Bæredygtighed er blevet et minefelt for virksomheder

Med EU’s nye krav til, hvad der reelt er bæredygtigt, strammes grebet om virksomheder markant i forhold til ESG-rapportering og bæredygtige investeringer. Vi kan forvente en markant stigning i sager om greenwashing og svindel med ESG-rapportering, lyder det fra eksperter.

Foto: Heiko Becker/Reuters/Ritzau Scanpix

Som i et vaskeægte højspændt kriminaldrama gennemførte 50 tyske politifolk den 28. maj en storstilet razzia mod Deutsche Banks hovedkontor i Frankfurt og bankens enhed for aktivforvaltning, DWS.

Årsagen? Beskyldninger om misledende ESG-informationer til investorer. Den tyske anklager udtalte i forbindelse med razziaen, at den var en direkte konsekvens af rapporter og whistlebloweranklager om, at DWS i sin rapportering har forsøgt at sælge “investeringer som mere grønne eller mere bæredygtige, end de reelt er, en praksis kendt som greenwashing”.

Dette er nok det hidtil mest omtalte eksempel på, at den finansielle verden på linje med mange andre virksomheder og sektorer i den grad kæmper med at sikre en troværdig måde at formidle ESG-data (data om miljø, social og ledelsesmæssig bæredygtighed) på og dermed undgå anklager om greenwashing. Det er også et klart eksempel på, at troværdige ESG-data ikke længere er en anbefaling, men derimod er blevet hard law – et klart juridisk krav.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu