5.500 globale ledere: Verdens kriser skal løses af virksomhederne

Det bliver ikke det offentlige, der kommer til at drive de nye løsninger på globale udfordringer frem. Politikerne har hverken kapacitet eller gennemslagskraft til at forfølge de nye muligheder, lyder vurderingen fra 5.567 ledere fra hele verden i årets Global Opportunity rapport, der offentliggøres i dag.
Marianne Kristensen Schacht

Over hele kloden mangler politikere kapacitet og gennemslagskraft til at gøre noget ved verdens største kriser. Det bliver derfor ikke politikerne, der knækker ungdomsarbejdsløsheden, sikrer rent vand i verdenshavene eller luft, der ikke skader folkesundheden i vores storbyer. Ej heller bliver det politikerne, der løser problemet med for lidt mad til at mætte klodens voksende befolkning, eller finder det næste wonderdrug, der sikrer, vi ikke dør af småinfektioner, når antibiotika ikke længere kan slå almindelige vira ihjel.

Fra risiko til mulighed

Global Opportunity Report er en årlig tilbagevendende rapport udarbejd1et af Mandag Morgen i samarbejde med DNV GL og UN Global Compact. Rapporten identificerer, prioriterer og uddyber mulige løsninger på globale risici og analyserer samfundsværdien af – samt forretningspotentialer ved – at forfølge disse. Filosofien bag er, at enhver risiko rummer en mulighed. Derfor er rapportens udgangspunkt at identificere fem globale risici, der kan fungere som motorer for innovation af nye produkter og løsninger, som vil være til gavn for samfundet.
Efterfølgende er der identificeret 15 muligheder, som er prioriteret efter hhv. forretningspotentiale og samfundsværdi. Over 5.500 ledere fra virksomheder med over 100 ansatte, beliggende i regioner i hele verden, er, via analysevirksomheden YouGov, blevet engageret i at udpege og prioritere såvel risici som muligheder.
Det er anden gang Mandag Morgen udgiver Global Opportunity Report. Afsløringen af årets rapport og de 15 nye muligheder sker på en konference i DNV GLs hovedkontor i Høvik ved Oslo i dag, tirsdag 26. januar, kl. 12:30. Lanceringen kan følges live her. Selve rapporten kan downloades via projektets hjemmeside på www.globalopportunitynetwork.org.

Så klart lyder budskabet fra 5.567 ledere fra hele verden i årets Global Opportunity Report, som Mandag Morgen sammen med DNV GL og FN’s Global Compact i dag offentliggør. Se tekstboks.

Mistilliden til, at det politiske system kan gøre en forskel, er global. Selv fra ledere i det offentlige lyder det verden over, at forandringerne til det bedre ikke vil være drevet af regeringer eller offentlige aktører. For det offentlige mangler kapacitet til at handle på de muligheder, som store kriser udløser. Samtidig er den politiske gennemslagskraft til at gøre noget ved udfordringerne lav. Og endelig er den offentlige sektor den mindst tilbøjelige blandt alle interessenter til at forfølge nye muligheder i kriserne. Det på trods af, at den offentlige sektor selv vil blive hårdt ramt af en række af de store problemer. Se figur 1.

”Når det offentlige bliver handlingslammet og ikke ser sig som en aktiv spiller i et stadig mere komplekst risikolandskab, så bliver sektoren reaktionær snarere end proaktiv,” lyder det i årets Global Opportunity Report.

Mangel på politisk opbakning

Men de største positive forandringer drives netop i tæt samspil mellem intelligent offentlig regulering og innovatører fra alle sektorer. Et godt eksempel er den lovmæssige regulering af landbruget i forhold til at spare på vand og gødning. Her har reguleringen drevet innovation af ny teknologi, der kan hjælpe landmændene med at producere flere fødevarer med færre ressourcer.

”Når innovation er bedst, understøttes det af de rigtige rammevilkår, og regeringerne kan hjælpe med at drive den forandring,” lyder det i rapporten.

Herhjemme er en række af landets styrkepositioner og største eksportsucceser netop født af intelligent regulering. Men at dømme efter de 5.567 adspurgte offentlige og private ledere i årets Global Opportunity rapport vil den effektfulde dynamik ikke komme i spil, når det gælder løsningerne på de store globale udfordringer.

Lav tiltro til politisk handling" caption="Figur 1

Figur 2" align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/protected-files/2016/03/MAK_Fig02_Politikere-står-i-vejen-for-muligheder.png" image_width="0" image_full=" https://www.mm.dk/wp-content/uploads/protected-files/2016/03/MAK_Fig02_Politikere-står-i-vejen-for-muligheder.png | Forstør   Luk

De 5.567 ledere finder det mest sandsynligt, at der er teknologi og økonomi til at handle på mulighederne, mens tiltroen til den politiske sektor er lavest.

Kilde: Global Opportunity Report 2016 [/graph]

De løsninger vil i stedet være drevet af erhvervslivet. Udviklingen vil derfor ske, hvor der er størst markedspotentiale, frem for hvor problemer og muligheder er størst for alle sektorer. Ifølge de 5.567 ledere vil virksomhederne i alliance med civile borgere gå forrest i at udvikle bæredygtige muligheder på ryggen af de største kriser. Traditionelt er det ellers staterne, der har været de ansvarlige for at håndtere og løse sociale problemer som bl.a. ungdomsarbejdsløshed. Men når staterne ikke løfter ansvaret, må andre aktører træde til. Og erhvervslivet sidder allerede med en række stærke kompetencer bl.a. inden for klimaforandringer, hvor virksomhedernes forretning samtidig gør en positiv forskel for samfundet. Men typisk er de kompetencer netop udviklet i kølvandet på intelligent regulering fra den politiske sektor.

Men tilsyneladende har erhvervslivet udvidet synet på, hvad der både er god forretning og godt for samfundet, fremgår det af årets Global Opportunity, og erhvervslivet står til at blive de nye aktivister, drevet af det næste store marked.

”Dette er ikke motiveret af ren altruisme, men snarere af en stigende anerkendelse af, at sociale risici er ødelæggende for bundlinjen og kan indeholde muligheder for forretningen, hvis risiciene adresseres,” står der i rapporten.[graph title="Politikere står i vejen for muligheder" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Global Opportunity Report 2016

Forretning i unge ledige

De 5.567 adspurgte ledere ser størst muligheder i at adressere ungdomsarbejdsløsheden. Globalt er en fjerdedel af verdens unge mellem 15 og 24 år uden job, og i det kommende årti vil yderligere en milliard mennesker på verdensplan træde ind i den arbejdsdygtige alder. Jo flere arbejdsløse og dermed øgede udgifter til overførsler, jo lavere vækst og skatteindtægter. Og så er der hele aspektet med den lave sociale sammenhængskraft i lande, hvor mange unge står uden for arbejdsmarkedet. I mange af de lande udgør udsigten til et stigende antal arbejdsløse unge en potentiel bombe under samfundet, fordi det vil føre til stigende utilfredshed og social uro.

Men lederne ser alligevel muligheder i den enorme udfordring: digitaliseringen giver muligheder for at matche kompetencer i fjerne egne af verden med job i den anden ende af kloden. Og der opstår nye muligheder for at opkvalificere flere unge via f.eks. e-læring. Mange vil også i fremtiden selv skulle skabe deres job og være iværksættere. Det kan med fordel ske i tæt samarbejde med etablerede virksomheder, der får ny energi og ideer ind. Derudover peger GOR-panelet på, at der er store muligheder i at nytænke hele måden, vi uddanner på. Fremtidens arbejdsmarked vil forandre sig konstant og hurtigere, end uddannelsesinstitutionerne kan nå at følge med. En af løsningerne er derfor et tættere samspil mellem uddannelsesinstitutionerne og virksomhederne undervejs i de unges uddannelse, lyder det i rapporten.

I årets Global Opportunity rapport er ledere verden over også blevet spurgt, hvor godt vi så er klædt på til at vende risici til muligheder målt på en skala fra 1 til 10 inden for økonomi, teknologi og politisk. Størst er tiltroen til, at vi i dag har den nødvendige teknologi til at skabe forandring og nye muligheder. Dernæst kommer vurderingen af, at der er økonomi til at forfølge mulighederne i kriserne. I bund ligger troen på, at der er politisk kapacitet til at arbejde med problemerne som nye muligheder. Se figur 2. Troen på, at der er politiske kapacitet og vilje til forandring, er ligefrem negativ i enkelte regioner. Og den er alarmerende lav, hvis man tæller de regionale resultater sammen til en global værdi.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu