10 danske bud på fremtidens erhvervsleder

De toneangivende, internationale magasiner Harvard Business Review (HBR) og Wired har for længst fået øjnene op for danske ledere med internationalt format. Således topper Lars Rebien Sørensen, CEO i Novo Nordisk, HBR’s årlige rangliste over verdens bedste CEOs. Men Rebien er ikke den eneste med dansk pas, der gør det godt. Med i alt fem danskere blandt de 20 bedste CEOs i verden, er Danmark sammen med USA det land, der har flest topledere, der ifølge HBR performer udover det sædvanlige.
Bjarke Wiegand

I 2014 var Amazons topleder Jeff Bezos den stærkest lysende stjerne på den internationale businesslederhimmel. I hvert fald ifølge det anerkendte tidsskrift Harvard Business Reviews rangliste “Best-Performing CEOs in the World”.

I år er Bezos nummer 87 på selvsamme liste. Sat til vægs af bl.a. fire danskere: Flemming Ørnskov, der er topchef i den irske medicinalvirksomhed Shire, Kasper Rørsted, topchef for den tyske industrikoncern Henkel, Lars Rasmussen, topchef for danske Coloplast, og Lars Rebien Sørensen, topchef i Novo Nordisk. De to førstnævnte er nye på listen. De to sidste er katapulteret op ad den fra henholdsvis en 74. plads og en 6. plads i 2014 til en 17. og en 1. plads i 2015.

Historien om Bezos degradering og de danske toplederes pludselige fremmarch er historien om en businessverden, der er under stærk forandring, præget af en tiltagende global opmærksomhed på bæredygtighed og omstillingsevne.

Nedenfor portrætterer vi de fire danske topledere og deres nye status som ledestjerner for internationale topchefer i bestræbelserne på at manøvrere i en stadig mere omskiftelig og disruptiv verden.

Nytænkning som spidskompetence

Også andre danske ledere gør sig i øjeblikket bemærket, hvad angår den mission. Således har det toneangivende magasin Wired tre danskere med på sin liste over Europas 100 mest indflydelsesrige personer. Det er personer, der er valgt ud fra deres evne til at skabe forandring og lede virksomheden i en mere bæredygtig og skalerbar retning.

Her optræder blandt andre Legos topchef, Jørgen Knudstorp, for sin evne til at føre den aldrende legetøjsproducent ind i et nyt årtusinde og sætte nye standarder for innovationsledelse. En evne, der også er blevet bemærket af onlineguiden Business Management Degrees, der kårer Knudstorp som en af verdens 30 mest innovative ledere.

Også arkitekten Bjarke Ingels og serieiværksætteren Jesper Buch optræder på Wireds liste som eksempler på danskere, der kan lede og iværksætte med en kreativitet og gejst, der giver internationalt gennemslag og skaber grobund for forandringer. Sidstnævnte blev i øvrigt kåret til Young Global Leader af World Economic Forum i 2013 for sit ”potentiale til at bidrage til at forme verdens fremtid gennem inspirerende lederskab”.

Sæt ledelsesturbo på væksten

Ser vi på den hjemlige arena, står Danmark og dansk erhvervsliv over for en særlig udfordring, som vi endnu mangler et klart ledelsessvar på: den udbredte mangel på højvækstvirksomheder. Tre erhvervsledere gør sig dog positivt bemærket i den sammenhæng.

Iværksætterne bag softwarefirmaerne Optimate og Sitecore Corporation samt udlejningsfirmaet Freetrailer Danmark har nemlig alle præsteret den unikke ledelsesbedrift, at de har stiftet og ledet virksomheder, som syv år i træk har været kåret til såkaldte Gazelle-virksomheder af erhvervsavisen Børsen. For at blive det skal virksomhederne have haft en kontinuerlig vækst i omsætning eller bruttoresultat de seneste fire regnskabsår og samlet set have mere end fordoblet omsætningen eller bruttoresultatet i perioden.

Læs om John Jeppesen, Michael Seifert og Allan Sønderskov Darré, der står bag Danmarks eneste syvdobbelte Gazellevirksomheder, herunder sammen med portrætterne af Mandag Morgens øvrige bud på 10 danske erhvervsledere, der er eksponenter for fremtidens ledelsestænkning.[text_box title="Bæredygtighedslederne"]

Danske ledere i Harvard Business Reviews kortlægning “Best-Performing CEOs in the World 2015”. De er udvalgt på baggrund af de langsigtede resultater i deres topchefkarriere.

Mangfoldighedens mester

Kasper Rørsted, CEO, Henkel

Nr. 18 “Best-Performing CEO in the World”

Århusianeren Kasper Rørsted er som topchef for en af Tysklands største og ældste kemikoncerner den højest placerede dansker på den internationale erhvervsscene. Og tyskerne elsker ham. Således blev han sidste år kåret til årets mest populære topchef i Tyskland af medieanalysefirmaet Unicepta. ”Ved at lægge vægt på mangfoldighed er Kasper Rørsted med til at positionere Henkel som et kosmopolitisk moderne foretagende,” begrundede Unicepta bl.a. valget. Henkel beskæftiger 50.000 medarbejdere fra over 120 nationer i mere end 75 lande. Og med 52-årige Rørsted ved roret fokuserer koncernen målrettet på at udvikle og udnytte medarbejderstabens mangfoldighed til at forudsige kundernes og markedets behov. Det har givet bonus. Siden Kasper Rørsted i 2008 blev CEO i Henkel er markedsværdien steget fra 53 mia. kr. til 162 mia. kr. Det gør ham ifølge Harvard Business Review til verdens 101. bedst performende topleder målt på finansielle resultater. Rørsteds fokus på at gøre bæredygtighed – herunder ressourceeffektivitet – til et konkurrenceparameter sender ham imidlertid helt op på en 18. plads på HBR’s endelige vurdering af “Best-Performing CEOs in the World”. Henkel, som otte gange har toppet Dow Jones’ indeks for bæredygtighed, har således et langsigtet mål om at øge ressourceeffektiviteten med en faktor 3 i 2030.

Topchefkarriere: CEO Henkel siden 2008.

Øvrige internationale lederstillinger: Oracle, Compaq og Hewlett-Packard.

Ansvarlighed som drivkraft

Flemming Ørnskov, CEO, Shire

Nr. 74 “Best-Performing CEO in the World”

Esbjergdrengen Flemming Ørnskov, 56 år, ville egentlig have været børnelæge, og med en lægeuddannelse fra Københavns Universitet var han godt på vej. I stedet blev han fristet af et job i den amerikanske medicinalgigant MSD. Siden da er det gået over stok over sten med lederjob i internationale medicinalkoncerner. Topledertitlen i irske Shire fik Ørnskov i 2013. Og med ham ved roret er virksomheden i år for første gang torpederet ind på investeringsrådgiverselskabet Corporate Knights “Global 100 Sustainability Index”. ”Det er fundamentalt for vores og vores patienters fremtid at have en etisk og ansvarlig tilgang til vores daglige aktiviteter, politikker og programmer,” siger Flemming Ørnskov. Shire står for at fase 3-teste lægemidlet lifitegrast til behandling af udtørrede øjne, som vurderes et topsalg på 1 mia. dollars.

Topchefkarriere: CEO Shire siden 2013, CEO LifeCycle Pharma A/S 2006-2008, CEO Ikaria Inc. 2005-2006.

Øvrige internationale lederstillinger: Merck & Co., Novartis, Bausch & Lomb, Bayer.

Verdens bedste CEO

Lars Rebien Sørensen, CEO, Novo Nordisk

Nr. 1 “Best-Performing CEO in the World”

CSR er reelt blot at omsætte miljø og sociale emner til finansielle tal. På den måde maksimerer man virksomhedens værdier. Forklaringen kommer fra Novo Nordisks topchef, 61-årige Lars Rebien Sørensen, og den faldt, da han i Harvard Business Review strøg ind på førstepladsen over verdens bedste CEO’er. En forretningsdrevet, risikovillig direktør med en aggressiv ledelsesstil, der nok er nordisk, men som er rundet af den mere resultatorienterede amerikanske, lyder eksperters vurdering af Rebiens ledelsesstil. Han er kendt for at lytte til sine medarbejderes kritik, og selskabet har ry for at have en kultur, hvor ansatte kan anfægte ledelsens beslutninger. Aktiekursen er 20-doblet under Rebiens lederskab, og han har fortsat store vækstambitioner: Novo Nordisk vil ind på markedet for diabetestabletter, insulinproduktet Tresiba, der i efteråret blev godkendt på det lukrative amerikanske marked, skal længere ud, og så skal selskabet have flere produkter til fedmebehandling.

Topchefkarriere: CEO Novo Nordisk siden 2000.

Vækst gennem ambitioner og fokus

Lars Rasmussen, CEO, Coloplast

Nr. 17 “Best-Performing CEOs in the World”

Coloplasts adm. direktør Lars Rasmussen, 56 år, er højdespringer på årets CEO-liste fra Harvard Business Review. Hvor det anerkendte amerikanske magasin sidste år kun vurderede topcheferne på deres økonomiske præstationer, måtte Lars Rasmussen nøjes med en 74. plads på den prestigefyldte liste. Men i år, hvor magasinet medregner resultater inden for bæredygtighed, lander Rasmussen på en 17. plads. Under Lars Rasmussens ledelse har virksomheden gennemgået en succesfuld turn around. Sidste år bød dog på uforudsete knaster i USA og Storbritannien for den danske medicovirksomhed, hvilket kostede selskabet på aktiekursen. Men Rasmussen er kendt for konstant at hæve barren og være meget ambitiøs på sin organisations vegne. Oven på en periode med fokusering af virksomhedens forretning investerer han nu i fremadrettet vækst.

Topchefkarriere: CEO Coloplast siden 2008.

[/text_box][text_box title="Forandringslederne"]

Danske ledere på WIREDs top-100 over Europas mest indflydelsesrige personer, målt på deres evne til at skabe kulturelle forandringer, skalere succeser og forbinde millioner af mennesker.

Ildsjæl for nyskabelse

Jesper Buch, serieiværksætter og business angel

Nr. 27 på WIREDs liste

Serieiværksætteren Jesper Buch er ikke prototypen på en erhvervsleder. Faktisk vil han med sin kontante og egenrådige stil nok bryde mange dogmeregler for god virksomhedsledelse. Derfor er han med her. 40-årige Jesper Buch kan nemlig noget, ikke så mange andre erhvervsledere kan. Han kan spotte markedspotentiale, tilskære forretningskoncepter samt identificere, lede og tænde ilden i dedikerede team, der kan høste potentialet. Det har han gjort indtil flere gange. Erhvervssucceser som Just Eat, Miinto, GoMentor, og GoMore, der er med til at forandre måden, som forbrugere handler varer og ydelser på, er alle blevet skubbet i gang af Jesper Buchs skarpe forretningssans og målrettede ledelsesstil. Derfor er han i dag med i World Economic Forums eksklusive Young Global Leaders-netværk, der er identificeret ud fra medlemmernes evne til at skabe og lede initiativer, der vil bidrage til at forme klodens fremtid. Af samme årsag figurerer han på techmagasinet WIREDs seneste liste over Europas 100 mest indflydelsesrige personer. Jesper Buch er i dag business angel på fuld tid, men som han tidligere har sagt til Mandag Morgen: ”Jeg er stadig iværksætter og vil være med i de første faser i opbygningen af virksomheden, inden det bliver for corporate.” De vigtigste ledelsesværktøjer er ifølge Buch empati og evnen til at sætte retning, gå foran og tænde ilden i sine medarbejdere. Egenskaber, som kan blive vigtige i udviklingen af nye højvækstvirksomheder i Danmark.

Karriere: Stifter og medejer af Just Eat. Har bl.a. investeret i Miinto, GoMentor, Plecto, GoMore og autoværkstedsportalen Autobutler.dk.

Udnævnt til ‘Young Global Leader 2013’ af World Economic Forum og ‘Årets investor’ af Nordic Startup Awards 2014.

Bedre til innovation end Steve Jobs

Jørgen Vig Knudstorp, CEO, LEGO Group

Nr. 41 på WIREDs liste

Det går godt for 57-årige Jørgen Vig Knudstorp og LEGO. En dysfunktionel familievirksomhed på randen af konkurs er på under et årti vendt til verdens stærkeste legetøjsbrand med tocifrede væksttal. Selv om han i en artikel fra Financial Times bliver rost for at være bedre til innovation end Steve Jobs, er det for Jørgen Vig Knudstorp ikke en enkeltmandspræstation. Det understregede topchefen til præsentationen af årsregnskabet, hvor han dansende sang temaet til den populære LEGO-film ”Everything is awesome, everything is cool when you’re part of the team”.

Karriere: CEO i LEGO siden 2004.

Kåringerne: ’Årets leder’ af Ledernes Hovedorganisation 2006, ’29. mest innovative leder i verden’ af Business Management Degree 2013 og ’Danmarks 3. bedste toplederbrand’ af Infomedia 2014.

En international superstjerne

Bjarke Ingels, bestyrelsesformand BIG

Nr. 8 på WIREDs liste

Han vandt opgaven med at tegne det nye World Trade Center, og han er ved at tegne Googles nye hovedkontor i Californien. Dette er blot to ud af mange prestigeopgaver, som Bjarke Ingels kan skrive på sit CV. Bjarke Ingels’ tegnestue BIG kan i år fejre 10 års jubilæum. Og det gør den på et tidspunkt, hvor Ingels placerer sig som en af verdens mest hypede arkitekter. Wired beskriver den 41-årige arkitekt som en superstjerne og fremhæver ”gaven at kunne fortælle en historie” som danskerens største talent. Selv definerer han sig som den åndelige filosofiske leder af tegnestuen og fremhæver ”kreativitet” og ”evnen til at inddrage” som absolutte nøgleord i hans ledelse – og som succesopskriften for BIGs og sin egen succes.

Karriere: Stifter, ejer og bestyrelsesformand i BIG siden 2006.

Kåringer: ‘Architectural Innovator of the Year’ af Wall Street Journal 2011.

[/text_box][text_box title="Vækstlederne"]

Stiftere og ledere af danske virksomheder, der syv år i træk har opfyldt Børsens Gazelle-kriterier: kontinuerlig vækst i omsætning eller bruttoresultat de seneste fire regnskabsår samt minimum en fordobling af omsætningen eller bruttoresultatet over perioden.

Medarbejderudvikleren

John Jeppesen, medstifter og CEO, Optimate

Adm. direktør John Jeppesen, 52 år, er til nordisk minimalisme, når det gælder virksomhedens forretningskoncept: Optimate arbejder med økonomistyringssystemet Dynamics AX, som er ejet af Microsoft. Intet andet. Det gør virksomheden så godt, at de 3 stiftende partnere i dag har selskab af 32 medarbejdere. Den største forklaring på succesen er ifølge John Jeppesen at ansætte de bedste fagfolk, der kan tage ansvar for hele opgaven. Ingen mellemledere eller projektledere, der skaber unødige lag i virksomheden. For det er de kloge ansatte, der udgør selskabets konkurrencefordel. John Jeppesens lederstil er nordisk: flade hierarkier og tæt dialog mellem leder og medarbejdere og mellem ansatte og kunder. Adgang til gode medarbejdere er dog også Optimates store udfordring fremover. I øjeblikket siger selskabet nej til kunder, fordi man ikke kan skaffe kvalificeret arbejdskraft. Men når det lykkes, er Optimate klar til mere vækst, erklærer John Jeppesen.

Vækstforløb:

Omsætning: Steget fra 6,7 mio. kr. i 2010 til 48 mio. kr. i 2014. Vækst i 2014: 204,9 pct.

Ansatte: Steget fra 8 medarbejdere i 2010 til 35 medarbejdere i 2015.
It-nørd med fornemmelser for marketing

Michael Seifert, stifter og CEO, Sitecore

I 2006 valgte 46-årige Michael Seifert at gå mod strømmen på webmarkedet og erklære de traditionelle webværktøjer for døde. Sitecores fokus blev i stedet rettet mod personaliserede marketingsløsninger, og virksomheden var dermed blandt frontløberne inden for hjemmesider med brugertilpasset indhold. Sidenhen har de surfet på en bølge af succes og er i dag etableret i 50 lande med omkring 900 medarbejdere. De fik i år tildelt Børsens gazellepris for syvende år i træk, og kundekartoteket tæller giganter som American Express, General Mills, Heineken og L’Oréal.

Vækstforløb:

Omsætning: Steget fra 121 mio. kr. i 2011 til 476 mio. kr. i 2014. Vækst i 2014: 208,2 pct.

Ansatte: Steget fra 150 medarbejdere i 2010 til 900 medarbejdere i 2015.

Trailermanden i centrum af deleøkonomi

Allan Sønderskov Darré, medstifter og CEO, Freetrailer

Allan Sønderskov Darré, 50 år, har gjort reklamefinansieret udlån af trailere til en profitabel forretning, som i 2015 voksede for 11. år i træk. Trailerparken kender de fleste fra varehuse som Silvan, Ikea og Bilka, og den omfatter i alt 1.400 trailere i Danmark med årligt omkring 200.000 udlejninger. På sin vis var Freetrailer first movers på en af tidens helt store trends, deleøkonomien. Med tidens enorme fokus på deleøkonomi ser direktøren aldeles lyst på fremtiden og håber at kunne udvide konceptet til at omfatte både varebiler og cykler. Allerede i dag kører der freetrailers rundt i både Sverige og Tyskland.

Vækstforløb:

Omsætning: Steget fra 2 mio. kr. i 2010 til 8 mio. kr. i 2014. Vækst i 2014: 163,4 pct.

Ansatte: Steget fra 4 medarbejdere i 2010 til 30 medarbejdere i 2015.

[/text_box]


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu