Ny analyse: Danmark mangler et børsmarked for de små

Et velfungerende børsmarked for små og mellemstore selskaber er et afgørende redskab, hvis vi skal skabe nye, store virksomheder herhjemme. Og så længe vi ikke har det, får erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen svært ved at indfri sine ambitioner om at skabe 32 nye virksomheder med mere end 1.000 ansatte inden 2020, sådan som han har bebudet. ”Ministerens ambitioner er gode og vigtige, men forudsætningerne for at vokse i Danmark er ikke til stede i dag. I dag slipper vi selskaberne for tidligt,” siger Claus Gregersen, direktør i Carnegie Investment Bank og formand for Børsmæglerforeningen. Tallene taler nemlig for sig selv. I Sverige er 81 selskaber blevet børsnoteret siden 2014, mens kun 4 selskaber har fundet vej til fondsbørsen i samme periode herhjemme.

Dobbelt så mange danske virksomheder bliver solgt til udlandet som tilsvarende svenske selskaber. Og de danske virksomheder bliver solgt markant yngre end de svenske. Men hvis de mindre og mellemstore danske virksomheder kunne hente tilstrækkelig kapital til at vokse sig store på fondsbørsen herhjemme, så ville det styrke pipelinen af fremtidige danske erhvervslokomotiver med danske arbejdspladser og vækst til følge.

Sådan lyder konklusionen på en ny analyse af gevinsterne ved at adressere barrierer for virksomheders adgang til vækstkapital. Bag analysen står et konsortium af partnere med Axcelfuture i spidsen. Analysen blev fremlagt i fredags på konferencen ’Hvordan bliver flere vækstvirksomheder børsnoteret i Danmark?’, som havde fokus på, hvordan vi ved hjælp af mere risikovillig kapital får skabt vækst blandt landets smv’er.

”Danske aktier i smv-segmentet står i dag sidst i køen, når der skal investeres. Det betyder, at en lang række vækstvirksomheder har dårligere kår i Danmark. Derfor er vi nødt til at se på, hvordan vi kan få frigivet mere risikovillig kapital," siger Christian Frigast, formand for Axcelfuture og managing partner i kapitalfonden Axcel.

Login