Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Atomkraft er en forfærdelig fortælling

Engang gik bølgerne højt, når vi i Danmark diskuterede indførelsen af atomkraft. Diskussionen endte med et rungende nej, og siden har den debat været lukket – nu kører vi med vedvarende energi. Men i takt med at energi- og klimakrisen spidser til, er atomkraften kommet tilbage.

Hans Jørgen Nielsen er forfatter til debatbogen "Alt det ingen har fortalt os om atomkraft.
Hans Jørgen Nielsen er forfatter til debatbogen "Alt det ingen har fortalt os om atomkraft.Foto: Arthur Cammelbeeck

Det er efterhånden længe siden, men jeg husker tydeligt en forårsaften i 1986. Min kæreste, senere kone, og jeg havde været en tur i biografen, og da vi kom ud, var det regnvejr for første gang i nogle uger. Det var også første gang, det regnede, siden atomkraftværket i Tjernobyl var eksploderet, og en nordgående vind havde ført skyer af radioaktivitet mod Skandinavien.

Vi og mange andre, der kom ud, stod længe tøvende under markisen og overvejede, om det var farligt at gå ud i regnen. Det føltes truende og meget abstrakt. Til sidst småløb vi hjem.

Lige siden den meget intense debat i slutningen af 70’erne har atomkraft været tabu i Danmark og i den internationale miljøbevægelse – det fremmeste eksempel på en teknologi, der simpelthen ikke er sikker nok til, at vi kan være trygge ved den. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu