Nej, ny forskning viser ikke, at bare én enkelt energidrik kan koste dig livet

Ifølge et nye studie kan bare én enkelt dåse energidrik kost dig livet, skriver det danske netmedie Newsbreak.dk. Men det er en konklusion, der er helt ude i hegnet, fastslår forskere.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

"Én energidrik kan koste dig livet"

Kilde: Overskrift i artikel på Netmediet Newsbreak den 5. november 2018.


Studiet, artiklen henviser til, konkluderer, at energidrik får blodkarrene i forsøgspersonernes arme til at slappe marginalt dårligere af. Og det giver dårligere blodgennemstrømning. Den observation kan ikke sige noget om, hvorvidt en enkelt energidrik kan slå et menneske ihjel. Men forskning har tidligere påvist, at energidrik har en hel del uheldige bivirkninger, så drikken ikke bør indtages i store mængder.

“Nyt studie: Én - ja én - energidrik kan slå dig ihjel”.  

Så farligt er energidrik ifølge det danske internetmedie Newsbreak.dk. For et amerikansk studie har nu vist, at når man drikker én energidrik formindskes blodårerne, hvilket øger risikoen for et hjerteanfald og altså derfor også “risikoen for – i værste fald – at dø”, skriver Newsbreak.dk.  

Har man læst artiklen uden helt at forstå alvoren i det skræmmende budskab, så kan man hente hjælp i det billede af et tildækket lig som artiklen deles sammen med på Facebook. Her opfordrer Newsbreak.dk da også deres læsere på Facebook til at sprede budskabet ved at “tagge en person eller to, du ved, drikker for meget energidrik”

Og det gør folk i stor stil. Artiklen er blevet lagt op på en række facebookgrupper med tilknytning til Newsbreak.dk, der til sammen har mere end 159.000 følgere. Af dem har mere end 8.000 delt artiklen.  

Men du skal ikke lade historien skræmme livet af dig. Det amerikanske studie siger nemlig ikke, at en energidrik øger risikoen for at dø, fortæller forskere.  

Artiklen fortsætter under billedet

Ude af proportioner 

Boye L. Jensen, der er professor og forskningsleder på afdelingen for Kardiovaskulær og Renal Forskning ved Syddansk Universitet, hvor man studerer hjerte- og kredsløbsorganer, har for TjekDet.dk læst et abstract – en forkortet præsentation - der viser studiets resultater.  

Ifølge ham gengiver det danske netmedie ikke studiet korrekt. Studiet undersøger nemlig ikke, om én energidrik slår dig ihjel. Og derfor er han langt fra imponeret over overskriften.  

Boye L. Jensen

“Det er helt ude af proportioner at udlægge studiet på den måde,” siger Boye L. Jensen.  

Han fortæller, at det amerikanske studie ikke undersøgte om blodkarrene trækker sig sammen, når man drikker energidrik, som Newsbreak hævder. I studiet undersøgte forskerne udelukkende, hvilken effekt energidrik har for blodkarrenes evne til at slappe af i forsøgspersonernes ene arm.  

På baggrund af undersøgelsen konkluderede forskerne, at blodkarrene i armen var blevet marginalt dårligere til at slappe af og dermed havde en anelse dårligere blodgennemstrømning. 

Men det betyder ikke, at studiet kan bruges til at sige noget om, hvor farlige energidrikke er.  

For det er ikke nok bare at se på blodkarfunktionen, hvis man vil sige, at energidrikke øger risikoen for at dø. Man er nødt til at kigge på mange andre ting, for eksempel hjertefrekvens, hjertegennemblødning og blodtryk, hvis man vil sige noget om risikoen for hjerteanfald.  

“Når man drikker sådan en energidrik, påvirker det jo hele kroppen. Derfor kan man ikke kigge isoleret på det her, og så sige en hel masse om, hvad det så betyder for resten af kroppen. Man kan kun sige noget om, hvad det gør ved det parameter (blodkarrenes evne til at slappe af, red.), som man har kigget på,” siger Boye L. Jensen, og påpeger at studiet endnu ikke er en videnskabelig artikel, der er blevet fagfællebedømt - det vil sige nærlæst og vurderet af andre forskere. 

Forsøget skal gentages 

At studiet slet ikke siger noget om risikoen for at dø af energidrik, er Inge Tetens, der er professor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, helt enig i. Hun mener derfor også, at Newbreak.dk’s overskrift er “helt ude i hegnet”. 

Inge Tetens

På trods af at det amerikanske studie finder, at blodkarrene slapper dårligere af efter, at man har drukket en energidrik, så er selv den konklusion usikker, siger Inge Tetens. 

“Den teknik, man har anvendt til at undersøge blodkarrenes evne til at slappe af, viser i dette tilfælde særdeles store usikkerheder. Derfor er resultatet i sig selv usikkert, og jeg vil først se det her resultat gentaget i andre studier, og helst udført af andre forskere, før jeg tror på det her resultat,” siger hun.  

Selvom man altså ikke skal være bange for at drikke en enkelt energidrik, så er det ikke det samme som at konkludere, at man bare kan hælde dem i sig på livet løs. Energidrikke kan nemlig have en række uønskede bivirkninger. Det kan for eksempel være søvnløshed, rastløshed og hjertebanken, forklarer Inge Tetens. 

Derfor anbefaler DTU Fødevareinstituttet også, at man ikke drikker store mængder af energidrikke. En energidrik kan indeholde mellem 150 og 320 milligram koffein per liter. Men DTU anbefaler, at børn og unge (under 18) ikke indtager mere end 2,5 milligram koffein per kilo kropsvægt om dagen. For voksne er anbefalingen, at man indtager mindre end 400 milligram koffein om dagen.

Skulle have været mere kritiske

Forskerne mener altså ikke, at overskriften er retvisende. TjekDet kontakter derfor Newsbreak.dk's ansvarshavende redaktør, Uffe Dahl, for at foreholde ham deres kritik. 

Efter at du har læst studiets abstract og er blevet foreholdt kritikken fra forskerne, synes du så, at den her overskrift er retvisende? 

“Nej, det synes jeg ikke. For det er tilsyneladende ikke det, som studiet undersøger. Derfor kan vi på baggrund af den her undersøgelse ikke lave sådan en overskrift," siger Uffe Dahl.

Hvad vil I så gøre for at rette op på den fejl?

"På baggrund af jeres henvendelse går vi ind og ændrer overskriften i dag, vi laver en disclaimer i starten af artiklen, og så går vi ind retter den igennem på vores facebookgrupper". 

I artiklen skriver Newsbreak.dk, at deres artikel er lavet på baggrund af en artikel bragt samme dag i Daily Mail. Her skriver Daily Mail også, at studiet har fundet, at energidrik øger risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde, hvilket studiet altså ikke har undersøgt.

Uffe Dahl fra Newsbreak.dk indrømmer da også, at de burde have været mere kildekritiske overfor Daily Mails artikel.

Newsbreaks tilrettede artikel kan læses her. Den har nu fået overskriften "Bare én energidrik kan skade dine blodårer". 

LÆS OGSÅ: Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

LÆS OGSÅ: Øger light-sodavand risiko for demens og blodpropper?

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

LÆS OGSÅ: Ny forskning siger ikke, at gravide skal undgå gluten

Forrige artikel Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen? Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen? Næste artikel Ny dom forbyder dig ikke at håne islam Ny dom forbyder dig ikke at håne islam
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.