Alle kigger på Thulesen Dahl

Dansk Folkeparti får en hovedrolle de kommende måneder. Kristian Thulesen Dahl er under stort pres for at lave aftale med regeringen uden S og skaffe nye indrømmelser.

Torben K. Andersen

Partiernes tilstandsrapport

Efteråret er højsæson for politiske landsmøder. Mandag Morgen analyserer hvert parti forud for dets landsmøde. I denne uge er det Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale.

Mette Frederiksens balancegang

Alle kigger på Thulesen Dahl

Kuk, kuk – har nogen set Morten Østergaard?

Kristian Thulesen Dahl står foran nogle af sine vigtigste måneder i sin tid som formand for Dansk Folkeparti. Når han på lørdag går på talerstolen i Herning Kongrescenter til partiets årsmøde, er der på overfladen lagt op til et DF Classic med de sædvanlige temaer om udlændinge og velfærd. Men det er jubel før politisk storm.

Partiet vil blive tryktestet alvorligt de kommende måneder på nogle af sine kerneværdier såsom forsvaret for velfærd og økonomisk lighed. Lykkes det ham ikke at få fjernet indtrykket af store skattelettelser til de mest velhavende i regeringens skattereform, kan partiet risikere at bløde endnu flere vælgere til Socialdemokratiet. 

Det skal de tale om på landsmødet:  

Traditionen tro vil udlændinge komme til at fylde en stor del af landsmødet. Asylstramninger og hjemsendelse af udlændinge vil præge mange af talerne sammen med krav om at få stoppet den aktuelle bandekrig i de store byer. Krav om flere penge til ældre, sygehuse og politibetjente vil også være blandt de dominerende emner. Det samme vil selvfølgelig kampen mod store skattelettelser til de mest velhavende samt det kommende kommunal- og regionsrådsvalg til november. 

Vælgerne siver fra DF

Figur 1 | Forstør   Luk

DF ville miste syv mandater, hvis der var valg i morgen

Kilde: Kasper Møller Hansen for Altinget pba. af meningsmålinger fra Gallup/Berlingske, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Altinget/Nordstat, Greens/Børsen og Epinion/DR.

Det vil de ikke tale om:

EU's antisvindel-enhed, OLAF, undersøger for øjeblikket, om Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti har misbrugt EU-midler. Sagen vil blusse op igen og kan få alvorlige konsekvenser for både hovedpersonen selv og partiet. Men det kommer vi ikke til at høre så meget til i Herning.

Formandens form:  

Kristian Thulesen Dahls optakt til landsmødet har været god. Det tætte samspil med Socialdemokratiet i foråret har bragt partiet i en gunstig position. Alliancen har spændt ben for regeringens planer om en højere pensionsalder og lettelser af topskatten. Hans forhold til Lars Løkke Rasmusen synes også at være blevet bedre på det seneste. Han har også skaffet mange af de vælgere tilbage, som flygtede fra partiet sidste efterår som følge af sagen om misbrug af EU-midler.

Men nu kommer alvorens time. Thulesen Dahl skal de kommende uger vise, at han kan lave store forlig med regeringen uden Socialdemokratiet, for at kunne forsvare, at han forsat peger på Løkke som statsminister efter næste valg. Og det kan blive svært. Regeringens skattereform øger uligheden markant og giver de højeste skattelettelser til de mest velhavende. Den profil er totalt uspiselig for DF. Han skal derfor have markante indrømmelser for at kunne forsvare en aftale.

Samtidig er han presset på den anden fløj. Specielt af Nye Borgerlige, som synes at have medvind i meningsmålingerne for tiden. Men også tidligere V-vælgere, som har sat deres lid til Kristian Thulesen Dahl som en del af den borgerlige familie, kan nu vende ham ryggen som følge af efterårets mulige aftaler om skat og finanslov. Og så risikerer partiet oven i købet af få et af sine sjældne valgnederlag ved kommunalvalget til november. 

Status før kommunalvalget: 

Dansk Folkeparti skal forsøge at gentage den fantastiske sejr ved kommunalvalget for fire år siden. Partiet blev dengang det tredjestørste kommuneparti med 256 mandater – svarende til en fremgang på 70 mandater – og med Carl Christian Ebbesen i København fik partiet sin første borgmester nogensinde. Valget var et gennembrud for partiet lokalt og gav for alvor Dansk Folkeparti en langtidsholdbar lokal forankring i det meste af landet.

Siden har der dog været meget ballade. Hver 8. medlem har forladt partiet og er primært blevet løsgængere, mens et par håndfulde er skiftet til Venstre eller Nye Borgerlige.

Partiet har ved de seneste tre kommunalvalg klaret sig 6-7 procentpoint dårligere end i de nationale meningsmålinger. Holder den statistik, vil partiet stå til at få stort set det samme valgresultat som for fire år siden. 

Skulle Dansk Folkeparti tabe nogle af sine mange mandater, kan nye borgmesterposter dog mere end opveje tabet. Størst sandsynlighed for at sikre flere gyldne kæder ser ud til at være folk som Mikkel Dencker i Hvidovre, finansordfører René Christensen i Guldborgsund og Jens Henrik Thulesen Dahl, formandens storebror, i Assens.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu