Bæredygtige virksomheder har sorte pensionsordninger

De hører til blandt verdens mest bæredygtige. Alligevel indgår virksomheder som Chr. Hansen, Rockwool og Ørsted pensionsaftaler, der placerer opsparinger for mange tusinde medarbejdere i olieselskaber som Exxon, Shell og Total.

MM Special: Sorte investeringer af grønne firmaers pensionsmilliarder
  • Selv ikke de mest bæredygtige virksomheder stiller kontante kli­makrav til deres egne firmapensioner
  • PFA foretrækkes af mange bæredygtige virksomheder, men også her investeres der i olie
  • Også Exxon, der er kendt for sin lobbyvirksomhed mod Parisafta­len, er på positivlisten i de danske firmapensioner
  • Hansen – der er kåret til verdens mest bæredygtige virksom­hed – vil nu overveje at tilbyde de ansatte en grøn pensionsløsning
  • Nystartede Matter har opfundet en ordning, der motiverer ansatte til at investere pensionen bæredygtigt.

Bæredygtige virksomheder har sorte pensionsordninger

Der skal også bruges olie i en klimavenlig verden

Kan man arbejde i verdens mest bæredygtige virksomhed og samtidig investere sine egne penge i olieindustrien?

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske biotech-virksomhed Chr. Hansen topper i år listen over verdens hundrede mest bæredygtige virksomheder. I hælene kommer Ørsted på en stærk fjerdeplads, og endnu to danske virksomheder, Vestas og Novo Nordisk, får flotte placeringer af den canadiske analysevirksomhed Corporate Knights, der hvert år kårer klimaduksene blandt 7.500 virksomheder med en omsætning på den gode side af 5 milliarder kroner.

Men hvordan investerer de mange tusinde mennesker, der arbejder professionelt med grøn omstilling egentlig deres egne penge, når de sparer op til pension?

Mandag Morgen har undersøgt de kollektive pensionsaftaler hos ti af landets største og mest klimaprofilerede virksomheder. Her sluses måned for måned millioner af kroner direkte fra de bæredygtige virksomheders medarbejdere ud på aktie- og obligationsmarkederne.

Over 3,3 milliarder kroner indbetaler medarbejderne i de ti virksomheder hvert år til deres pensionsselskaber. Pensionsmilliarderne er en økonomisk magtfaktor, der potentielt ville kunne give den grønne omstilling et mærkbart økonomisk skub.

Men intet tyder på, at de store grønne virksomheder og deres mange tusinde ansatte for alvor har fået øje på den magt – eller har viljen til at gøre brug af den.

I pensionskasserne opleves presset fra kunderne for at flytte investeringerne i mere grøn retning stadig relativt diffust. For eksempel har ingen af de ti bæredygtige virksomheder på Mandag Morgens liste krævet, at virksomhedens pensionsordning skal være fri for olieinvesteringer.

Flere af virksomhederne har dog bedt pensionsleverandøren om at udvise generelle klimamæssige hensyn.

Selv de reneste er sorte i kanten

PFA er det foretrukne pensionsselskab for nogle af de største danske virksomheder med en grøn profil. Eksempelvis har både Chr. Hansen, Novo Nordisk, Ørsted og Coop firmapensioner hos PFA. Verdensnaturfonden kårede da også PFA til landets mest bæredygtige pensionsselskab sidste år.

Men også hos PFA finder man en række investeringer i verdens største olieselskaber som Exxon, Shell, Total, Chevron og Equinor. På pensionskassens aktieliste står desuden finansinstitutter, der investerer milliarder i at finde og etablere nye oliefelter, ligesom pensionerne i PFA også går til elselskaber, der distribuerer fossilbaseret strøm.

"Det ville jo give rigtig god mening, hvis de store virksomheder, der føler noget for bæredygtighed, også prøver at gøre deres mening gældende over for pensionskasserne," siger John Nordbo, der står for climate advocacy hos Care og tidligere var klima- og miljøchef hos WWF Verdensnaturfonden.

At pensionsselskaberne ikke gør det af egen drift, undrer ham ikke:

"Den danske pensionsbranche har over en bred kam holdt indædt fast i olieselskaberne. For nogle år siden stod Pensam ud fra mængden og ekskluderede Exxon. Derudover har nogle pensionskasser solgt ud af tjæresand. Men grundlæggende har de jo ikke haft mod til for alvor at ekskludere olieselskaberne," siger han.

Tilsammen kunne de 1,3 millioner pensionsopsparere i PFA udgøre en enorm grøn magtfaktor – hvis de ville. Alene i 2018 indbetalte de 37,4 milliarder til PFA. Penge, der investeres bredt i danske og udenlandske aktiver og altså også i sort energi.

Også medarbejdere hos Lego, Novozymes og Rockwool sparer op til deres otium med hjælp fra de store olieselskaber, fordi deres arbejdsgivere og faglige organisationer har lavet en firmaaftale med Danica Pension.

"En del af vores brede Danica Balance-portefølje er investeret inden for fossile energikilder, og det vil være udgangspunktet for firmaaftaler, at deres medarbejderes midler investeres her," bekræfter Jesper Langmack, investeringsdirektør hos Danica Pension over for Mandag Morgen.

Han understreger, at de fossile brændsler kun udgør en procent af det samlede investeringsunivers hos Danica Pension, og at man som kunde har muligheden for selv at vælge særlige, grønne fonde.

Grønne investeringer

I dag kigger miljøorganisationer i stigende grad på finans- og pensionsområdet, når de vil forsøge at påvirke den grønne dagsorden. Ikke mindst i de nordiske lande, hvor pensionssystemerne indebærer særligt store kapitalkoncentrationer.

Greenpeace har for nyligt sat fokus på ATP for at starte en diskussion om den obligatoriske pensionsordnings investeringer i olie, kul og gas. Her mener klimapolitisk leder Jens Mattias Clausen, at virksomheder med en stærk klimaprofil har en betydelig rolle at spille i den grønne omstilling, og at de bør øge presset på pensionsselskaberne:

"Disse virksomheder indgår pensionsaftaler for tusindvis af medarbejdere. Så det er klart, de har et ansvar for, hvilke krav der stilles til pensionskasserne, og til hvordan de investerer medarbejdernes pensionsopsparinger. Og måske i særlig høj grad, når man tænker på deres generelle branding som nogle af verdens mest bæredygtige," siger Jens Mattias Clausen.

Ofte fylder investeringerne i olie, kul og gas relativt lidt i det samlede investeringsunivers. Det ser Greenpeace som endnu et argument for helt at vælge dem fra.

"Grønne investeringer giver et godt afkast og er væsentligt mere fremtidssikrede, hvis vi ser på de klimamæssige udfordringer, vi står over for i dag. Derfor giver det heller ingen mening, når pensionskasserne lader sig trække rundt ved næsen af investeringsafdelinger, som klynger sig til en forældet ide om, at olie, kul og gas er en nødvendig del af risikospredningen," siger den klimapolitiske leder i Greenpeace.

Organisationen har også selv måtte forholde sig kritisk til sine egne medarbejderes pensionsaftale. Resultatet blev en bæredygtig portefølje hos AP Pension, tegnet gennem den alternative bank Merkur.

Frivilligt – og møgkompliceret

Flere virksomheder har pensionsordninger, der giver den enkelte medarbejder mulighed for at vælge særlige, grønne investeringsfonde. Det gælder blandet andet energigiganten Ørsted, som på Corporate Knights-listen er kåret til verdens fjerde mest bæredygtige virksomhed.

Kommunikationschef Martin Barlebo fortæller, at selvom alle Ørsteds egne investeringer – 20 milliarder kroner årligt – går til grøn energi, så vil virksomheden ikke pålægge sine 5.800 medarbejderne at have en lige så grøn profil med deres personlige pensionsopsparing.

"Da vi indgik pensionsaftalen med PFA, stillede vi krav om, at det skal være muligt for den enkelte medarbejder at placere sin pensionsopsparing i eksempelvis investeringsfonde, der har fokus på grøn omstilling. Det er et tilbud, som PFA i dag giver til vores medarbejdere, og som de kan benytte sig af," skriver Barlebo.

Men erfaringsmæssigt er det kun få procent af medarbejderne i en virksomhed, der vælger de færdige løsninger fra, for selv at kunne investere i for eksempel grønne investeringsfonde. Derfor er fritvalgsløsningerne ikke noget, der vækker den store begejstring hos miljøorganisationerne.

"Det er rigtig godt, hvis man som medarbejder har mulighed for at få investeret sine penge grønt. Men det er ikke tilstrækkeligt, og det må ikke være en undskyldning for selskaberne for ikke at se på den samlede portefølje," siger Hanne Jersild, seniorrådgiver hos WWF og fortsætter.

"I dag er det ikke nemt at finde pensionsselskaber, der ikke har investeringer i fossil energi. Derfor er det ekstremt vigtigt, at man er aktiv over for sit pensionsselskab, så man sikrer, at de hele tiden tager skridt imod større bæredygtighed," siger hun.

Pensionsselskaber investerer milliarder i olie, kul og gas

PFA har ifølge egen opgørelse i øjeblikket investeringer for 3,02 mil­liarder kroner i fossile brændsler. Det svarer til 2,71 procent af den samlede aktieportefølje.

Danica har i øjeblikket i alt 3 milliarder kroner i fossile brændsler, hvilket svarer til cirka 1 procent af den samlede investeringsportefølje.

De to pensionskassers opgørelser omfatter ikke indirekte investerin­ger i finansinstitutter, der finansierer oliesektoren eller leverandører af infrastruktur mv.

Begge selskaber skriver, at de er i gang med at reducere deres fossile investeringer.

Hos Care tror John Nordbo slet ikke på de individuelle løsninger af den slags, som PFA udbyder:

"Hvis en stor virksomhed som for eksempel Novo har en pensionsordning hos PFA, så må de kunne stå inde for den i forhold til alle deres medarbejdere. Som medarbejder bør det ikke være nødvendigt, at man pludselig skal forholde sig til noget, der måske kræver en dybere indsigt. Det bør være hele ordningen, der er tilstrækkeligt bæredygtig. Det er at snige sig uden om ansvaret, at lægge beslutningen ud til medarbejderen," mener John Nordbo fra Care.

For når kun et par procent af pengene flytter sig, så betyder det system reelt, at pensionskassen fastholder de fossile investeringer for hovedparten af porteføljen.

Bæredygtighed og afkast er ikke modsætninger

En løsning kan være at gøre det meget lettere for den enkelte medarbejder at vælge en færdigpakket bæredygtig pension. Det er missionen hos det relativt nystartede Matter, der er et af kun to selskaber herhjemme, som tilbyder bæredygtige firmapensioner.

Medstifter Niels Fibæk fik øje på, at det kun er 3-5 procent af danskerne, der aktivt vælger, hvordan deres pension skal investeres, og at det ofte kun er dem, der har en professionel tilgang til investeringer. Men sådan behøver det ikke at være, mener han.

"Det bør være lige så simpelt at vælge de bæredygtige fonde, som det er, når man vælger en almindelig pension. Det kan godt være, der er en grøn fond på hylderne, men der mangler et færdigt koncept, som man kan vælge ligesom alle de andre muligheder," siger Niels Fibæk. 

Måske er efterspørgslen på vej. I et interview i dette ugebrev åbner Alice Larsen, global HR-direktør i biotekvirksomheden Chr. Hansen, op for, at virksomheden skal stille krav til sin leverandør PFA om en bæredygtig pensionsmulighed til medarbejderne.

Og hos en anden dansk biotekvirksomhed, Novozymes, har man allerede gjort alvor af overvejelserne. I et kommende pensionsudbud er et af udvælgelseskriterierne, at Novozymes’ kommende pensionsleverandør skal gøre det nemt for medarbejdere at vælge investeringsfonde, som er "grønne", der samtidig skal være opdelt i forskellige risikokategorier som lav, mellem, høj.

"Det er ikke længere nok, at man bare kan blive anvist en grøn aktie, uden at man kan forvente et afkast," siger virksomhedens globale HR-chef, Rasmus Lynge.

"Pensionsleverandørerne har hidtil ikke har gjort ret meget andet end at henvise til nogle grønne aktier, og derfor har disse investeringer været for dem, der bare ville investere grønt, og var klar til at gå på kompromis med afkast."

Men denne løsning er ikke længere god nok.

"At investere grønt er ikke længere noget, man gør af godhed, men noget som helt almindelige opsparere gerne vil kunne, samtidigt med at de forventer et afkast," mener HR-chefen.

Dialog og aktivt ejerskab

Et af argumenterne imod at trække pensionspengene helt ud af en forurenende industri er argumentet om aktivt ejerskab. Ræsonnementet er, at pensionsselskabernes bedste mulighed for at påvirke for eksempel olieindustrien i en mere klimavenlig retning, er at blive som investorer og presse på indefra.

Signe Frese, der er ansvarlig for 38.000 Coop-ansattes pensionsaftaler med PFA og Industriens pension, er en af dem, der tror på, at man med dialog og aktivt ejerskab kan komme langt, også når det drejer sig om selskaber, der har olie som deres kerneforretning.

Hun mener, at PFA, generelt set, "har taget fine skridt i den rigtige retning".

"Det svarer jo til, at jeg som Coop stiller nogle krav til leverandører om, at vi vil reducere mængden af fluorstoffer i alle varer, heriblandt i Coca Colas. Kan jeg så påvirke Coca Cola? Det kan godt være svært, men hvis vi er flere, der siger det, så er der på et eller andet tidspunkt nogen – også hos Exxon, der begynder at lytte efter," siger ansvarlighedsdirektøren i Coop.

MM: Svarer det ikke mere til, at I fortæller Coca Cola, at de ikke skal lave Coca Cola?

"Nej, det ved jeg nu ikke, om det gør. Men nu er det jo ikke alle olieselskaber, der kun har olie som deres fokus. Der er jo faktisk en del i den branche, som er begyndt med en omstilling til grønnere energi. Så jeg tror, man skal være påpasselig med at sige, at Exxon, det er noget dårligt noget, blot fordi det handler om olie," siger hun.

Svært, når olie er kerneforretningen

Miljøorganisationerne er enige i, at dialogens vej kan være den rigtige, og at aktivt ejerskab sagtens kan være et effektivt redskab. Men ikke når det handler om de store olieselskaber:

"Det handler om virksomheder, der har fossile brændsler som deres kerneforretning og i flere tilfælde med en omsætning, der er større end Danmarks bruttonationalprodukt. Det fremstår noget naivt at tro, at vi inden for Parisaftalens tidsramme kan påvirke disse selskaber på nogen meningsfuld måde," siger Jens Mattias Clausen, Greenpeace.

En 2-graders-verden

Parisaftalen er en inter­national FN-aftale, som har til formål at begrænse udledning af drivhusgas­ser via grøn omstilling og klimatilpasning.

Aftalen blev indgået i Paris i december 2015 og træder i kraft i 2020.

195 lande har underskrevet aftalen, som forpligter dem til at modvirke den globale opvarmning ved at holde den globale temperaturstigning under to grader – men allerhelst halvanden grad – i forhold til det førindustrielle niveau.

Den skepsis deler John Nordbo fra Care:

"Olieselskaberne gør en masse krumspring for at se ud, som om de tager klimaproblemet alvorligt, og være en del af løsningen. Det har jeg fantastisk svært ved at se. Der er jo ingen af disse selskaber, der endnu har præsenteret en forretningsplan, der går ud på at afvikle deres kerneforretning i takt med Parisaftalens mål. Samtidig er de jo stadig dybt engageret i at lede efter nye oliekilder, og det får man ikke bare drejet dem væk fra, medmindre der er et sindssygt stærkt signal fra investorerne," siger John Nordbo.

Ikke desto mindre har Care, ligesom WWF, deres egne pensionspenge investeret hos PFA. Netop ud fra devisen om aktivt ejerskab. De grønne organisationer tror på, de vil kunne flytte PFA i en mere ansvarlig retning, siger John Nordbo, der også kan fortælle, at der foregår helt konkrete forhandlinger lige nu med PFA om et grønt alternativ til deres egne medarbejdere.

Den mulighed efterspørges måske nok af de ansatte i de grønne ngo’er. Men kassedamen i Fakta, Brugsen eller Kvickly har ikke bedt deres arbejdsgivere investere deres personlige pensionskroner i at redde klimaet. Og derfor mener ansvarlighedsdirektør Signe Frese heller ikke, at det er virksomhedens ansvar at give medarbejdere muligheden for at få en pensionsordning, der er helt fri for investeringer i fossile brændsler.

"Vi har et ansvar for at sikre vores medarbejdere en pensionsaftale, som giver dem det aftalte afkast, som man nu engang har besluttet, man vil have. Vi har jo ikke indgået en aftale med vores medarbejdere om, at de alle sammen skal have en klimavenlig pensionsprofil," siger Signe Frese, ansvarlighedsdirektør hos Coop.

Vi har spurgt 10 bæredygtige virksomheder, hvad de gør for at sikre, at deres firmapensioner er klimavenlige. Her er nogle af deres svar.

Lego

"Ved valg af pensionsselskab har vi visse specifikke krav. Det handler f.eks. om, at der ikke investeres i virksom­heder, der producerer tobak eller våben, eller som bruger børnearbejde. Bæredygtighed generelt indgår også i vurderingen. Her ser vi på, om det er et pensionsselskab, der har en god indsats inden for bæredygtighedsområdet, og som løbende arbejder på at mindske den miljømæs­sige belastning. Dette parameter indgår som en væsentlig faktor, når vi vælger pensionsleverandør. Vi mener, at det er vigtigere at se bredt på bæredygtighedsindsatsen end at stille krav om udelukkelse af bestemte brancher."

Charlotte Simonsen, Director specialist, Lego

Novozymes

"Vi stiller nogle minimumskrav om, at leverandørerne le­ver op til FN Global Compact. Men herudover tillægger vi det betydning, at den enkelte medarbejder kan gå endnu videre. Her er klimavenlige pensionsprodukter noget, vi kigger ind på. I forbindelse med vores kommende pensi­onsudbud lægger vi op til, at udbyderne gør det nemt for vores medarbejdere at vælge investeringsfonde, som er “grønne” – og opdelt i forskellige risikokategorier som lav, mellem, høj. Vi tror på, at det kommercielle og det grønne kan gå hånd i hånd, så man både kan lave grønne investe­ringer, men samtidig have forventninger til et godt afkast."

Rasmus Lynge, Head of Global Labour & Employee Relations, Novozymes

Chr. Hansen

"Selvom det ikke var et direkte krav i processen, da vi senest skulle vælge pensionsleveran­dør, spillede det en rolle, at den valgte leverandør allerede havde forpligtiget sig til en klimavenlig investeringsprofil. Ved samme lejlighed styrkede vi i øvrigt sundhedsforsikrin­gen for vores medarbejdere betydeligt (tidlig stressbehand­ling, udvidet børne-forsikring m.v.). Det er for os bæredygtig­hed på det nære plan."

Alice Larsen, Global HR-direktør, Chr. Hansen

Novo Nordisk

"Novo Nordisk har valgt PFA som pen­sionspartner i Danmark på baggrund af en samlet vurdering af den pensi­onsløsning, de tilbyder. I kontrakt­forhandlingerne indgår naturligvis en dialog om samfundsansvar – alle leverandører til Novo Nordisk skal leve op til vores standarder – og i den dialog taler vi også om ansvarlige in­vesteringer. Vi er tilfredse med PFA’s politik og praksis, som bygger på de samme internationalt anerkendte standarder for ansvarlig forretnings­adfærd som Novo Nordisk efterlever."

Mette Kruse Danielsen, Media director, Novo Nordisk

Ørsted

"I Ørsted går alle vores investerin­ger – ca. 20 mia. kr. hvert år – til grøn energi, så den grønne omstil­ling er det styrende princip i vores strategi for Ørsted. Da vi indgik pensionsaftalen med PFA, stillede vi krav om, at det skal være muligt for den enkelte medarbejder at placere sin pensions-opsparing i eksempelvis investeringsfonde, der har fokus på grøn omstilling. Det er et tilbud, som PFA i dag giver til vores medarbejdere, og som de kan benytte sig af."

Martin Barlebo, Kommunikationschef, Ørsted

Omtalte personer

Jens Mattias Clausen


John Nordbo

Klimarådgiver, CARE
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1995)

Martin Barlebo

Fhv. kommunikationschef, Ørsted
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu