Løkkes hækkeløb: Anders Samuelsens øjne

2016 er et skæbneår for statsminister Lars Løkke Rasmussen med talrige forhindringer forude. De bliver en afgørende test for Løkkes styrke som statsminister, hans eftermæle og sammenholdet i blå blok. I en analyse i otte akter gennemgår Mandag Morgen Løkkes største udfordringer i sit politiske hækkeløb for resten af året. Dette afsnit handler om, hvordan en eventuel skattereform kan medføre, at Løkke må opgive skattestoppet.


SKAT. Siden valget har Anders Samuelsens entydige fokus på lettelser i topskatten nærmest reduceret hans parti til en en-sags-bevægelse. Uden lettelser har han truet med at trække støtten til Løkke.


”Du kan selv se mig i øjnene og se, hvor stålsat jeg er," har Anders Samuelsen sagt i et indslag på TV2, der er blevet set tusinder og atter tusinder af gange på de sociale medier.

Det er derfor svært at se, at Liberal Alliance kan lade sine 14 mandater stemme for en skattereform uden lettelser i topskatten. Det er også vanskeligt at forestille sig en reform uden de lettelser i bunden, som både Venstre og Dansk Folkeparti har sat på ønskesedlen.

Skal begge ønsker honoreres, bliver det dyrt. Meget dyrt. Og står det til Kristian Thulesen Dahl, skal skattereformen helt droppes.

Det er dog værd at bemærke, at DF-formanden hele tiden understreger, at han udtaler sig ”på det grundlag, vi kender”. Det vil altså sige, efter Finansministeriet har fremlagt beregninger af de manglende skatteindtægter fra Nordsøolien og de ekstra udgifter som følge af flygtningene.

Det er en vigtig detalje. For finansminister Claus Hjort Frederiksen har også slået fast, at han i forbindelse med 2025-planen vil fremlægge forslag til nye reformer, der kan skabe det nødvendige økonomiske råderum.

Om regeringen løse få både økonomi og de politiske partier til at mødes her, kan kun fremtiden vise. Men sagen er gjort af et stof, der kan smadre sammenholdet i blå blok og udløse folketingsvalg.

Samtlige skattereformer siden 1989 har lettet skatten i både top og bund. Finansieringen er sket ved at lade skatter eller afgifter på andre områder stige. Når der ikke er ret mange ”gratis” milliarder kroner i det økonomiske råderum, kan det endnu engang blive opskriften på en skattereform.

Der er bare et stort men: Hvis det sker, bryder regeringen med sit eget højt profilerede skatte- og byrdestop. I regeringsgrundlaget understreges det ligefrem, at "det indebærer, at der som udgangspunkt ikke kan gennemføres skatteomlægninger".

Men pengene skal findes. Det kan være forklaringen på, at Claus Hjort Frederiksen har sagt, at ejendomsværdibeskatningen – trods regeringsgrundlaget – er til forhandling, når Folketinget til efteråret skal udforme et nyt ejendomsvurderingssystem.

En reform af både vurderingsgrundlag og ejendomsværdiskat kan give en mere fair beskatning – og frigive milliarder til lettelser af f.eks. topskatten.

Hvis det skal ske, er det ikke bare Hjort Frederiksen, men også Søren Pape og Anders Samuelsen selv, der må finde sig i, at en større skattereform udfordrer skattestoppet. Men får Anders Samuelsen mærkbare lettelser af topskatten, kan det være, han vil sige ja til et opgør med skattestoppet. Og så må Løkke og Claus Hjort finde ud af, hvordan de vil tackle de anklager om løftebrud, som med garanti vil komme, hvis de ændrer boligskatten.

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Lars Krarup

Formand, Realdania, formand, Team Danmark
Slagter (1991)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu