Nej, mænd forlænger ikke livet ved "at stirre på kvindebryster"

At stirre på kvindebryster forlænger mænds liv, afslører ny forskning. Sådan lyder en nyhed man kan læse i flere danske og udenlandske medier. Men nyheden er pure opspind, og den forskning, der lægges til grund for historien, handler hverken om levealder eller om at stirre på bryster.     

Foto: PixaBay
Nikolaj Rodkjær KristensenRasmus Kerrn-Jespersen

Der er gode nyheder for mænd med hang til barmfagre kvindekroppe og drømmen om et langt liv. Forskere har nemlig afsløret, at mænd forlænger deres levealder ved at stirre på kvindebryster. 

I hvert fald hvis man skal tro en artikel fra blandt andet netmediet Tomsen.dk, der lige nu deles flittigt på Facebook. Opslaget med artiklen er i skrivende stund blevet delt, reageret og kommenteret knap 4.000 gange. Budskabet er dog nået ud til langt flere, da også flere andre danske netmedier har skrevet om den nye forskning.  

Men der er nu ikke grund til at give budskabet så meget opmærksomhed. Forskningen, som hævdes at have konstateret brysters evne til at forlænge mænds liv, viser nemlig noget helt andet.

Fakta

Henviser til studie om hjertepatienter 

Det er langt fra første gang, at man har kunne læse om den livsforlængende brystbeskuelse. Artikler, der er næsten identiske med den fra Tomsen.dk, er som nævnt de seneste år dukket op i flere danske og udenlandske medier. 

De danske artikler er versioner af en artikel fra det amerikanske tabloidmedie New York Post

Og avisen har tilsyneladende videnskabeligt bevis for den obskure påstand. I hvert fald henvises der i artiklen til et videnskabeligt studie fra 2012. Og hvis ikke det hele i forvejen virkede lidt mærkværdigt, så bliver det det nu.  

Det viser sig nemlig, at det omtalte studie slet ikke handler om at stirre på bryster. Det handler heller ikke specifikt om mænd, men derimod om hjertepatienter. Og i øvrigt handler studiet heller ikke om effekter på levealder.  

Hvad studiet derimod undersøger er, om positiv tænkning kan hjælpe patienter - både mænd og kvinder - der har fået foretaget hjerteoperationer, med at opretholde et vist niveau af fysisk aktivitet i op til ét år efter operationen. 

Og her finder studiet, at hjertepatienter faktisk er mere tilbøjelige til at holde sig fysisk aktive, hvis de arbejder med positiv tænkning, sammenlignet med patienter der ikke arbejder med positiv tænkning. 

"Lyder som noget, nogen har fundet på” 

Bo Martin Bibby, der er lektor i Biostatistik på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, mener der er god grund til at være kritisk over for New York Posts artikel. Artiklen forudsætter nemlig at mænd, der stirrer på kvindebryster, generelt opfatter det som noget positivt, og at positiv tænkning entydigt får folk til at øge deres niveau af fysisk aktivitet.

Og det er der ifølge Bo Martin Bibby ikke belæg for.  

“Undersøgelsen, der henvises til, er lavet blandt hjertepatienter, som i gennemsnit er over 60 år, så man skal passe på med at overføre konklusionerne til folk i al almindelighed og til alle aldersgrupper,” skriver han i en mail. 

Heller ikke Svend Aage Madsen, der er forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Selskab for Mænds Sundhed, giver meget for artiklens påstand om, at mænd skulle kunne forlænge livet ved at stirre på bryster.  

“Det vil være meget, meget svært at bevise. Det lyder som noget, nogen har fundet på,” siger han.  

Ifølge både Svend Aage Madsen og Bo Martin Bibby vil det kræve et medicinsk forsøg at påvise en effekt på mænds levealder af at stirre på kvindebryster.  

"Så skulle man over en årrække følge tre grupper af mænd. Én gruppe, der ser på kvindebryster, en anden der ikke gør, og så en tredje gruppe hvor de tror, de ser på kvindebryster, men ikke gør det. Jeg har meget svært ved at forestille mig, hvordan det skulle lade sig gøre,” siger Svend Aage Madsen.  

“Alt andet (end et sådan forsøg, red.) bliver i bedste fald spekulativt,” slår Bo Martin Bibby fast. 

Det er bare for sjov

Netmediet Tomsen oplyser ikke kontaktoplysninger på sin hjemmeside. Men TjekDet har været i skriftlig kontakt via netmediets facebookside og modtaget følgende svar:

"Først vil jeg lige sige at Tomsen blot er en side som spreder lidt sjov og spas. Når det så er sagt, er lige denne artikel tilsendt til mig. Det er en artikel der er oversat fra New York Post, som der også er et link til i artiklen. Kort sagt, alt på Tomsen.dk skal læses med et smil på læben, og ikke tage alt ting alvorligt," skriver netmediet, der ikke oplyser navn på afsender af svaret. 

En påstand med flere år på bagen 

I marts 2011 udgav BT artiklen “Så sundt er det at stirre på bryster”. I BT-artiklen kaldes påstanden for “en af mænds nok mest elskede vandrehistorier”.  Artiklen er den danske nyhed, der har opnået næstflest interaktioner på sociale medier, ifølge oversigten deviralenyheder.dk, der overvåger danske mediers facebooksider.  
 
Ifølge det amerikanske faktatjekmedie Snopes, stammer påstanden sandsynligvis fra det amerikanske magasin Weekly World News, der bragte nyheden så tidligt som i maj 1997.   
 
Weekly World News er - trods sloganet “verdens eneste pålidelige nyheder” - et tabloidmedie, der mest begår sig i overnaturlige og satiriske historier.   


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu