Atomkraft er en forfærdelig fortælling

Engang gik bølgerne højt, når vi i Danmark diskuterede indførelsen af atomkraft. Diskussionen endte med et rungende nej, og siden har den debat været lukket – nu kører vi med vedvarende energi. Men i takt med at energi- og klimakrisen spidser til, er atomkraften kommet tilbage.

Placeholder image
Hans Jørgen Nielsen er forfatter til debatbogen "Alt det ingen har fortalt os om atomkraft. Foto: Arthur Cammelbeeck

Det er efterhånden længe siden, men jeg husker tydeligt en forårsaften i 1986. Min kæreste, senere kone, og jeg havde været en tur i biografen, og da vi kom ud, var det regnvejr for første gang i nogle uger. Det var også første gang, det regnede, siden atomkraftværket i Tjernobyl var eksploderet, og en nordgående vind havde ført skyer af radioaktivitet mod Skandinavien.

Vi og mange andre, der kom ud, stod længe tøvende under markisen og overvejede, om det var farligt at gå ud i regnen. Det føltes truende og meget abstrakt. Til sidst småløb vi hjem.

Lige siden den meget intense debat i slutningen af 70’erne har atomkraft været tabu i Danmark og i den internationale miljøbevægelse – det fremmeste eksempel på en teknologi, der simpelthen ikke er sikker nok til, at vi kan være trygge ved den. 

Vil du have adgang til artiklen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører