Økonomiens nye spilleregler

Rovdrift på klodens ressourcer har været grundlaget for de sidste 200 års vækst. Nu står verdensøkonomien over for det største fundamentale skift siden industrialiseringen. Effektiv ressourcestyring bliver om kort tid den afgørende konkurrencefaktor. Den vil udskille de virksomheder, der forstår at indrette sig på en ny økonomisk dagsorden, fra de øvrige, der vil bukke under.

Kampen om ressourcerne bliver en af det 21. århundredes allerstørste dagsordener, og præmisserne for at drive virksomhed står til en markant overhaling over de næste få årtier. Evnen til at bruge ressourcer – fra vand, korn og olie til metaller og mineraler – så effektivt som muligt, bliver i fremtiden langt vigtigere end den klassiske lønkonkurrenceevne, og meget af den økonomiske tænkning, der har præget det 20. århundredes kappestrid, er ikke brugbar længere.

Sådan lyder budskabet fra en række internationalt førende eksperter.

”De virksomheder og nationer, der holder fast i at konkurrere på lønninger, vil få det rigtig svært, mens de, der har forstået, at fremtidens konkurrence gælder adgang til og genbrug af ressourcer, kan se frem til nogle helt andre muligheder,” siger Katherine Richardson, der er professor og leder af Sustainability Science Center på Københavns Universitet og var formand for Klimakommissionen.

Login