Årets Sustainia-vinder begrænser vandspild med big data

Claus Kragh

80 milliarder kr. Så mange penge taber vandværker verden over på, at et sted mellem en fjerdedel og en tredjedel af det vand, de producerer, forsvinder undervejs i distributionen frem til kunderne.

Det er grundlaget for den succesrige forretning, som torsdag aften gjorde den israelske big data-virksomhed TaKaDu til vinder af Mandag Morgens globale bæredygtighedspris, Sustainia Award 2013.

Sustainia Award

Sustainia Award uddeles af Mandag Morgens grønne tænketank, Sustainia, i samarbejde med Arnold Schwarzeneggers klimainitiativ R20, EU-Kommissionen, UN Global Compact og International Federation for Housing and Planning (IFHP).

Bag Sustainia står også en lang række virksomheder og fonde, heriblandt: Realdania, Novo Nordisk, DNV, Philips Lighting, Brunata, Rambøll, Microsoft, GE, Cisco og Gehl Architects.

Vinderen er fundet blandt mere end 500 indstillede projekter, hvoraf de 100 bedste er præsenteret i publikationen Sustainia100.

Se også indslaget fra DR2 Nyhedstimen 7. november 2013, hvor EU’s klimakommissær Connie Hedegaard og direktør for Mandag Morgen og stifter af Sustainia, Erik Rasmussen, fortæller om bæredygtighed.

Prisoverrækkelsen fandt sted i Det Kongelige Teater i København i overværelse af flere end 1.000 gæster. En priskomité med Californiens tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger i spidsen har udvalgt TaKaDu blandt flere end 500 indstillede bæredygtighedsprojekter fra 79 lande.

”Dette er et fremragende eksempel på den slags løsninger, vi har behov for. Ved hjælp af avanceret teknologi afhjælper de et alvorligt problem, som mange befolkninger rundt om i verden står over for, vandmangel,” siger Schwarzenegger, der kalder TaKaDus medarbejdere for ”ægte grønne actionhelte”.

Hollywood-stjernen, der som formand for sammenslutningen af klimavenlige regioner, R20, har gjort grøn omstilling og bæredygtighed til sit centrale budskab, har i priskomitéen selskab af Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, og den indiske formand for FN’s Klimapanel, Rajendra K. Pachauri.

”Aftenens vinder er et glimrende eksempel på, hvordan vi kan optimere brugen af vand, der er vores mest værdifulde ressource. TaKaDus enestående teknologi hjælper til at reducere vandspild og sikre vandforsyningen til de voksende befolkninger,” siger Pachauri, der præsenterede vinderen i Det Kongelige Teater.

Amir Peleg, administrerende direktør og grundlægger af TaKaDu, er i sagens natur meget glad for, at hans virksomhed vinder Sustainia Award. Prisen til det israelske selskab kommer kort efter, at man i oktober fik den store amerikanske koncern 3M som investor. 3M New Ventures har skudt 6 millioner dollar – godt 33 millioner kr. – i virksomheden, hvilket understreger TaKaDus store vækstpotentiale. Tidligere har også ABB-koncernen investeret i TaKaDu.

Torsdag aften var bl.a. den islandske kunstner Olafur Eliasson på scenen, hvor han med publikum opførte værket Little Sun.

”Lige nu arbejder vi i seks lande: Australien, Chile, Israel, Storbritannien, Spanien og Portugal. Men der er meget store muligheder rundt om i verden, hvor der findes flere end 250.000 vandforsyningsvirksomheder,” siger Amir Peleg.

TaKaDus forretningsmodel består i at anvende avanceret software til at hjælpe forsyningsselskaberne med at udnytte de store mængder data, som selskaberne i forvejen selv ligger inde med.

TaKaDu-konsulenterne kan på den måde hjælpe med at diagnosticere uregelmæssigheder, lækager og sprængte rør. Hurtig opsporing og udbedring af fejl på ledningsnettene giver store besparelser, både i form af mindre vandspild og mindre komplicerede reparationer, da uopdagede udslip typisk fører til komplicerede skader.

Nødvendighed skaber innovation

Det er langtfra tilfældigt, at TaKaDu er født i Israel. Landet har siden sin grundlæggelse haft begrænset naturlig vandforsyning som en strategisk udfordring. Derfor har fremskaffelse og effektiv udnyttelse af vand været en absolut hovedprioritet for skiftende israelske regeringer i årtier, og det har ført til skabelsen af en israelsk vandindustri, der i dag tæller flere end 280 private og offentlige virksomheder.

Amir Peleg selv er også en på mange måder typisk israelsk historie. Han er uddannet i den israelske hærs specialiserede enhed for digital efterretningsvirksomhed, og efter universitetsuddannelser i Israel og Frankrig gik han ind i det digitale iværksættermiljø, som Israel ligeledes har satset meget på. Det førte til, at han i 2006 grundlagde big data-virksomheden YaData, som han kun to år senere solgte for omkring 200 millioner kr. til Microsoft.

Se TaKaDus præsentationsvideo.

Herefter var han på udkig efter et nyt projekt, og han fik hurtigt øje på mulighederne for at skabe en ny forretning ved at kombinere sin viden om big data og iværksætteri med den store viden om vandteknologi, som findes i Israel.

”Den viden har vi udviklet, fordi vi altid har haft mangel på vand. Sådan er det jo med meget innovation. Når en situation på et bestemt område er kritisk, så må man tænke kreativt for at udvikle nye løsninger,” siger Peleg, som tilføjer, at der i Israel også er god adgang til venturekapital.

Han understreger, at der i Danmark og mange andre steder i verden også findes rigtig dygtige vandvirksomheder. Men han anfører samtidig, at disse virksomheder ofte er meget ingeniørtunge, og at deres infrastruktur tit er gammel og nedslidt.

”Det, vi gør i TaKaDu, er at hjælpe virksomhederne med at tilføre viden om matematik og algoritmer, og på den måde hjælpe dem med at udnytte de mange data, som de ofte selv ligger inde med. Vi hjælper dem så at sige ind i big data-tidsalderen med alle de muligheder, den indebærer,” siger Peleg.

Han vil ikke ud med omsætningstal for TaKaDu, men henviser til selskabets aktiviteter i eksempelvis Portugal, hvor man i samarbejde med virksomheden Indaqua hjælper kommunale vandforsyningsselskaber til at reducere vandspildet. I det tørre sydeuropæiske land har det gennemsnitlige spild været på mellem 20 og 30 pct., hvilket ifølge Verdensbanken svarer til gennemsnittet på verdensplan. Både i Portugal, Chile og andre steder har man hjulpet virksomheder med at reducere vandspildet med 6-8 procentpoint svarende til omkring 30 pct.

”Jeg ved, at der findes mange dygtige virksomheder i Danmark, som beskæftiger sig med udvikling af intelligente vandløsninger. Og jeg håber at få lejlighed til at tale med dem, nu hvor Sustainia-prisen skaber opmærksomhed omkring os i Danmark,” siger Amir Peleg.

Under alle omstændigheder er der nok at tage fat på. OECD anslår, at efterspørgslen efter vand vil stige med 55 pct. fra 2000 til 2050, og at 40 pct. af verdens befolkning til den tid vil leve i regioner, hvor adgangen til vand er under pres.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu