Uklarhed om gåture i solen: Stritter eksperters coronaråd i forskellige retninger?

Flere er forvirrede over, om man bør være sammen udenfor, og kalder coronaeksperters råd tvetydige. Du kan godt bevæge dig ud, men du skal holde afstand til folk omkring dig.

Billeder af solglade københavnere, der i massevis benyttede det lune forårsvejr i lørdags til en tur i Zoologisk Have eller langs søerne i København, har vakt forargelse på nettet. Billedet er fra februar 2020.
Billeder af solglade københavnere, der i massevis benyttede det lune forårsvejr i lørdags til en tur i Zoologisk Have eller langs søerne i København, har vakt forargelse på nettet. Billedet er fra februar 2020.Foto: Thomas Rousing/Ritzau Scanpix
Andreas Oved Askjær Rasmussen

Fakta
Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Solglade københavnere i massevis benyttede lørdag det lune forårsvejr til en tur i Zoologisk Have eller til Dronning Louises Bro på Nørrebro.

Men billeder af bekymringsløse unge mennesker tæt stuvet sammen i solen vakte straks harme blandt brugere på sociale medier, når myndighederne nu havde rådet danskerne til at undgå kontakt og forsamlinger for at bremse smitten med coronavirus.

Søndag aften blev billederne af folkemængden i det gode vejr bragt i både TV Avisen på DR1 og i TV 2 Nyhederne klokken 19.

Men tv-seere har tilsyneladende fået det indtryk, at den ene sundhedsekspert blåstempler, at folk stimler sammen udenfor, imens en anden ekspert fraråder helt at bevæge sig ud.

Og på et pressemøde mandag medgav sundhedsminister Magnus Heunicke, at rådene har været uklare.

Så hvad skal man egentlig tro? Må man begive sig ud og mødes, når trangen til frisk luft indfinder sig?

Mindre smitte ude end inde

Ja, der er ikke noget til hinder for at mødes udenfor, siger begge eksperter. Hvis man altså vel at mærke holder behørig afstand på mindst én til halvanden meter.

En af dem er Anders Fomsgaard, der er overlæge ved Statens Serum Institut.

I løbet af søndagen har han medvirket i en artikel i Politiken med overskriften “Er det uansvarligt at mødes i solskinnet? Nej. Walk and talk udendørs er perfekt” og et nyhedsindslag i TV Avisen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tv-vært Abdel Aziz Mahmoud var blandt dem, der bed mærke i Anders Fomsgaards udtalelse. (Skærmbillede fra Twitter)

Og både artikel og indslag har mødt kritik for at skulle lade folk tro, at det er problemfrit at mødes i det fri.

"Hvis man skal være sammen med mennesker, man af en eller anden grund skal tale med, så er udenfor langt at foretrække over indenfor,” siger han.

Årsagen er, at det er langt sværere at blive smittet udenfor end indenfor. Smittekilder som tastaturer og dørhåndtag findes der naturligvis ikke så mange af i det fri, som der gør i boligen eller på kontoret. Derudover er der så stor luftcirkulation udenfor, at hvis man holder mere end en meters afstand, så vil smittefaren være meget lille.

Fakta
SÅDAN SIGER ANDERS FOMSGAARD TIL DR

 

“Man skal selvfølgelig undgå at have kontakt ansigt til ansigt inden for en meter i mere end 10 til 15 minutter. Men man kan sagtens walk and talk, gå ved siden af hinanden eller sidde ved siden af hinanden på en trappe udenfor i solen. Virus kan heller ikke lide sol og varme.”

Der er altså ikke noget problem i at gå ud, hvis man er sund og rask?

“Nej, det er faktisk noget af det sikreste. Der er ikke meget, der smitter i fri luft, når bare man ikke kysser og krammer og har den her helt tætte direkte kontakt. Det er faktisk bedre end at være indendørs og lave de samme aktiviteter.”

TV Avisen 15. marts 18.30

Men det betyder nu ikke, at man risikofrit kan samles udenfor.

"Folk skal ikke forstå det sådan, at det er okay, at der sidder en masse sammen på Dronning Louises Bro. Det skal ikke tolkes på den måde, at folk skal gå ud og mødes en hel masse frem for at sidde inde. Jeg siger bare, at virus smitter meget mindre i fri luft,” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anders Fomsgaard er overlæge og forsker i virusser ved Statens Serum Institut (Foto: Statens Serum Institut)

Men at være tæt på andre er et problem

Søndag aften bragte TV 2 Nyheder et klip med direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, der beder danskerne om at blive hjemme:

“Vi har en meget, meget stærk anbefaling til alle danskere om at holde sig inden døre, undgå kontakt, undgå store forsamlinger. Og hvis man har det mindste feber, host, nys eller forkølelse, så isolerer man sig selv derhjemme,” siger Søren Brostrøm.

Og i TV Avisen 18.30 søndag aften siger professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet Jens Lundgren følgende, efter at billederne fra Dronning Louises Bro og Københavns Zoo er rullet over skærmen.

“Man har ikke opført sig fornuftigt, hvis man har været sammen med andre på nuværende tidspunkt. Hele landet er lukket ned i øjeblikket, fordi vi forsøger med al vold og magt at undgå, at der sker smittespredning i samfundet,” siger han i indslaget.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jens Lundgren er professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet (Foto: Rigshospitalet)

Men adspurgt, hvad hans råd er til at gå udenfor, svarer han:

"Der er ikke noget til hinder for, at man går udenfor. Pointen er, hvor tæt man er på andre folk. Hvis man er udenfor og tæt på andre, så er der en problemstilling,” siger Jens Lundgren til TjekDet.

Og om spadsereture i solen, siger han:

"Det skal man bare gøre. Pointen er social distancering. Og nu gør vi alt, hvad vi kan for at undgå, at folk smitter hinanden. Strategien er, at vi holder os væk fra hinanden.”

Man kan altså godt bevæge sig udenfor og møde andre, hvis man holder afstand, siger enige eksperter.

Eller som Søren Brostrøm udtrykker i TV Avisen mandag aften:

"Vi skal blive inde og blive hjemme og holde os væk fra forsamlinger og arbejdspladser, medmindre der er en god grund til det."

Fakta

SÅDAN BØR DU GØRE I DET OFFENTLIGE RUM

Er du rask og ikke i en af risikogrupperne, behøver du ikke isolere dig selv. Men du bør alligevel følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som vi skitserer herunder.

Risikogrupper er ældre (især over 80 år) og gravide (for en sikkerheds skyld).

Risikogrupper er også personer med kroniske sygdomme: Personer med kronisk lungesygdom (gælder ikke velbehandlet astma), personer med nedsat immunforsvar, personer med diabetes, personer med kræft eller børn med kroniske sygdomme.

Når du som sund og rask færdes i det offentlige rum, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du vasker hænder hyppigt og grundigt, især efter du har været ude blandt mennesker, før du skal spise mv.

Anvendelsen af kollektiv trafik begrænses.

Vær ekstra opmærksom på din opførsel på steder med mange mennesker, herunder i offentlige transportmidler. Hold afstand til andre personer så vidt muligt, særligt hvis de ser syge ud, sørg for at holde god håndhygiejne mv.

Minimer aktiviteter, hvor du er i kontakt med andre.

Er du sammen med andre, så undgå fysisk kontakt, for eksempel håndtryk, knus og kindkys, og sørg for at sidde med 1-2 meters afstand. Smittespredningen sker ofte ved dråber fra hoste eller nys, som spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvor de kan smitte andre via mund, næse og øjne.

Børn må gerne lege med deres venner, medmindre de har symptomer. Tænk dog over at begrænse antallet af legekammerater, som er sammen på samme tid, og lad dem så vidt muligt lege udenfor. Leger de inde, så sørg for god udluftning og hjælp dem til god håndhygiejne.

Vis hensyn til andre ved at nyse eller hoste i et engangslommetørklæde eller albuebøjningen.

Vær ekstra opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen, hvis du ikke er hjemsendt.

Besøg fra pårørende på sygehuse og plejehjem begrænses.

Bedsteforældre i særlig risikogruppe bør ikke passe børnebørnene, hvis de har symptomer.


HVIS DU HAR SYMPTOMER

 

Hvis du har hoste, let feber eller forkølelse – bliv hjemme, indtil du er rask
Hold afstand til dine nærmeste, og undgå kontakt med andre uden for hjemmet.

Hvis du har problemer med vejrtrækningen, forværring af symptomer eller er syg over flere dage – ring til lægen
Det er vigtigt, at du ringer først og ikke møder op i venteværelset, da du kan smitte andre. 

Kilde: På Sundhedsstyrelsens hjemmeside finder du svar på adskillige spørgsmål


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu