Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Arkitekten bag Indiens it-infrastruktur: Vi forbyder ikke techgiganterne, vi bygger et alternativ

Måske har Indien fundet en måde at balancere udviklingen af digitale tjenester på, så man både undgår, at gigantiske techselskaber får monopol og frit spil til at indsamle data – og samtidig sikrer, at teknologiens muligheder udvikles og udnyttes. Chefarkitekten bag landets digitale infrastruktur, Pramod Varma, forklarer her de principper, der styrer udviklingen.

Indien er et stort, kaotisk land. Det mest folkerige i verden, med enorme uligheder og forskelle i levevilkår; fra bønderne i fjerne landsbyer, der knap har elektricitet, til den velhavende middelklasse, der arbejder i multinationale selskabers glasbygninger, som til forveksling minder om kontorlandskaberne i Silicon Valley – eller Ballerup.

Alligevel fungerer Indien forbløffende godt digitalt helt ud i fjerne afkroge. Smartphones og ekstremt billige dataforbindelser er en del af forklaringen, men nok så væsentligt har Indien udviklet en grundlæggende digital infrastruktur i form af en række open source-protokoller, der gør det muligt for et væld af små og store, offentlige og private udbydere at bygge tjenester, der kan spille sammen og udveksle data.

Man taler om 'India stack’.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024