10 grønne løsninger fik en stemme i New York

Efter en lang flyvetur fra Zambia til New York vil Sharon Kapambwe egentlig helst pleje sit jetlag under dynen. I stedet står hun i et konferencerum på Manhattan og skal til at fortælle virksomhedsledere fra hele verden, hvordan hendes organisation, CIDRZ, bruger mobiltelefoner til at forhindre og behandle livmoderhalskræft i Zambia.

Mandag Morgens grønne initiativ Sustainia præsenterede i New York i aftes dansk tid sit bud på en global top-10 over de bedste bæredygtige forretningsmodeller i 2013. Den stort anlagte FN-konference for internationale virksomheder, Leaders Summit, dannede rammen om lanceringen. Og med konferencen følger et publikum på over 1.000 topledere og eksperter fra hele verden.

”Det er fantastisk for en lille organisation, der til daglig holder til i øde områder af Zambia, at stå her og præsentere vores projekt for hele verden,” siger Sharon Kapambwe, inden hun går på.   

Hun har selskab af fem af de udvalgte virksomheder, der er rejst til New York fra Holland, Danmark og Storbritannien for at være en del af Sustainias lancering.

Ami Valdemoro er mødt frem for at fortælle om det filippinske projekt Liter of Light: en lampe, der udelukkende består af en 1-liters-plastikflaske, klor og vand. Flasken fastspændes i taget, hvor den fanger og anvender sollys til indendørsbelysning i områder uden elforsyning.

”Vores lamper er et eksempel på, at bæredygtige løsninger kan implementeres forholdsvis enkelt i områder, der normalt ikke har ressourcer til udbygning af infrastruktur. Det kickstarter en grøn udvikling her og nu,” lyder det fra Ami Valdemoro.

Det hele startede med en enkelt plastikflaske installeret i en hytte i et af Manilas fattigste områder. I dag er 350.000 lamper udbredt i over 10 lande. Succesen er så åbenlys, at Liter of Light har videreudviklet teknologien og tilkoblet et solcelle-panel, så lampen kan lyse videre efter solnedgang.

Læs om de 10 finalister

 

Forener bæredygtighed og forretning

De 10 løsninger er håndplukkede blandt oprindelig 500 forslag indsendt fra 79 lande.  De spænder fra bæredygtigt tøj til en elektrisk bybus i Kina, der kører 250 km på en enkelt ladning.

Projekterne giver tilsammen et indblik i en ny generation af grønne forretningsmodeller, hvor velfærd, bæredygtig ressourceanvendelse og miljø forenes med økonomisk vækst.

Det gælder for eksempel den engelske virksomhed Mazuma, der udbetaler vestlige forbrugere et pengebeløb for at returnere deres brugte mobiltelefoner, der bliver repareret og derpå solgt i udviklingslande.

”Sustainias top-10-projekter reflekterer innovative tilgange som kan føre til mere bæredygtige industrier. Forhåbentlig vil de inspirere flere virksomheder til at tage grøn praksis til sig,” siger Dr. Rajendra Pachauri, formand for FN’s klimapanel, IPCC.

Stærke løsninger på store udfordringer

Med generalsekretær Ban Ki-moon i spidsen er FN’s virksomhedsinitiativ, UN Global Compact, vært for konferencen i New York. Konferencen stiller skarpt på virksomheders sociale og miljømæssige ansvar, og den præsenterer en ny ramme for, hvordan virksomheder bør tackle globale udfordringer som eksempelvis klimaforandringer. Der bliver derfor ivrigt noteret, mens de ti projekter afslører nye løsninger inden for bl.a. ressource- og fødevarespild samt opbevaring af vedvarende energi.

Et eksempel er den unge hollandske virksomhed Tvilight, der har udviklet intelligent gadebelysning, der automatisk dæmper lyset, når gaderne ligger øde. Så snart en cyklist eller bil kører ind i området, skrues lyset op til fuld styrke.
”40 pct. af en kommunes elektricitetsregning går til gadebelysning. Vores løsning sparer kommuner og storbyer op til 80 pct. af den udgift. Systemet er meget fleksibelt og passer på alle lysmaster rundt omkring i verden – også selv om der bruges glødelamper,” fortæller Martin Dam Sørensen fra Tvilight.

”For os er det et spørgsmål om at få udbredt kendskabet til vores løsning. Og som ny virksomhed er det hårdt arbejde at banke døre ind. Derfor er det fantastisk at stå her i dag og præsentere den for beslutningstagere på meget højt niveau.”

Denne betragtning går igen i Sustainias egen præsentation af de 10 projekter.

”De ti virksomheder demonstrerer, hvor langt vi er nået i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Eksemplerne giver grund til optimisme. Problemet er blot, at de fleste løsninger er ukendte og ikke opnår den fortjente gennemslagskraft,” fortæller Erik Rasmussen, direktør for Mandag Morgen og stifter af Sustainia.

”Med Sustainia har vi ønsket at skabe et fælles mødested for de bedste løsninger fra hele verden.”

Arnold Schwarzenegger finder vinderen

De 10 udvalgte projekter skal nu kæmpe om den internationale pris Sustainia Award, der i november uddeles til det projekt, der vurderes at have størst potentiale for at fremme bæredygtighed globalt.

En komite bestående af Arnold Schwarzenegger, tidl. statsminister for Norge Gro Harlem Brundtland, formand for IPCC Dr. Rajendra Pachauri og EU-kommissær Connie Hedegaard vil udvælge den endelige vinder blandt de 10 udvalgte forretningsmodeller.

”Det er ikke let at vælge én, men jeg ser frem til at præsentere vinderen af Sustainia Award i København," siger Rajendra Pachauri.

Prisen bliver uddelt ved et stort internationalt arrangement på Det Kongelige Teater i København den 7. november.

Du kan købe billet til arrangementet her.

Læs mere på www.sustainia.me.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu