Driver du GPS-ledelse?

På område efter område vil maskinerne blive smartere og mere kompetente, end vi selv er. Udfordringen bliver at bruge maskinen til at understøtte og hjælpe os til at gøre det, vi vil, bedre og hurtigere – og holde fast i, at det er os, der leder maskinerne, ikke omvendt.

For nylig skulle min kone og jeg besøge nogle venner et par timers kørsel fra os. Jeg kender egentlig godt vejen, men vi satte alligevel GPS’en til. Da vi nærmede os, fortalte den os, at vi skulle køre ad en anden vej, end vi plejer.

”Det skal Google ikke bestemme,” erklærede jeg handlekraftigt, ”jeg har kørt den her tur masser af gange, der må være noget, de har misforstået.”

… Og så kom vi ellers ud på nogle meget snørklede små veje, som jeg overhovedet ikke kunne genkende – inden jeg måtte overgive mig til Google, som tålmodigt beregnede en ny rute, der bragte os frem.

Login

  • Anmeld

    Kim Andersen · Cand.scient.pol

    GPS signalet er væk

    Kære Peter

    Jeg kan ikke lade være med at hæfte mig ved det ligegyldige i dit indlæg qua dit eksempel om GPS'en. For det første har GPS'en eksisteret i rigtig mange år. GPS systemet modsat eksempelvis Glasnoss ejes af det amerikanske militær og har været brugt til krigsførsel. Samtidig har GPS adgangen været til stede i mange år og har absolut intet med kunstig intelligens at gøre. Det er et stykke software der ud fra en tidslig betragtning beregner den meste effektive vej uden skelen til eksempelvis brændstof økonomi osv. Det kan man få den til, men den gør det ikke som udgangspunkt. Man kunne i princippet bruge et lignende eksempel med automatisk stavekontrol og gætterier baseret på mønstre. Det illustrerer heller ikke kompleksiteten i forhold til computere og mennesker.