Apple vil bruge iPhonen til at opdage depressioner og kognitiv svækkelse

Smartphones opsamler mængder af data, som kan bruges til at afsløre sindslidelser. Apple samarbejder med forskere og medicinalindustri for at udnytte de muligheder, fortæller kilder til Wall Street Journal. Men hensyn til datasikkerhed kan få ambitionerne til at støde på grund.

Foto: Tyrone Siu/Reuters/Ritzau/Scanpix

Apple arbejder på at udvikle teknologi, der kan være med til at diagnosticere depres­sion og kognitiv svækkelse, der kan udvikle sig til demens. Selskabet har planer om at udvikle værktøjer, der kan udvide dets stadigt større portefølje af sundhedsrelaterede ydelser, fremgår det af kilder, der kender til sagen, og af dokumenter, som The Wall Street Jour­nal har fået adgang til.

Ud fra en stor mængde data om mo­bilitet, fysisk aktivitet, søvnmønstre, tastemønstre med mere håber forskere, at de kan finde frem til lige præcis de digitale signaler, som er forbundet med en række sindstilstande, så der kan la­ves algoritmer, som kan opdage tilstan­dene med stor sikkerhed, lyder det fra kilderne. Apple håber, at det vil danne grundlag for unikke funktioner på deres produkter.

Arbejdet udspringer dels af forsk­ningsmæssige partnerskaber, som Apple har indgået med University of California i Los Angeles, der forsker i stress, angst og depression, og med medicinalfir­maet Biogen, der forsker i milde former for kognitive svækkelser. ‘Seabreeze’ er Apples kodenavn for samarbejdet med UCLA, mens Biogen-projektet går under navnet ‘Pi’, ifølge kilder og dokumenter.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu