Danmark i demokratisk ubalance
Befolkningens tillid til demokratiet slår stadigt større sprækker. En stor del af danskerne føler sig ikke repræsenteret af politikerne og er fremmedgjort over for det politiske system. Det viser en stor ny analyse af borgernes holdning til demokratiet foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.
Lisbeth Knudsen
Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand for Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, NirasNana Holstein
Analysechef i Tænketanken Mandag MorgenDemokrati
Tænketanken Mandag Morgen har foretaget en demokratiundersøgelse med data indsamlet af Epinion blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen. Der indgår 2.996 besvarelser fra danskere, som er repræsentative på alder, køn, uddannelse, geografi, beskæftigelse og deres partivalg ved seneste Folketingsvalg. Data er indsamlet i perioden 20.-25. marts 2024.
Undersøgelsen kommer til at danne baggrundstæppe for to borgerhøringer i henholdsvis Aarhus og København 5. oktober og 9. november, hvor over 100 borgere hvert sted får lejlighed til at komme med deres idéer og forslag til, hvordan det danske demokrati kan styrkes og forbedres.
Læs mere om undersøgelsen på tænketanken.mm.dk.
Men det demokratiske fundament i Danmark slår stadigt dybere sprækker.
En betydelig del af danskerne er utilfredse med demokratiet og politikernes evner til at løse borgernes problemer. De føler sig ikke repræsenteret af politikerne i Folketinget og sætter spørgsmålstegn ved, om de politiske beslutninger bliver taget på et sagligt grundlag.