30.000 køer kan opfylde verdens behov for kød

Den første laboratorieskabte hamburger er allerede blevet serveret. Den blev frem­stillet af den hollandske professor Mark Post i 2013. Han forventer, at kunstigt kød vil være i butikkerne i løbet af de næste fem-seks år, og at det på længere sigt vil kunne erstatte størstedelen af al konventionel kødproduktion. Fremtidsforsker vurderer, at kunstigt kød kan få succes blandt forbrugere, der vil have et billigere alternativ til den ‘ægte’ vare.

I 1931 skrev Winston Churchill sit essay ”Fifty Years Hence”, hvori han forsøger at forestille sig, hvordan verden vil se ud 50 år senere. En af hans spådomme var, at vi ville ”undgå den absurditet at opdrætte en hel kylling for blot at spise brystet eller vingen”, og at det ville ske ”ved at dyrke delene hver for sig i et passende medie”.

I dag opdrætter vi stadig hele dyr, men muligheden for at dyrke kød, mælk og æg uden at have levende dyr i produktionskæden, som den nu afdøde britiske statsmand forudså for snart 85 år siden, rykker hastigt nærmere.

Det mest radikale eksempel er den hollandske professor Mark Posts arbejde med at dyrke kødceller i kultur. I 2013 kunne han under intens mediedækning servere den første laboratorieskabte hamburger, og siden har han arbejdet på at strømline produktionen for at bringe prisen ned.

Login