Nej, ny forskning viser ikke, at bare én enkelt energidrik kan koste dig livet

Ifølge et nye studie kan bare én enkelt dåse energidrik kost dig livet, skriver det danske netmedie Newsbreak.dk. Men det er en konklusion, der er helt ude i hegnet, fastslår forskere.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

"Én energidrik kan koste dig livet"

Kilde: Overskrift i artikel på Netmediet Newsbreak den 5. november 2018.


Studiet, artiklen henviser til, konkluderer, at energidrik får blodkarrene i forsøgspersonernes arme til at slappe marginalt dårligere af. Og det giver dårligere blodgennemstrømning. Den observation kan ikke sige noget om, hvorvidt en enkelt energidrik kan slå et menneske ihjel. Men forskning har tidligere påvist, at energidrik har en hel del uheldige bivirkninger, så drikken ikke bør indtages i store mængder.

“Nyt studie: Én - ja én - energidrik kan slå dig ihjel”.  

Så farligt er energidrik ifølge det danske internetmedie Newsbreak.dk. For et amerikansk studie har nu vist, at når man drikker én energidrik formindskes blodårerne, hvilket øger risikoen for et hjerteanfald og altså derfor også “risikoen for – i værste fald – at dø”, skriver Newsbreak.dk.  

Har man læst artiklen uden helt at forstå alvoren i det skræmmende budskab, så kan man hente hjælp i det billede af et tildækket lig som artiklen deles sammen med på Facebook. Her opfordrer Newsbreak.dk da også deres læsere på Facebook til at sprede budskabet ved at “tagge en person eller to, du ved, drikker for meget energidrik”

Og det gør folk i stor stil. Artiklen er blevet lagt op på en række facebookgrupper med tilknytning til Newsbreak.dk, der til sammen har mere end 159.000 følgere. Af dem har mere end 8.000 delt artiklen.  

Men du skal ikke lade historien skræmme livet af dig. Det amerikanske studie siger nemlig ikke, at en energidrik øger risikoen for at dø, fortæller forskere.  

Artiklen fortsætter under billedet

Ude af proportioner 

Boye L. Jensen, der er professor og forskningsleder på afdelingen for Kardiovaskulær og Renal Forskning ved Syddansk Universitet, hvor man studerer hjerte- og kredsløbsorganer, har for TjekDet.dk læst et abstract – en forkortet præsentation - der viser studiets resultater.  

Ifølge ham gengiver det danske netmedie ikke studiet korrekt. Studiet undersøger nemlig ikke, om én energidrik slår dig ihjel. Og derfor er han langt fra imponeret over overskriften.  

Boye L. Jensen

“Det er helt ude af proportioner at udlægge studiet på den måde,” siger Boye L. Jensen.  

Han fortæller, at det amerikanske studie ikke undersøgte om blodkarrene trækker sig sammen, når man drikker energidrik, som Newsbreak hævder. I studiet undersøgte forskerne udelukkende, hvilken effekt energidrik har for blodkarrenes evne til at slappe af i forsøgspersonernes ene arm.  

På baggrund af undersøgelsen konkluderede forskerne, at blodkarrene i armen var blevet marginalt dårligere til at slappe af og dermed havde en anelse dårligere blodgennemstrømning. 

Men det betyder ikke, at studiet kan bruges til at sige noget om, hvor farlige energidrikke er.  

For det er ikke nok bare at se på blodkarfunktionen, hvis man vil sige, at energidrikke øger risikoen for at dø. Man er nødt til at kigge på mange andre ting, for eksempel hjertefrekvens, hjertegennemblødning og blodtryk, hvis man vil sige noget om risikoen for hjerteanfald.  

“Når man drikker sådan en energidrik, påvirker det jo hele kroppen. Derfor kan man ikke kigge isoleret på det her, og så sige en hel masse om, hvad det så betyder for resten af kroppen. Man kan kun sige noget om, hvad det gør ved det parameter (blodkarrenes evne til at slappe af, red.), som man har kigget på,” siger Boye L. Jensen, og påpeger at studiet endnu ikke er en videnskabelig artikel, der er blevet fagfællebedømt - det vil sige nærlæst og vurderet af andre forskere. 

Forsøget skal gentages 

At studiet slet ikke siger noget om risikoen for at dø af energidrik, er Inge Tetens, der er professor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, helt enig i. Hun mener derfor også, at Newbreak.dk’s overskrift er “helt ude i hegnet”. 

Inge Tetens

På trods af at det amerikanske studie finder, at blodkarrene slapper dårligere af efter, at man har drukket en energidrik, så er selv den konklusion usikker, siger Inge Tetens. 

“Den teknik, man har anvendt til at undersøge blodkarrenes evne til at slappe af, viser i dette tilfælde særdeles store usikkerheder. Derfor er resultatet i sig selv usikkert, og jeg vil først se det her resultat gentaget i andre studier, og helst udført af andre forskere, før jeg tror på det her resultat,” siger hun.  

Selvom man altså ikke skal være bange for at drikke en enkelt energidrik, så er det ikke det samme som at konkludere, at man bare kan hælde dem i sig på livet løs. Energidrikke kan nemlig have en række uønskede bivirkninger. Det kan for eksempel være søvnløshed, rastløshed og hjertebanken, forklarer Inge Tetens. 

Derfor anbefaler DTU Fødevareinstituttet også, at man ikke drikker store mængder af energidrikke. En energidrik kan indeholde mellem 150 og 320 milligram koffein per liter. Men DTU anbefaler, at børn og unge (under 18) ikke indtager mere end 2,5 milligram koffein per kilo kropsvægt om dagen. For voksne er anbefalingen, at man indtager mindre end 400 milligram koffein om dagen.

Skulle have været mere kritiske

Forskerne mener altså ikke, at overskriften er retvisende. TjekDet kontakter derfor Newsbreak.dk's ansvarshavende redaktør, Uffe Dahl, for at foreholde ham deres kritik. 

Efter at du har læst studiets abstract og er blevet foreholdt kritikken fra forskerne, synes du så, at den her overskrift er retvisende? 

“Nej, det synes jeg ikke. For det er tilsyneladende ikke det, som studiet undersøger. Derfor kan vi på baggrund af den her undersøgelse ikke lave sådan en overskrift," siger Uffe Dahl.

Hvad vil I så gøre for at rette op på den fejl?

"På baggrund af jeres henvendelse går vi ind og ændrer overskriften i dag, vi laver en disclaimer i starten af artiklen, og så går vi ind retter den igennem på vores facebookgrupper". 

I artiklen skriver Newsbreak.dk, at deres artikel er lavet på baggrund af en artikel bragt samme dag i Daily Mail. Her skriver Daily Mail også, at studiet har fundet, at energidrik øger risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde, hvilket studiet altså ikke har undersøgt.

Uffe Dahl fra Newsbreak.dk indrømmer da også, at de burde have været mere kildekritiske overfor Daily Mails artikel.

Newsbreaks tilrettede artikel kan læses her. Den har nu fået overskriften "Bare én energidrik kan skade dine blodårer". 

LÆS OGSÅ: Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

LÆS OGSÅ: Øger light-sodavand risiko for demens og blodpropper?

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

LÆS OGSÅ: Ny forskning siger ikke, at gravide skal undgå gluten

Forrige artikel Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen? Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen? Næste artikel Ny dom forbyder dig ikke at håne islam Ny dom forbyder dig ikke at håne islam
To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.  

Historisk skifte:  Vælgerne har fået større tillid til politikerne

Historisk skifte: Vælgerne har fået større tillid til politikerne

15 års nedtur er stoppet. Efter valget i juni er vælgernes tillid til politikerne nu atter på vej op. Danmark trodser dermed overraskende den internationale tendens. Tilliden er tilbage på niveauet fra før den stramme krisepolitik i 2010. Det viser stor valgundersøgelse.

Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.