Læge og blogger afblæser coronaepidemi, men tolker smittetallene forkert

Lægen og bloggeren Vibeke Manniche mener at kunne læse ud af smittetal, at coronaepidemien er afblæst. Men sådan kan man ikke læse tallene, siger eksperter. 

“Nyeste tal viser fortsat fald og INGEN bragende corona-epidemi.”

Sådan beroliger blogger, læge og ph.d. Vibeke Manniche på sin hjemmeside. Budskabet gentager hun i op til flere blogindlæg, hvor hun kritiserer regeringens indgreb, kalder dem hysteriske og mener, at landet med det samme skal åbnes igen.

Belægget er, skriver hun, at andelen af coronasmittede falder, og derfor skulle sygdommen være på retræte.

Men forskere afviser Vibeke Manniches fortolkning af tallene.

Tyra Grove Krause er afdelingschef og overlæge hos Statens Serum Institut og sidder med netop de tal, Vibeke Manniche omtaler.

“Man kan ikke på baggrund af smittetallet sige, at krisen er afblæst. Vi ser faktisk en lille stigning fra dag til dag. Ikke voldsomt, men trods alt en stigning," siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vibeke Manniche hævder dagligt på sin blog, at smittetallet i procent falder. Men man kan slet ikke bruge smittetallene sådan, siger forskere. (Skærmbillede fra Vibeke Manniches blog)

Også Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet, afviser, at smittetallene fortæller, hvordan det står til med coronaepidemien i Danmark.

"Man kan ikke bruge smittetallene i øjeblikket, fordi antallet af dem, der er testet positive, er et meget selekteret tal,” siger han.

I sidste uge gik B.T. i rette med Vibeke Manniches påstand med assistance fra Christian Wejse, der er speciallæge i infektionsmedicin. I artiklen nåede B.T. også frem til, at Vibeke Manniches fortolkning af smittetallene er forkert.

“Det er en farlig anbefaling at komme med, og jeg kan ikke se, hvorfor hun har et behov for at gå imod de samlede sundhedsmyndigheder i den her situation,” udtaler Christian Wejse desuden til B.T.

Men på sin blog, fra sin facebookside og i et svar til B.T. gentager Vibeke Manniche påstanden om, at de officielle smittetal viser et fortsat fald.

Tolker tal forkert

På sin blog skriver Vibeke Manniche, at antallet af coronasmittede falder i forhold til antallet af testede. Torsdag den 19. marts var for eksempel i alt 8.746 blevet testet og 1.132 smittet, så 12,95 procent af dem, der er testet – siden man begyndte at teste – har vist sig at være smittet. 

Dagen før var andelen højere - 13,46 procent - og det får hende til at konkludere, at coronaspredningen aftager. Også siden er tallet faldet. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Tyra Grove Krause er afdelingschef og overlæge hos Statens Serum Institut (Foto: Statens Serum Institut)

Men det tal, som Vibeke Manniche kigger på, går helt tilbage til de første coronatilfælde i Danmark og kan ikke beskrive udviklingen i coronasmittede, siger eksperterne. For man kan ikke bruge smittetallene fra før 12. marts sammen med smittetal efter 12. marts, fordi myndighederne ændrede strategi for, hvem de tester for virussen.

Før 12. marts testede myndighederne overvejende folk, der var kommet hjem til Danmark fra områder med svære tilfælde af coronaspredning som Kina, Norditalien, Østrig og Iran, og som udviste symptomer på coronavirus. Siden er teststrategien igen ændret med et ønske om, at flere skal testes, og særligt sundhedspersonale skal i højere grad testes for coronavirus.

"Det er tallet siden 12. marts, der er vigtigt at følge,” understreger Tyra Grove Krause og siger om smittetallet siden 12. marts:

"Det er kun patienter med så alvorlige symptomer, der måske kan være indlæggelseskrævende. Det er ikke nødvendigvis alle, der bliver indlagt. Nogen kan godt blive testet, uden at de har det så dårligt, at de bliver indlagt," siger hun.

 

Men selvom smittetallene på den ene og anden side af 12. marts ikke uden videre kan lægges sammen, fortsætter Vibeke Manniche ufortrødent.

Desuden peger forskerne på, at der er store mørketal, fordi vi siden 12. marts kun har testet alvorligt syge, og det er grunden til, at man efter den dato registrerer færre smittede. Det egentlige smittetal er i virkeligheden langt større, siger de.

Hold øje med antal indlagte

Vibeke Manniche skriver også, at de kendte smittetal er de eneste tal, der kan fortælle, hvordan det står til med coronaepidemien.

Men det er Jan Pravsgaard Christensen uenig i.

"I øjeblikket kigger jeg ikke så meget på, hvor mange der testes positive. Jeg lægger i stedet mærke til, hvor mange vi har indlagt på afdelingerne, og hvor mange af dem der er indlagt i kritisk tilstand. For det fortæller mig, hvor hårdt vores sundhedssystem er belastet, og det er det, der bekymrer mig,” siger Jan Pravsgaard Christensen.

Vibeke Manniche svarer på spørgsmål om coronaepidemien på Facebook, men hendes fortolkning af smittetalene holder ikke, siger forskere. (Skærmbillede fra Facebook)

De tal stiger nemlig dag for dag, men dem nævner Vibeke Manniche ikke i blogindlæggene, hvor hun ellers afblæser epidemien.

"Vi kan forvente, at tallet vil stige den kommende uge. Og tiltagene fra regeringen vil vi først kunne sige noget om i slutningen af næste uge, fordi der er en forsinkelse, fra at man har været udsat for smitte, til at man får symptomer, og til at man eventuelt bliver indlagt," siger Tyra Grove Krause.

I modsætning til Vibeke Manniche mener Jan Pravsgaard Christensen “overhovedet ikke, at smittetallene viser tegn på hysteriske indgreb” fra regeringens side.

"Tværtimod har man vist rettidig omhu, og fordi man har gjort det, kan man måske have knækket kurven i en tidlig fase, men det er lige tidligt nok at sige," siger han.

 

Manniche holder fast

Vibeke Manniche kalder det gætteri, når eksperterne vurderer, at de kendte smittetal ikke tegner et retvisende billede, og at tusindvis af danskere er smittet med corona. 

”Det er skræmmende, at det er et gæt, og i mine øjne et ubegrundet lægefagligt gæt. So far og indtil videre ser det ud til, at jeg har ret," siger hun til TjekDet.

På sin blog fastholder Vibeke Manniche gentagne gange, at de kendte smittetal er de eneste relevante tal at bruge, mens eksperterne, TjekDet har talt med, er helt uenige.

Modsat Jan Pravsgaard Christensen mener hun heller ikke, at tallene for, hvor mange der er indlagt med covid-19 – altså de tal, der stiger dagligt – er nær så relevante for at holde øje med udviklingen i coronaspredningen.  

"Nej, ikke på samme måde som de andre tal, jeg følger. Det er selvfølgelig relevant som alle mulige andre oplysninger. Men det er på ingen måde relevant som det tal, jeg følger. Det er et interessant tal," siger hun. 

Statens Serum Institut siger, at man ikke kan bruge tallene, som du gør. Gør det indtryk? 

"Det gør det, for det bekræfter det, jeg siger. At det hele bygger på en frygt og på ikke-lægefagligt begrundede tal og dokumentation. De har jo ikke andre tal, du kan lave reel statistik på. Det er skræmmende, hvor lidt viden og indsigt man har. Jeg må have samme ret til at tolke tallene. Og so far ser det altså ud til, at jeg har ret, og at vi ikke er på vej ind i en bragende epidemi. En væsentlig og overset pointe er jo også, at vi er på vej ind i foråret, og det mindsker markant risikoen for en sådan corona-epidemi."

Artiklen fortsætter under billedet.

Else Smith er tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen. (Foto: Anders Debel Hansen/Ritzau Scanpix)

For tidligt at afblæse epidemi

Desuden undrer Vibeke Manniche sig over, at TjekDet ikke har interviewet tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen Else Smith. De to skulle nemlig være ordret enige, mener Vibeke Manniche. På sin blog har Vibeke Manniche også skrevet, at hun og Else Smith er de eneste, der forstår tallene.

Til TjekDet siger Else Smith, at der i de tilgængelige tal ikke er noget, der dokumenterer en coronaepidemi i Danmark. Men tallene er samtidig begrænsede af myndighedernes teststrategi, mener hun.

"Man kan ikke læse tallene fra Statens Serum Institut og sige, om der er en reel epidemi eller ej. Heldigvis ser udviklingen i antallet, der bliver indlagt, så fredelig ud, at vores sundhedsvæsen ikke braser sammen. Men det er noget andet end at sige, at smittetallene viser, at der er eller ikke er en epidemi."

Betyder det, epidemien er afblæst?

"Nej, det kan man ikke sige. Vi er i begyndelsen, og de tiltag, der er lavet, er for at afflade spredningen. Det er kun godt en uge side, de store tiltag blev iværksat, så det vil være for tidligt," siger Else Smith.

Forrige artikel Nej, Cristiano Ronaldo omdanner ikke sine hoteller til coronahospitaler Nej, Cristiano Ronaldo omdanner ikke sine hoteller til coronahospitaler Næste artikel Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus? Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.