Amerikanske stater blæser på Trump og satser stort på havvindmøller

Ti stater på USA’s østkyst vil investere 500 milliarder kroner i havvindmølleparker. ”Vi vil være USA’s svar på Danmark, når det gælder havvindmøller,” siger Stefan Pryor, handelsminister i staten Rhode Island. Ørsted-ejede Deepwater Wind spiller allerede en vigtig rolle i den ambition.

Det sker ikke ofte, at der i USA åbner sig et nyt industrielt marked med udsigt til investeringer på flere hundrede milliarder kroner. Og at man samtidig nøgternt kan konstatere, at danske firmaer står i forreste række til at levere både teknologien og finansieringen.

Men det er det, der sker lige nu ved USA’s østkyst. Frem mod 2030 vil der ved New Englands kyster og længere mod syd blive bygget vindmøller for mindst 400 milliarder kroner. Ifølge konsulenthuset McKinsey kan det endda meget vel vise sig, at de samlede investeringer bliver på over 500 milliarder kroner.

Endnu står der blot fem havvindmøller ved øen Block Island 200 kilometer øst for New York City, men i løbet af de kommende år bliver der bygget havvindmølleparker i meget stor stil på østkysten. Se figur 1.

Login