Danmark påtager sig lederrolle i ukrainsk fredsplan
Sammen med Polen skal Danmark lede arbejdet i den del af Ukraines fredsplan, der handler om energisikkerhed. Statsministeriets departementschef skal snart til nyt møde i processen, erfarer Mandag Morgen.
Claus Kragh
EuroparedaktørDanmark er blevet en vigtig partner for Ukraine i arbejdet med at realisere præsident Zelenskyjs fredsplan i 10 punkter, der tæller emner som fødevaresikkerhed, energisikkerhed, nuklear sikkerhed og miljøbeskyttelse.
Disse punkter skal ifølge Ukraine adresseres for at kunne bane vej for egentlig forhandlinger om fred:
1. Nuklear sikkerhed
2. Fødevaresikkerhed
3. Energisikkerhed
4. Frigivelse af fanger og deporterede personer
5. Genetablering af Ukraines territoriale sikkerhed og overholdelse af FN’s charter
6. Tilbagetrækning af russiske styrker og våbenhvile.
7. Genopretning af retsvæsenet
8. Imødegåelse af miljøødelæggelser.
9. Forebyggelse af eskalation.
10. Bekræftelse af krigens afslutning.
Danmark – repræsenteret af Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen – har sammen med Polen påtaget sig ansvaret for at lede arbejdet med ’energisikkerhed’, der er et vigtigt punkt i den politiske proces, som Ukraine lancerede i København i slutningen af juni, og som ledes af Zelenskyjs stabschef Andriy Yermak.
Det erfarer Mandag Morgen.
Arbejdet i energisporet handler først og fremmest om at sikre Ukraines energiforsyningssikkerhed mod den ’energiterror’, som Rusland ifølge Ukraine udsætter landet for gennem bombninger af kritisk energiinfrastruktur.
Her giver det også god mening, at Polen som Ukraines naboland er involveret, mens Danmark kan levere energisystemisk knowhow. Allerede i den kommende vinter frygtes det, at Rusland igen vil forsøge at afbryde forsyningerne af el og gas, ligesom man gjorde det sidste vinter.
Det seneste topmøde i det, der også bliver kaldt Yermak-processen efter den ukrainske stabschef, blev afholdt i begyndelsen af august i Jeddah i Saudi-Arabien, hvor Andriy Yermak på vegne af den ukrainske regering mødtes med de nationale sikkerhedsrådgivere og andre topembedsmænd lande som USA, Kina, Indien, Brasilien, Tyskland, Frankrig og Storbritannien. Her var det helt store fremskridt, at Kina for første gang deltog, efter at have udeblevet fra første møde i København i juni.
Fra dansk side deltog Barbara Bertelsen sammen med Anders Tang Friborg, der er politisk direktør i Udenrigsministeriet. Det bliver også de to embedsmænd, der kommer til at repræsentere Danmark ved det næste højniveaumøde i processen, som ifølge Mandag Morgens oplysninger ventes at finde sted i løbet af de kommende uger på en endnu ukendt destination.
Håbet hos Ukraines regering er, at man inden årets udgang eller i begyndelsen af 2024 kan holde et decideret fredstopmøde med deltagelse af stats- og regeringschefer fra de involverede lande. Rusland er dog ikke inviteret med.
Emnet ’energisikkerhed’, som Danmark og Polen nu leder arbejdet med, er et af de 10 punkter i den ukrainske fredsplan. Et andet punkt er ’fødevaresikkerhed’, som Tyrkiet har påtaget sig formandskabet for. Ikke alle de resterende otte arbejdsspor har ifølge Mandag Morgens oplysninger endnu fået formandslande.
Hverken Statsministeriet eller Udenrigsministeriet ønsker at udtale sig om processen, der er fortrolig.
I en ny artikel i Mandag Morgen er Yermak-processen beskrevet yderligere, og flere af de centrale embedsmænd og nationale sikkerhedsrådgivere, der er involveret processen, er navngivet. Forhandlingerne i kredsen er fortrolige, og det respekteres i vid udstrækning, at det er Ukraine, der kommunikerer om fremskridt i processen.