28 eksperter skal finde et nyt klimasprog

Når FN’s klimapanel i dag fremlægger sin nye rapport, vil vi endnu en gang få udmalet klimaforandringernes forfærdelige konsekvenser. Men erfaringen tyder ikke på, at det vil få virksomheder, politikere eller borgere til at ændre adfærd. Dommedagsretorik og undergangsscenarier gør snarere folk apatiske og desillusionerede. Nu indleder mere end 25 forskere, reklamefolk, kunstnere, journalister, virksomhedsledere og aktivister jagten på et nyt sprog, der kan gøre klimakampen til en folkesag. Det sker på Sustainias symposium “We Need To Talk” i næste uge.

Beviser er ikke altid nok til at overbevise andre om, at du ret. Det har klimaforkæmperne måttet sande i årtier. 97 pct. af de seneste 20 års klimaforskning konkluderer, at den globale opvarmning er menneskeskabt, men anbefalingerne til, hvad der må gøres, trænger ikke igennem til virksomheder, politikere eller borgere.

Erhvervslivets produktion bliver ikke lagt fundamentalt om, politikerne vedtager ikke bindende klimamålsætninger, og vi kører stadig alene i biler med plads til fem og serverer mere australsk bøf end nogensinde.

Når FN’s klimapanel IPCC i dag fremlægger sin nye rapport om de globale klimaforandringer, får vi endnu et billede på de uoverskuelige konsekvenser: Borgerkrige, hungersnød og flere hundrede millioner klimaflygtninge. Men de dystre forudsigelser kommer heller ikke denne gang til at forandre det store.

Login