Aarhus giver kærlighed i stedet for hjemmehjælp

Aarhus Kommune har sparet et trecifret millionbeløb ved at nedbringe andelen af ældre, der modtager hjemmehjælp, fra 25 pct. til 18 pct. Med lanceringen af en ny politik på ældreområdet har Aarhus knækket den kurve, der presser de kommunale budgetter over hele landet, fordi der bliver flere og flere ældre danskere. Med sin nye ældreomsorg taler Aarhus Kommune om ”mere kærlighed og frihed til borgerne” og satser markant på rehabilitering og velfærdsteknologi. Nu klarer de ældre sig uden hjemmehjælp. Og formanden for Ældrerådet i Aarhus Kommune er begejstret.

I al ubemærkethed har Danmark rundet et skarpt statistisk hjørne. Antallet af personer over 65 år har passeret 1 million. Og om små 30 år vil de være 1,5 millioner. Det lægger et voldsomt pres på de kommunale udgifter til ældrepleje, og overalt i landets kommuner arbejder man på at gøre de ældre borgere mere selvhjulpne og mindre afhængige af hjemmehjælp fra kommunen.

I Aarhus Kommune har man knækket kurven, og andelen af ældre borgere, der modtager hjemmehjælp, er faldet fra 25 pct. til knap 18 pct. siden 2010 – godt hjulpet på vej af en ny strategi, hvor de ældre trænes op til at klare hverdagen selv. Se figur 1. Kommunen har allerede sparet et trecifret millionbeløb og fortsætter kursen: I 2016 er målet, at 9 ud af 10 aarhusianere over 65 år skal klare sig i alderdommen uden kommunal hjælp til praktiske ting som rengøring og tøjvask.

Det er en blanding af rehabilitering og velfærdsteknologi, der skaber resultaterne i Aarhus. I 2012 gennemførte mere end 1.500 borgere et intensivt rehabiliteringsforløb i programmet ”Grib Hverdagen” mod kun godt 600 året før. Og kommunen investerer hvert år 10 millioner kr. i at udvikle og indføre velfærdsteknologiske hjælpemidler. Men først og sidst er det en mental omvæltning, hvor personale og borgere lærer at forstå kommunens rolle på en helt ny måde.

Login