syg og har en meget svær, respiratorkrævende infektion, så kan man ikke holde vejret så længe. Men langt de fleste tilfælde vil være i en mildere boldgade, og så vil man sagtens kunne holde vejret, selvom man er inficeret med coronavirus.

På sociale medier spredes lige nu utallige myter om, hvordan man undgår, opdager og helbreder coronavirusinfektioner.   

I en grafik kan man for eksempel læse om en enkel test, man kan benytte til at finde ud af, om man er inficeret med coronavirus.  

”Tag en dyb indånding, og hold vejret i mere end ti sekunder. Hvis du afslutter det med succes uden hoste, uden ubehag, stivhed eller træthed og så videre, viser det dig, at der ikke er nogen fibrose i lungerne, hvilket indikerer dybest set ingen infektion,” står der på engelsk i grafikken, der deles af danske facebookbrugere.  

Ud over grafikken deles et kædebrev med samme test massivt på Facebook.  

Men at lukke munden, holde sig for næsen i ti sekunder og vente på, om du hoster eller ej, kan du ikke bruge til noget som helst, lyder det fra eksperter. 

Artiklen fortsætter under billedet 

Teksten, der beskrives i grafikken, som lige deles på sociale medier verden over, kan ikke bruges til noget som helst, fastslår eksperter.

Test har ikke noget på sig 

Pernille Hauschildt er ledende overlæge på afdelingen for lungesygdomme ved Aarhus Universitetshospital. Ifølge hende vil mange kunne holde vejret, selvom de er inficerede med coronavirus. Og derfor kan du ikke bruge den test til at afgøre, om du kan bevæge dig ud blandt andre mennesker, selvom du føler dig sløj. 

”Folk bliver meget forskelligt syge af coronavirus. Nogle kan næsten ikke mærke symptomer, andre vil have en lille smule forkølelse eller lidt ondt i halsen. De personer vil uden problemer kunne holde vejret i ti sekunder,” siger Pernille Hauschildt og fortsætter.  

”Det er klart, hvis man er alvorligt syg og har en meget svær, respiratorkrævende infektion, så kan man ikke holde vejret så længe. Men langt de fleste tilfælde vil være i en mildere boldgade, og så vil man sagtens kunne holde vejret, selvom man er inficeret med coronavirus.” 

Også Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet, afviser, at man kan afsløre en coronainfektion ved at holde vejret.  

"Jeg vil gætte på, at nogle coronasyge ikke hoster så ofte, mens andre med en lungebetændelse hoster kraftigere og flere gange i minuttet. Så enkelte kunne godt have problemer med at holde vejret i ti sekunder. Men det er langtfra alle. Sådan noget kan ikke stilles så firkantet op," siger han.  

Artiklen fortsætter under billedet

Flere steder i verden er der oprettet drive-in teststeder, hvor henviste kan få det sikre svar på, om de er smittet med coronavirussen, covid-19. Det sker ved podning i svælget. (Foto: Torsten Silz/AFP/Ritzau Scanpix)

Han påpeger, at mange underliggende sygdomme – såsom KOL, astma eller bronkitis – kan udløse en hostereaktion, og det samme vil mange andre ting også kunne gøre. At man hoster, mens man forsøger at holde vejret, er altså ikke ensbetydende med, at man har en coronavirusinfektion. 

“Det har ikke noget på sig,” slår Jan Pravsgaard Christensen fast.     

Den eneste måde, man kan være sikker på, om man er smittet med coronavirus, er ved at få foretaget en podning i svælget, siger Pernille Hauschildt.  

Infektion påvirker ikke nødvendigvis lunger 

I både kædebrevet og grafikken på Facebook kan man også læse, at når man først har feber og hoste, vil ens lunger allerede være 50 procent fibrose. Fibrose er et udtryk for svære sygdomme, hvor der enten er permanent arvævsdannelse i lungerne, eller hvor der kan være inflammation, altså betændelsestilstand.  

Fra Italien forlyder det, at patienter, der er svært syge af coronavirus og er respiratorkrævende, får noget, som man godt kan kalde akut fibrosetilstand med svær inflammation, oplyser Pernille Hauschildt.   

”Det er typisk de ældre, der kan få de tilstande. Langt de fleste børn, unge mennesker og midaldrende vil ikke få påvirket deres lunger af coronavirusinfektion,” siger hun.  

 
Forrige artikel Populært coronaopslag spreder både nonsens og et nyttigt tip Populært coronaopslag spreder både nonsens og et nyttigt tip Næste artikel Slangeangreb på afrikansk pige er en rekonstruktion fra en tv-dokumentar Slangeangreb på afrikansk pige er en rekonstruktion fra en tv-dokumentar
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.