Åbne breve er det nye våben i klimakampen

En informationskrig om klimaet udspiller sig på de sociale medier og i åbne breve til FN. I sidste uge trak det overskrifter verden over, da FN modtog et opråb fra 11.000 klimaeksperter. Men kort forinden landede et andet brev underskrevet af 700 mennesker, der også kalder sig klimaforskere og fagfolk med budskabet: Der er ingen klimakrise. Her får de klimaskeptiske budskaber et grundigt eftersyn.

I begyndelsen af november bragede en opsigtsvækkende erklæring om klimakrisen igennem mediebilledet, både i Danmark og resten af verden. Flere end 11.000 forskere fra 153 lande slog alarm. Krisen truer menneskehedens eksistens, hed det i erklæringen, der blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift Bioscience Magazine.

Der har ganske vist lydt en kritik af, at langtfra alle 11.000 forskere faktisk forsker i klimaforandringer. Men ikke desto mindre vejer erklæringen tungt i den internationale debat.

Men erklæringen er ikke den eneste tekst, der har rykket ved debatten den seneste tid. Fem uger forinden blev et åbent brev sendt afsted til FN’s generalsekretær, António Guterres, med det stik modsatte budskab. Et brev, der var initieret af det hollandske Climate Intelligence Foundation (Clintel) og underskrevet af mere end 700 personer – heriblandt seks danskere – som angiveligt er ”forskere og fagfolk”.

Login