Ti gange vrøvl om coronavirussen. Der findes altså endnu ikke en kur eller vaccine

På sociale medier er der massevis af husmoderråd, der påstås at kunne dræbe eller forebygge smitte med coronavirussen. Fælles for dem er, at de ikke virker.  

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Der findes i øjeblikket hverken en kur eller en vaccine mod coronavirussen - eller 2019-nCoV, som den teknisk kaldes. Læger kan lindre symptomer hos personer, der er smittet, men indtil videre findes der ikke medicin, der kan kurere smittede eller forebygge smitte. Verden over arbejder forskere dog hårdt på det.

På sociale medier florerer der alligevel massevis af påstande om ting, du kan indtage eller gøre for enten at forebygge at få den livstruende virus, eller komme den til livs, hvis du skulle blive smittet.

Men fælles for påstandene er, at det er vås det hele.

TjekDet gennemgår nogle af de udbredte påstande. Det gør vi med hjælp fra blandt andet Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet.

Er der smittefare ved at modtage pakker fra Kina?

I en udenlandsk facebookgruppe med mere end 50.000 følgere lød advarslen (angiveligt) fra en læge i infektionssygdomme, at man for alt i verden ikke må åbne de pakker, man har modtaget fra Kina. De kan nemlig smitte dig med den dræbende virus.

Men den påstand holder ikke. Du kan sagtens åbne dine pakker, selvom der står Kina som afsender på pakken. Analyser viser nemlig, at virus ikke overlever i længere tid på objekter som pakker og breve, slår Verdenssundhedsorganisationen (WHO) fast. 

Bare rolig, du kan kurere virussen med stærk hvidløgssuppe

Ingen grund til panik. Du kan blive symptomfri, hvis du bare spiser en suppe der indeholder store mængder af hvidløg. Lige så nemt som det lyder, lige så forkert er det.

Store mængder af hvidløg kan måske holde andre mennesker væk, men det kan altså ikke presse coronavirusset ud af kroppen, fastslår Verdenssundhedsorganisationen.

Aloe Vera kan beskytte mod smitte

Den fillipinske sundhedsminister, Francisco Duque, har angiveligt hævdet, at Aloe Vera kan beskytte mod coronavirus. I hvert fald hvis man tror på et opslag i en dansk facebookgruppe med 25.000 følgere.

Herunder ser du et billede af sundhedsministeren under et interview med amerikanske CNN fra den 30. januar 2020.

Artiklen fortsætter under billedet

Øverst ses billedet med det oprindelige banner, hvor der står, at den filippinske sundhedsminister bekræfter første sag med coronavirus. På det nederste billede er teksten manipuleret, så der - i strid med virkeligheden - står, at Aloe Vera kan beskytte mod coronavirus. (Foto: Screenshot fra Youtube)

Men TjekDets research viser, at billedet er manipuleret.

Billedet er hentet fra en videooptagelse af et møde, hvor man ser og hører sundhedsministeren tale. På det manipulerede billede står der nederst “Aloe Vera kan beskytte mod virus”. Men på den originale optagelse står der en helt anden tekst, nemlig at “Sundhedsstyrelsen bekræfter første sag med coronavirus”.

Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universitet, afviser da også, at Aloe Vera skulle have nogen beskyttende virkning.

Er man beskyttet, hvis man i forvejen er vaccineret mod lungebetændelse?

Flere steder på internettet har man kunnet høre følgende beroligende råd: Hvis du i forvejen er vaccineret mod lungebetændelse, så er du beskyttet mod coronavirus. Men sådan forholdet det sig ikke.

Coronavirus er rigtig nok en lungesygdom, men coronavirus er forskellig fra andre kendte vira.

Derfor kræver coronavirus sin egen vaccine, som forskere verden over arbejder på højtryk for at udvikle, skriver Verdenssundhedsorganisationen på sin hjemmeside.

GODE RÅD TIL AT FOREBYGGE SMITTE VED REJSER TIL KINA ELLER OMKRINGLIGGENDE LAND

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Kina. 

De danske myndigheder har udvidet det geografiske smitterisikoområde til at omfatte hele fastlandskina.

Her er en række generelle forholdsregler du selv kan være opmærksom på, hvis du vil nedsætte risiko for smitte:

  • Vask hænder hyppigt og grundigt med sæbe og vand. Brug eventuelt håndsprit
  • Sørg for god fødevarehygiejne
  • Undgå kontakt med levende og døde dyr - blandt andet på madmarkeder
  • Undgå tæt kontakt med syge personer med symptomer fra luftvejene (hoste og opspyt)
  • Undersøg forholdene i sundhedsvæsenet i det land, du skal rejse til, for eksempel gennem lokale forretningskontakter, venner eller familierelationer
  • Sørg for, at din rejseforsikring dækker hjemtransport i tilfælde af sygdom eller ulykke. Dermed mindsker du risikoen for at blive udsat for smitte på lokale klinikker eller sygehuse

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Der er heller ikke grund til at skylle halsen med saltvand

Det understreger Allan Randrup Thomsen. Rygtet har ellers sivet rundt på sociale medier, efter at kinesiske lungeeksperter angiveligt skulle have foreslået at gøre netop det for at forebygge en infektion mod coronavirussen.

Det samme gælder eddikesyre

Rygtet på sociale medier lyder ellers, at du kan forebygge et corona-angreb, hvis du hælder eddikesyre i en forstøver og sprøjter det ud omkring dig. Men det har heller ikke nogen effekt.

Er kuren whisky med honning?

Netmediet Dagens.dk kunne tidligere på ugen berette, at Connor Reed fra det nordlige Wales mener at være sluppet af med coronavirussen ved at have fulgt en ret simpel opskrift. 

Artiklen fortsætter under billedet

Her er opslaget fra Dagens.dk, der fortæller historien om, hvordan den 25-årige Connor Reed kurerede sig selv fra coronavirus ved at drikke whiskey og honning. (Foto: Skærmbillede fra Dagens.dk)

“Jeg drak en varm whisky med honning, indtil jeg løb tør for det,” siger han ifølge Dagens.dk og mediet skriver videre:   

“Waliseren fortæller desuden, at han ikke tog den antibiotika, han havde fået fra hospitalet, da han gerne ville undgå at fylde sin krop med medicin.”  

Om Connor Reed faktisk har haft virussen og sluppet er med den igen, er uvist. Men hvis det er tilfældet, skyldes det i hvert fald ikke takket være whiskyen og honningen, siger professor Allan Randrup Thomsen.  

Den varme whisky vil højst kunne gøre dig beruset, hvis altså ikke alkohollen er fordampet under opvarmning. 

Det skal nævnes, at Dagens.dk i sin artikel da også nævner, at der ikke er beviser for, at kombinationen af varm whisky og honning kan skaffe virussen af vejen.

Det virker heller ikke at duppe næseborene til med sesamolie

Det rygte florerer angiveligt i Kina.

Ideen skulle være, at olien blokerer virussen fra at havne i luftvejene. Men det passer naturligvis ikke, siger professoren.

Artiklen fortsætter under billedet

Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universitet. (Foto: Københavns Universitet)

Det samme gælder antibiotika: Det virker ikke mod coronavirussen.

Tippet på sociale medier går ellers på at tage, hvad man tilfældigvis måtte have liggende af antibiotika derhjemme, og på den måde holde coronavirussen stangen.

Men da corona er en virus, hjælper antiobiotika ikke. Medicinen bruges til at hæmme eller dræbe bakterier. Hvis man bliver smittet med coronavirussen og ovenikøbet får en bakteriel infektion, vil lægerne give dig antibiotika. Men det gør hverken fra eller til i forhold til selve coronavirussen, siger Allan Randrup.

Heller ikke vitaminer og urter batter

En ernæringsekspert i plantemedicin forsøger på Facebook at udbrede, at det gælder om at indtage vitaminer og urter for at gardere sig mod coronaepidemien. Men også det kan professoren i virologi afvise.

Det er også en skidt idé drikke blegemiddel

Midlet har ellers været blandt de meste udbredte råd til at forebygge et angreb fra den livsfarlige coronavirus.

Men blegemiddel kan altså slet ikke beskytte dig mod virussen. I stedet risikerer du irritation eller ætsning.

Tager du alligevel en slurk blegemiddel, skriver Giftlinjen under Bispebjerg Hospital, at du skal drikke et glas vand i små slurke og lade være med at kaste op. Får du midlet på huden, skal du vaske det grundigt med vand og sæbe. Ved indånding af blegemiddel kan du dog nøjes med frisk luft.

OM CORONAVIRUS?

Coronavirus er en familie af virus, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene.

Tilfælde med alvorlige infektioner i luftvejene så man ved SARS-CoV (severe acute respiratory syndrome), der gav anledning til et stort udbrud af sygdom i 2003, og MERS-CoV (middle east respiratory syndrome), der siden 2012 har givet anledning til alvorlige lungeinfektioner på Den Arabiske Halvø.

2019-nCoV er en ny type coronavirus, som ikke tidligere er set hos mennesker.

Det første tilfælde blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i den østlige del af Kina i december 2019.

De smittede har haft symptomer på lungebetændelse: feber, tør hoste, i nogle tilfælde besværet vejrtrækning og tegn på lungebetændelse på røntgenbilleder. Der har dog også været påvist smitte med 2019-nCoV hos personer med milde øvre luftvejssymptomer

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Forrige artikel Har du også set opvasketabs ætse stanniol? Bare rolig, de ødelægger ikke miljøet Har du også set opvasketabs ætse stanniol? Bare rolig, de ødelægger ikke miljøet Næste artikel Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.